La 31 octombrie 2015 – ultima tonă de huilă / Cântecul de lebădă al minei Petrila

332
de Corneliu BRAN
Ing. Aurel Anghel, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, a avut dreptate încă de la începutul deschiderii dezbaterii subiectului despre posibila salvare a minei Petrila, atrăgând atenţia la vremea respectivă că salvarea minei Petrila nu se poate realiza fără avizul Comisiei Europene şi fără readaptarea acordului încheiat de guvern şi UE. 
Toamna ultimei tone…
„Se ştie de toată lumea foarte bine că noi am făcut toate demersurile cu putinţă pentru continuarea activităţii Minei Petrila. Din păcate, răspunsul a fost negativ şi l-am dat la momentul respectiv. Ce am reuşit noi, ca şi conducere a societăţii, împreună cu conducerea Minei Petrila şi sindicatele minei, a fost să prelungim termenul de producţie al acestei sucursale din iunie – până când producţia era planificată să se facă – până în luna octombrie (inclusiv în această lună). Am dorit asta pentru a veni în sprijinul angajaţilor de la această mină, ţinând cont de situaţiile lor familiale şi de problemele lor. După luna octombrie, cu siguranţă vom face reorganizări, cu transferuri ale celor care nu ies din sistem spre alte mine. Practic, ultimul şut cum se zice va fi pe data de 31 octombrie, când se vor da ultimele tone de huilă de la Mina Petrila”, spune directorul general Aurel Anghel.
Transferuri la alte mine
L-am întrebat pe Aurel Anghel câţi oameni vor pleca din sistem anul acesta de la Mina Petrila, câţi vor fi transferaţi spre alte mine, dacă aceste transferuri vor putea fi făcute de angajaţii minei şi spre unităţile miniere din cadrul CEH, cu precădere mai ales cei care şi în 2017, an în care se va închide şi Mina Uricani, vor mai avea încă mulţi ani până să îndeplinească condiţiile de pensionare după un an de şomaj.
„Noi în notificare avem prinşi 694 de oameni care pleacă anul acesta din sistem. După o analiză foarte riguroasă a tuturor locurilor de muncă, am ajuns la concluzia că ar fi suficient să plece în acest an doar 350 de persoane de la societate, urmând ca diferenţa de oameni să fie redistribuită în următorii ani. Spun asta deoarece, în primul rând, vrem ca toate locurile de muncă active să fie bine acoperite din punct de vedere al securităţii miniere. Securitatea minieră e cel mai important lucru în minerit. În fond, o viaţă avem şi trebuie să fim atenţi cu ea. Oamenii nu trebuie să aibă de suferit şi trebuie să lucreze în condiţii de securitate. De aceea şi această măsură pe care o luăm. În ceea ce priveşte întrebarea cealaltă, există discuţii cu conducerea CEH, cu domnul Jujan care ştie foarte bine situaţia Minei Petrila, şi pot să vă spun că la nivel de SNÎMVJ, dacă vorbim de segmentul productiv al societăţii, cu siguranţă, avem nevoie de toată lumea. E un segment care trebuie să ne asigure continuitatea atât la Mina Uricani, cât şi la Mina Paroşeni. Până în 2017 mai e destul şi avem nevoie de oameni pentru producţia de cărbune. Totuşi, dacă vor fi cazuri speciale, vom analiza caz cu caz şi vom vedea ce probleme există şi dacă nu cumva să se transfere la o mină viabilă, de aceea vă spun că purtăm discuţii cu cei de la CEH. Dar repet încă o dată, fără să fim afectaţi cu producţia de huilă prin aceste transferuri!”.
Ecologizarea… 
Ultima parte a discuţiei despre Mina Petrila a vizat ecologizarea perimetrului minier de la suprafaţă.
„Pot să spun că lucrările de ecologizare au demarat săptămâna trecută, organizarea de şantier s-a făcut în acest an, în două luni de zile. Ca lucrări principale în această perioadă avem la Mina Uricani un puţ de aeraj dezafectat la care începe demolarea, la Mina Paroşeni – câteva clădiri neutilizate şi care prezin­tă deja pericol public din punct de vedere al securităţii oamenilor, iar la Mina Petrila, în primă fază, s-a început cu ecologizarea unei halde de steril, urmând ca apoi zona respectivă să fie redată primăriei. Gradual, conform graficului de eşalonare, la fiecare mină vor avea loc lucrări de ecologizare, bineînţeles lucrări care nu au voie să perturbe activitatea minieră. Referitor la salvarea unor clădiri de la Mina Petrila, din câte ştim şi din ce răspunsuri am primit de-acolo, Ministerul Finanţelor le-a dat aviz nefavorabil. Eu am spus de la început că cedarea cu titlu gratuit se putea face doar prin hotărâre de guvern, iniţiată de minister, via primărie, dar din păcate până la această dată nu se mai aude nimic în acest sens. Repet, se aude doar de răspunsul Ministerului Finanţelor… Ca atare, ele vor fi demolate. Nu vreau să se creadă că mă justific sau nu ştiu ce altceva, dar noi am fost de acord cu salvarea unor clădiri, deoarece chiar nu ne încurcau cu nimic şi ajutam şi administraţia. Puteam să modificăm planul de închidere, puteam să modificăm planul de eşalonare împreună cu constructorul… Nu erau probleme. Dar toate astea dacă exista acea hotărâre de guvern. Pot să le spun însă petrilenilor şi conducerii primăriei că, deşi aceste clădiri vor fi demolate, vor primi cel puţin o zonă cu infrastructură, cu rigole, cu viitoare spaţii verzi. Din discuţiile purtate cu domnul primar Păducel şi cu proiectanţii, dar şi cu constructorii de la firma Castrum, am aflat că Executivul a cerut să fie făcut drumul şi alte câteva chestiuni importante pentru oraş. Vom face o evaluare şi vom vedea ce poate fi făcut privind drumul de acces şi acel pod şi cu siguranţă vom putea să le satisfacem din aceste cereri. Sunt lucruri care se pot face, dar în limita legalului. Dar mă gândesc că noi ca să putem face această ecologizare şi mai ales acele demolări de clădiri avem nevoie de un drum bun, de un pod refăcut… Practic, se pot face lucruri în cadrul proiectului care să ne ajute şi pe noi cu ecologizarea dar şi pe primărie cu infrastructura viitoare a zonei”, ne-a declarat Aurel Anghel.

Comenteaza

Comenteaza