Petrila, la 5029 de metri altitudine. Călin Popa, românul care a urcat Petrila pe vârful Jungarali

785

Cinci zile de Himalaya. Doi români și un indian au lăsat comoditatea și simplitatea vieții de zi cu zi pentru a trăi experiența Jungarali, la altitudinea de 5029 de metri. Călin Popa, un tânăr hunedorean plecat la studii în Anglia, și-a urcat astfel localitatea de baștină la înălțime. popa2-e1498464328236

Călin Popa și visul lui numit Himalaya

Curiozitatea și dorința de testare a limitelor

La 23 de ani Călin Popa, petrileanul care a absolvit în acest an Facultatea de Drept la Universitatea Essex din Anglia, a bătut Himalaya împreună cu doi colegi de-ai săi. Locul nașterii i-a dezvoltat acest imbold pentru înălțimi.

”Am vrut să îmi testez limitele și mi-am dorit mereu să ajung în Himalaya. Încă de mic am avut o legătură mai strânsă cu muntele, deoarece așa am crescut fiind înconjurat de frumusețile lor”, a declarat, luni, pentru Gazeta de dimineață, Călin Popa.

Principalul vinovat rămâne, după cum afirmă Călin Popa, tatăl lui.

”Totul a pornit de la tata, de la faptul ca în copilărie făceam nenumărate drumeții pe munții noștri”, explică tânărul.

”A fost o decizie spontană, venită dintr-o discuție cu doi prieteni, și ni s-a părut atât de nebunească încât a trebuit să o facem. Mai ales că provocarea constă în a ne dubla fiecare altitudinea la care ajunsesem în trecut”, povestește Călin Popa.

O simplă discuție cu cei doi colegi – un timișorean și un indian – și planul a devenit realitate, cei trei au plecat în data 17 iunie spre visul lor, iar după cinci zile au fost sus pe vârful Jungarali, la 5029 de metri.

Povestea a început cumva timorat, fiindcă tânărul era marcat de limitele lui fizice. Teama era legată de pregătirea fizică ce ar fi putut să-i joace feste.

”Mi-am dovedit contrariul. Am ajuns la concluzia că orice este posibil dacă iți setezi un obiectiv și îl urmărești până la capăt”, ne spune Călin Popa.

Teoria aceasta este valabilă doar în cultura românească, indienii nefiind la fel de consecvenți.

”Unul dintre prietenii cu care am urcat nu s-a putut aclimatiza și a trebuit să coboare în a treia zi la baza principală. Credeam că va fi foarte dezamăgit la final, pentru că nu a reușit să ajungă în vârf, dar el s-a integrat în colectivul sătucului unde aveam baza principală și până când am ajuns noi el devenise unul dintre săteni. Se cunoștea cu toata lumea și a experimentat viața de la sat la 2.400 de metri altitudine timp de o săptămână”, povestește amuzat Călin Popa.

Până la 4.000 de metri totul a decurs normal, apoi a început povestea.

”Acolo încep temperaturile negative, iar ascensiunea o faci prin zăpadă. A trebuit să ne începem ascensiunea la ora 3 dimineața ca să evitam soarele. Odată ce soarele era pe cer, zăpada se înmuia și interveneau mai multe riscuri: avalanșe, lipsa aderenței și posibilele crevașe de care nu puteam fi siguri unde sunt și unde nu. Per total, consider ca ascensiunea a fost de nivel mediu și astept o alta provocare”, spune tânărul petrilean.

Cei doi români au continuat itinerariul alături de un grup de indieni.

A uitat drapelul în camera de cămin

Totul a decurs minunat. Doar că românii au ”uitat drapelul românesc” la bază, în camera în care Călin Popa a locuit pe toată perioada studenției. Acolo, pe perete, avea drapelul românesc pe care și-a propus să îl lase amintire celor care îi urmează. Asta ca să se vadă că un român a trecut pe acolo.

Odată ajunși în vârf, indienii au arborat steagul lor.

”La început ne-am gândit să îl improvizăm din hainele noastre. Să ne coasem singuri drapelul, dar nu aveam culoarea galben la noi. Așa că atunci când am ajuns în vârf, a trebuit să găsim o altă modalitate de a aduce un omagiu țării-mamă. Asa că am decis să scriem mare, pe zăpadă, numele țării si al orașelor natale”, explică proaspătul absolvent al Faculțății de Drept de la Universitatea Essex din Anglia.

Călin Popa se întoarce, zilele următoare, în România.

”Am fost în multe țări, am vizitat multe locuri și am experimentat o sumedenie de culturi. Pot să spun că nu e una care să mă fascineze mai mult decât a noastră”, explică, pentru Gazeta de dimineață, Călin Popa, motivul pentru care acum la finalizarea studiilor se întoarce definitiv în țară.

Călin Popa nu se va opri aici cu provocările, muntele și testarea propriilor limite reprezentând pentru el un mod de viață.

Ramona ROȘULESCU

Comenteaza

Comenteaza