ITM: Lipsurile din subteran sunt destul de mari

292

Minerii nu au cele necesare pentru desfășurarea activității de producție, acest lucru fiind recunoscut chiar și de reprezentanții ITM care susțin că unitățile miniere și conducerea complexului se axează pe achiziționarea materialelor care să confere securitatea în muncă. În tot acest timp, statul, acționarul majoritar al societății trage de timp. ”Gura de oxigen” cu care reprezentanții Guvernului se lăudau, în mai, că ajută complexul nu are ca efecte decât adâncirea crizei. Scenariul face parte parcă dintr-un plan al cărui scop final e punerea lacătului pe exploatările de huilă și îngroparea definitivă a zăcământului.

Situația economico-financiară grea în care a fost adus Complexul Energetic Hunedoara sub atenta supraveghere a ministerului de resort face ca în iulie 2015 minerii să nu aibă pe ce pune mâna în subteran pentru a da cărbune.

Inspectorii de muncă spun că în subteranele exploatărilor miniere din Valea Jiului lipsurile sunt destul de mari. Din fericire nu au fost constatate, până acum, riscuri iminente, care să impună oprirea activității.

”De fiecare dată când știu că noi mergem în control fac eforturi deosebite să aducă locurile de muncă la un nivel minim, care să asigure securitatea locurilor de muncă. Într-adevăr lipsurile sunt destul de mari. Dacă ar fi riscuri mari, am opri activiatea. Sunt lipsuri legate de piesele de schimb, susținerea e la un nivel acceptabil de securitate, nu am avut probleme de metan decât destul de rare”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Ileana Bodea, șefa SSM din cadrul ITM Petroșani.

Potrivit reprezentanților ITM Hunedoara, lipsurile din subteran sunt legate de piesele de schimb și cele necesare pentru munca de zi cu zi a minerilor.

”CEH și unitățile miniere se străduiesc prioritar să asigure materialele, serviciile, verificările, specifice activității de securitate și sănătate în muncă. Din puținii bani pe care îi au, aici îi alocă. Sunt transportoare vechi, lanțuri uzate, covoare de bandă înguste, role defecte, se rupe un lanț de trei ori pe zi… Efectiv nu au cu ce lucra. Nu pot să spun că am întâlnit situații atât de periculoase încât să spunem că e pericol iminent și să oprim activitate”, a mai spus Bodea.

În toată această sărăcie, un lucru este îmbucurător. Până la acest moment nu au existat probleme mari legate de acumulările de metan.

Cum nu sunt cele necesare activității de exploatare și nici bani pentru investiții, producția de huilă a ajuns la un nivel extrem de scăzut ce nu asigură funcționarea celor două termocentrale hunedorene, proiectate să funcționeze pe combustibilul extras din Valea Jiului. Ministerul Energiei s-a trezit, luna trecută, că vrea o situație exactă a mineritului din Vale. Așa că Andrei Gerea și-a luat consilier personal pe probleme de minerit pe care l-a trimis în Valea Jiului să viziteze minele pentru a-i prezenta o situație reală. Concluzia, în urma vizitelor din subteran, putea fi aflată și dacă ministrul îi întreba pe mineri, pe sindicaliști, sau chiar conducerea complexului: ”un profund regres tehnic și tehnologic”.

În aceste condiții, ca o premeditare, se pregătește un nou import de huilă, starea de necesitatea fiind dată de lipsa huilei de pe stocuri. CEH-ul, unitate strategică pentru asigurarea securității energetie a României este lăsat să moară. Și, pentru că statul dovedește prin reacțiile sale că nu are nevoie de huila din Valea Jiului, dorind închiderea capacităților de producție, se gândește să mizeze, din nou, pe resursele regenerabile, pe care le subvenționează românul de rând.

Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, susține, potrivit Ziarului Financiar, că ministerul vrea să încurajeze proiectele „mici dar multe” în energia regenerabilă.

„Vrem să dăm drumul din nou investiţiilor în energia regenerabilă. Pe scurt, vrem investiţii de dimensiuni mici , dar multe, în energie verde, care să ajute la echilibrarea sistemului”, spune, citat de Ziarul Financiar, Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Secretarul de stat Badea este un băiat deştept, care spre deosebire de politicienii hunedoreni înţelege exact şi mecanismul certificatelor de CO2.

În anul 2012, potrivit unui anunţ privind începerea proiectului “Valorificarea resurselor regenerabile de energie prin investiţie în centrala electrică pe biomasă în oraşul Horezu” (Vâlcea), Bogdan Badea figura ca manager de proiect la KDF Energy – societate care se autointitulează “partenerul specialist în energie şi certificate CO2″. Cu alte cuvinte, KDF Energy este jucător pe Bursă, adică vinde certificate CO2. Acele “bilete” pentru necumpărarea cărora riscă acum Complexul Energetic Hunedoara să fie închis. Suplimentar, pentru că cercul de influenţă ce se învârte în jurul ministerelor Economiei şi Energiei sunt unele solide, reprezentanta KDF Energy este o doamnă, Hortensia Dumitru, şi ea activă în sistemul românesc (consilier în Minsietrul Economiei în anul 2011). Asociatul unic al KDF Energy, potrivit Monitorului Oficial 5536/26.10.2009, figura George Brăiloiu, născut la Tg. Jiu, cu domiciliu în Bucureşti. Brăiloiu, spune presa din Vâlcea,  este cunoscut ca jucătorul  care a făcut avere cu certificatele de CO2. Acesta cumpăra, pe sub mână,  ieftin biletele de la companiile de stat care poluează (gen CEH, CEO)  şi le vindea şi de opt ori mai mult.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza