Istoria minei Petrila, pusă la pământ de o firmă din Maramureș

235

Clădirile de la mina Petrila vor fi demolate,, iar terenul însămânțat de o firmă din Baia Mare. Castrum Corporation este societatea care și-a adjudecat licitația pentru reabilitarea și recultivarea suprafețelor de la mina Petrila, după ce cealaltă societate aflată în cursă, Gavella Com –Oradea, nu a răspuns clarificărilor solicitate de SNÎMVJ.

 

Începând din ianuarie poate începe, la mina Petrila, demolarea clădirilor vechi, licitația fiind atribuită de SNÎMVJ unei societăţi din județul Maramureș.

”Licitația a fost atribuită celor de la Castrum. Celălalt ofertant nu a mai răspuns la nicio clarificare pe care am cerut-o. Începând cu 1 anuarie, facem documentațiile SSM pe care trebuie să le respecte și dânșii. Ei (Castrum-n.r.) demolează și ecologizează, partea de suprafață, partea de subteran este a noastră, a minei. Ei, pe o perioadă, după un grafic și un proiect bine stabilit, în funcție de cum se comportă mina, cum își închide activitatea, vor demola în principal au precădere clădirile care sunt neutilizabile si cu grad mare de risc. Sunt clădiri destul de vechi care nu sunt utilizabile și cu acestea se va începe activitatea. Totul se face în baza unui proiect”, a declarat, duminică, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Valoarea contractului pentru mina Petrila, care prevede ”reabilitare și recultivare suprafețe” este estimată la 20.538.550 lei. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”. Durata acestui contract este de 26 de luni, adică până la 31 decembrie 2016, lucrările urmând a fi executate etapizat, pe ani.

Contractul pentru ecologizarea minei Paroșeni care are o valoare estimată de 19.294.362 lei și cel pentru mina Uricani este estimate la 13.000.773 lei, în ambele cazuri lucrările urmând a fi finalizate până la 31 decembrie 2018. Deci, în total, peste 50 milioane de lei pentru demolare și recultivare suprafețe.

Conducerea societății spunea, pentru GDD că, după ce sunt demolate clădirile, pe teren va fi pus un start de argilă care va fi însămânțat cu iarbă.

Pentru proiectul tehnic de închidere și ecologizare al minelor Petrila, Paroșeni și Uricani, care a fost reactualizat anul trecut, Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a dat celor de la Institutul de Cercetare și Proiectare Minieră, clădire în a cărei societăți își are sediul și SNÎMVJ, suma de 90.700 lei, fără TVA.

Dirigenția de șantier pentru închiderea minelor neviabile a fost atribuită, tot în urma unei licitații, Conversminului, societate condusă de președintele Consiliului de Administrație de la Complexul Energetic Hunedoara, Stamin Purcaru. Valoarea la care a fost adjudecat contractul este de 889.378 lei, fără TVA.

Activitatea de exploatare a huilei la mina Petrila ar urma să înceteze anul viitor, potrivit programului de închidere al minelor neviabile agreat de satul român și Comisia Europeană.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza