
Județul Hunedoara – un județ istoric, dar și modern, un județ dezvoltat economic, un județ – reper pe harta României. Și totuși ce facem cu el?
Județul Hunedoara este unul dintre cele mai frumoase județe din România. Județul Hunedoara este cel mai urbanizat județ al României și are un mare potențial economic, turistic și cultural.
Județul Hunedoara are pe cuprinsul său numeroase monumente naturale şi istorice, cele mai importante fiind Parcul Naţional Retezat, Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, Castelul Corvinilor, precum şi ruinele celor 2 capitale ale vechii Dacii: Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Județul Hunedoara este foarte bogat în resurse naturale. Minereurile auro-argentifere din Munţii Apuseni au fost exploatate încă de pe vremea romanilor, care au pus în exploatare şi apele termale de la Geoagiu şi Călan. Extracţia minereurilor neferoase cuprinde o zonă largă, de la Brad până la Deva. În Munţii Poiana Ruscăi s-au dezvoltat extracţia minereurilor de fier şi industria siderurgică. În Valea Jiului se exploatează zăcăminte de cărbuni.
Cu toate acestea, județul Hunedoara este fruntaș, din păcate, și la faptul că populația stabilă a scăzut cu peste 12% față de ultimul recensământ.
Ce a determinat această scădere dramatică? De ce au plecat oamenii din acest județ frumos și bogat?
Spuneam acum trei ani într-o scrisoare adresată hunedorenilor, următoarele:
– Județul Hunedoara are nevoie de locuri de muncă numeroase și bine plătite;
– Județul Hunedoara se confruntă cu o lipsă de atractivitate a investitorilor a căror încredere trebuie să o recâștigăm;
– Consiliul Județean Hunedoara trebuie să devină un producător de bunăstare, educație, sănătate, știință, securitate publică și socială;
– Județul Hunedoara este la această oră scindat: pe de o parte, beneficiarii de profit din relațiile cu banul public și beneficiarii corupției, pe de altă parte masa de salariați cu venituri scăzute, șomerii, famliile cu doi sau mai mulți copii și, masiv, vârstnicii cu pensii tot mai mici;
– Domnul Mircea Moloț a devenit începând cu data de 22.05.2012 incompatibil, iar eventuala sa alegere pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara în data de 10 iunie 2012, nu ar face altceva decât ca aceste alegeri să fie reluate cu cheltuieli exorbitante din buzunarul cetățenilor județului Hunedoara.
Nu mă consider un vizionar, dar din păcate tot ce am scris atunci s-a adeverit.
Consiliul Județean Hunedoara, prin cei mai de seamă reprezentanți ai săi (președinte și vicepreședinte), nu au creat locuri de muncă, nu au atras investitori, nu au produs bunăstare, nu s-au preocupat de educație, sănătate, știință, dar s-au preocupat să facă profit din banii publici și să fie beneficiarii corupției.
Deși a tergiversat cât de mult a putut, domnul Mircea Moloț a fost declarat irevocabil, incompatibil, de către Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 21.01.2015 prin Decizia nr. 133/21.01.2015 în Dosarul nr. 555/57/2012, astfel în județul Hunedoara vor trebui organizate alegeri pentru funcția de președinte al consiliului județean, așa cum am prevăzut în urmă cu trei ani.
O perioadă neagră a județului Hunedoara se încheie, dar trebuie să ne gândim serios la ce facem în continuare.
Județul Hunedoara poate deveni cu implicarea noastră, a tuturor hunedorenilor, un județ de care să fim mândri, un județ istoric, dar și modern, un județ dezvoltat economic, un județ – reper pe harta României.