La Bruxelles se va încerca salvarea minei Pentru Anghel şi Jujan – misiune (aproape) imposibilă

214
de Corneliu BRAN
După plecarea ministrului Răzvan Nicolescu de la mina Petrila am luat câteva scurte declaraţii de presă referitoare la discuţiile purtate cu acesta despre încercarea de a amâna închiderea minei Petrila.
Ing. Aurel Anghel, directorul general al SNÎMVJ:
„S-a discutat despre continuarea activităţii minei Petrila, despre cele trei puncte din notificare cu privire la pensionari, la drepturile pensionarilor, relocarea banilor pentru activitatea de demolări şi ecologizări. De asemenea, s-au discutat probleme privind asigurarea stocurilor de iarnă, pentru că, după cum se ştie, trebuie să avem o independenţă energetică, ţinând cont de conjunctura politică actuală din regiunea ţării noastre. Nu în ultimul rând s-a discutat problema investiţiilor din minerit, care, pe viitor, să asigure o independenţă energetică a CEH, astfel încât să nu mai fie necesare importurile. Totodată s-a stabilit şi cine va face parte din cadrul SNÎMVJ în delegaţia care va merge cu dl. ministru Răzvan Nicolescu la Bruxelles. Eu voi merge împreună cu dl. director al minei Petrila, Constantin Jujan. Noi avem notificarea deja la Bruxelles. Deja sunt făcuţi foarte mulţi paşi importanţi, rămâne să vedem ce va fi după această întâlnire. Cu siguranţă, la Bruxelles o să fie pe masa de lucru mai multe notificări şi argumente aduse de noi, astfel încât să încercăm prelungirea datei de închidere a minei Petrila. Delegaţia va fi mai vastă, va cuprinde şi reprezentanţi ai CEH şi un lider din partea sindicatelor”.
Ing. Constantin Jujan, directorul minei Petrila:
„Au fost discuţii legate de problemele curente ale CEH şi ale SNÎMVJ. Vizita d-lui ministru este benefică, în sensul că s-au discutat foarte multe probleme înainte de plecarea unei delegaţii ministeriale la Bruxelles, care va avea şi reprezentanţi din mineritul Văii Jiului. Există o documentaţie transmisă la Bruxelles pe care o vom susţine. Eu cred că lucrurile o să fie bine, dar să vedem, încă nu putem să spunem mai multe”.
 Primarul Ilie Păducel:
„L-am rugat pe dl. ministru ca din delegaţia care va merge la Bruxelles să facă parte de la Petrila, în primul rând, directorul minei, dl. Constantin Jujan, deoarece este omul care a lucrat aici, la Mina Petrila, aici s-a format ca meseriaş în minerit. I-am spus ministrului că dl. Jujan este cel mai în măsură să explice tot ce înseamnă minerit activ la această mină. Să nu uităm că directorul minei este cel care a condus echipa de salvare după producerea acelui eveniment nefericit şi tot directorul minei este omul care a redeschis abatajele aflate în foc unde s-a produs explozia. Pentru că, pe bună dreptate, este nevoie de mai mult cărbune, am insistat la dl. ministru să înceapă noi angajări la Mina Lonea, pentru că acolo sunt fronturi pregătite pentru a fi deschise şi nu trebuie decât oameni. Dl. ministru a preluat acest lucru ca problemă, însă vreau să vă mai spun că i-am înmânat şi d-lui director care-l însoţea pe dl. ministru un memoriu. Am mai discutat problema aceasta şi cu dl. prim-ministru Victor Ponta şi cu dl. vicepremier Liviu Dragnea şi am garanţia că vor continua angajările la Mina Lonea într-un ritm mai alert decât până acum”.
Cătălin Cenuşă, brigadier şi lider sindical:
„Voia mi s-a împlinit doar pe jumătate, în sensul că dl. ministru a venit, totuşi, până la mina noastră, unde a participat la comemorarea ortacilor căzuţi la datorie în 2008. Aş fi vrut să intre în mină, dar am înţeles că timpul nu i-a permis, dar va veni altă dată şi în mina noastră. Am mari speranţe după această vizită a ministrului Energiei, deoarece dumnealui ne-a spus că a aprobat ceea ce era de aprobat din partea sa, iar pe de altă parte a aprobat ca din delegaţie să facă parte şi directorul nostru, domnul Jujan. Asta îmi dă mari speranţe, pentru că-l ştiu pe dl. director şi ştiu că se va lupta, împreună cu directorul general Anghel să prelungească termenul de închidere a minei Petrila. Noi, toţi minerii de la această mină, ne punem mari speranţe că această cauză a noastră va fi împlinită… Dacă domnul ministru a spus cu gura lui că a aprobat ceea ce era de aprobat din partea sa, atunci aşa va fi. De data asta am auzit noi, cu urechile noastre, deci nu din cine ştie ce surse, ceea ce ne face să devenim mult mai optimişti în rezolvarea acestei probleme”.

 

Comenteaza

Comenteaza