La început de an / SC Edil Urban Serv Petrila

251
de Corneliu BRAN
Chiar dacă bugetul local pe anul 2015 nu a fost aprobat şi se lucrează tot pe vechiul buget, societatea de gospodărire locală Edil Urban Serv din Petrila reuşeşte să aibă lucrări şi în această perioadă. 
În 2016 gata cu insolvenţa!
„Nici n-am avea cum să ne permitem să stăm, deoarece suntem în continuare în insolvenţă. Dar dacă plătim tot anul 2015, că atât ne-a mai rămas, am scăpat, iar din 2016 societatea noastră va fi pe zero şi va fi scăpată, toate datoriile fiind plătite. Foarte mult ne ajută şi primăria şi consiliul local, în sensul că mereu avem lucrări prin tot oraşul, pe anumite proiecte pe care administraţia locală le are şi care sunt plătite de la bugetul local”, ne-a declarat Vasile Costache, directorul general al firmei petrilene.
Încă maxim 4 miliarde de lei şi… gata
„Cât plătiţi lunar până la stingerea datoriilor, nişte datorii care la un moment dat erau de zeci de miliarde de lei şi care riscau să falimenteze şi această societate, după ce înainte încă una îşi dăduse duhul?”, l-am mai întrebat pe Costache.
„Noi avem reeşalonarea de plată pe trimestru. Pe fiecare trimestru plătim între 850 milioane lei vechi şi 1 miliard de lei vechi. Asta pentru că plătim şi contribuţiile şi tot ce e de plată. Mai avem undeva spre 3,8-4 miliarde lei şi gata! Multora nu le vine să creadă că anul 2015 e ultimul de plată a datoriilor, la ce datorie era, dar asta e situaţia şi ne bucurăm că aproape am scos-o la liman şi de la anul Edil Urban Serv nu va mai avea astfel de probleme. Singuri fireşte că n-am fi reuşit, pe lângă personalul societăţii şi cei din conducere, care au fost alături de mine, la acest lucru e şi meritul incontestabil al domnului primar Ilie Păducel, dar şi a întregului Executiv care ne-a sprijinit în ultimii ani, cum şi a consilierilor locali, cei care au aprobat proiectele şi care au înţeles că e important să avem o societate de gospodărire a oraşului fără datorii şi probleme. Fireşte, nu uit nici de populaţie, care a plătit serviciul de gunoi din ce în ce mai bine, rod al unei mai bune organizări a noastre”.
Spitalul
Referitor la lucrările Edil Urban Serv, Vasile Costache ne-a declarat: „Lucrăm în momentul de faţă la spital la Petrila, unde la interior izolăm tavanele. Acestea erau subţiri şi erau alcătuite numai din scândură, rabiţ şi tencuială şi atunci era mai rece. Acum aceste tavane le izolăm cu polistiren de cinci, astfel că izolarea termică se va simţi. Totodată înlocuim şi caloriferele de pe etajul doi al clădirii, care erau vechi şi colmatate, cu calorifere model nou. Tot la spital lucrăm şi la coloanele de scurgere de la etajul doi şi până la subsol, pe care le înlocuim de la a la z. La fel ca şi la calorifere, toate coloanele erau colmatate, fapt ce ducea la frecvente înfundări ale chiuvetelor şi toaletelor. Iar ca să termin cu lucrările de la spital, în saloanele unde s-au terminat operaţiunile privind tavanele sau partea de scurgere, zugrăvim”.
Clădirea „Taxe şi Impozite”
„O altă lucrare o avem la clădirea care găzduieşte serviciul Taxe şi Impozite din oraş. Aici refacem toată instalaţia de încălzire, de pe pexal o trecem pe pepereu. Centrala este pe gaz, funcţionează, dar instalaţia trebuia înlocuită, astfel că ani buni, după finalizarea lucrării, nu vor mai fi probleme cu încălzirea din această clădire. Pe lângă acest lucru, vom zugrăvi apoi şi toate încăperile”.
Capela Cimpa 
„O lucrare rămasă de anul trecut o continuăm şi în acest început de an, începând de luni, 19 ianuarie. Este vorba de lucrările din interiorul ei capela din Cimpa. Am terminat zidăria, acoperişul, iar acum ne ocupăm de toate lucrările ce ţin de interior”.
150 de bănci noi
„În fine, în afară de aceste lucrări de care v-am spus, dar şi de lucrările curente pe care le avem zilnic sau de sezon (colectarea gunoiului menajer, deszăpeziri şi păstrarea carosabilului şi trotuarelor în condiţii bune, curăţenia oraşului), lucrăm în prezent şi la confecţionarea a 150 de bănci, pe care din primăvară le vom monta prin tot oraşul, mai ales în zonele unde drumurile au fost deja reabilitate sau modernizate, dar şi unde avem solicitări de la cetăţeni sau de la administraţie locală. Anul trecut am montat 50 de bănci noi, timp în care la vreo 35-40 le-am schimbat laţurile, deoarece au fost rupte sau devalizate. Acest fenomen încă n-a dispărut din Petrila, mai ales în parcuri sau în locurile de joacă, unde unii tineri aşa înţeleg să se manifeste. La fel păţim la Petrila şi cu coşurile de gunoi, cu care unii au lupte grele…”.
Pregătiţi de iarnă
L-am întrebat pe directorul general Costache şi de situaţia deszăpezirilor şi întreţinerii drumurilor, trotuarelor şi parcărilor, ţinând cont că iarna e doar pe la mijlocul ei, chiar dacă primăvăratică în aceste zile.
„Pentru activitatea de deszăpezire, când e cazul, avem trei pluguri, două împrăştietoare de sare, o freză de trotuare, un buldo-excavator şi un ifron. Cu aceste utilaje şi maşini am reuşit să trecem cele două valuri de ninsori fără nicio proble­mă. La momentul când discutăm avem pe traseu un încărcător frontal, buldo-excavatorul şi o rabă. În maşina de mare tonaj se încarcă zăpadă şi gheaţă de pe marginea carosabilului, care este transportată în afara zonei urbane, în zonele stabilite a fi descărcate. În ceea ce priveşte partea ce ţine de rezerve de materiale antiderapante, vă pot spune că avem 45 de tone de sare şi în jur de 90-100 de tone de nisip. Pentru activitatea de deszăpezire, când e cazul, mobilizăm circa 15 persoane pe zi, care ne ajută la curăţarea trecerilor de pietoni, sau pe arterele unde nu pot intra utilajele sau maşinile şi, bineînţeles, pe trotuarele care sunt circulate mai intens”.

Comenteaza

Comenteaza