La Petrila din nou / Şedinţă extraordinară de consiliu cu năbădăi şi momente penibile

364
de Corneliu BRAN
La şedinţele de consiliu local din Petrila se confirmă faptul că nu e linişte şi pace aproape niciodată, indiferent că vorbim de şedinţe ordinare, extraordinare sau de îndată. 
Trei consilieri au dat bir cu fugiţii 
Luni, 29 februarie, şedinţa desfăşurată în sala de şedinţe a primăriei a fost plină de surprize şi răsturnări spectaculoase. La convocarea primarului Ilie Păducel au răspuns doar 12 consilieri şi viceprimarul, din 19 câţi are consiliul local. Din cei 12 consilieri, Ţurcaş, Ghiura şi Boantă au părăsit sala.
Dezamăgirea legitimă a primarului
Referitor la acest incident al celor trei frizând nesimţirea, primarul Ilie Păducel ne-a declarat: „N-au vrut să voteze ordinea de zi căutând pretexte. Nu e prima dată când se întâmplă aşa sau când atitudinea unor consilieri lasă de dorit… Ce să facem dacă dumnealor aşa consideră că trebuie să-i reprezinte pe cetăţenii care i-au votat şi i-au trimis în consiliul local…”.
SMURD se mută în clădirea fostului spital al oraşului!
Până la urmă, din cele 7 proiecte de hotărâre (5 proiecte pe ordinea de zi, plus două suplimentare) au fost votate 6. Proiectul de la punctul 3 al ordinii de zi a fost retras în ultima clipă de primar „până la apariţia unor noi reglementări ale legii” (proiectul avea legătură cu reorganizarea serviciului de apă şi canalizare).
Din cele şase proiecte, unul singur a căzut din lipsă de cvorum, cel care viza stabilirea incintei unde va trebui construit deponeul de deşeuri rezultate din construcţii şi demolări, proiect care se va afla, din câte am înţeles de la primar, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din această lună. Celelalte cinci proiecte au fost toate votate, fiindu-le suficient numărul de voturi exprimate şi având şi cvorumul prezenţei necesar.
Astfel, au fost aprobate proiectul care stabilea aprobarea banilor pentru tichetele sociale pentru copiii de grădiniţă, proiectul care viza mutarea modului SMURD în incinta fostului spital şi proiectul prin care la clădirea SVSU va fi montată o instalaţie de încălzire, ultra necesară pentru pompierii care îşi desfăşoară activitatea acolo şi care vor rămâne singuri în condiţiile în care colegii lor, de la SMURD, se vor muta într-o zonă din clădirea fostului spital.
Hala industrială – varianta primarului
Tot în şedinţa de luni a fost votat şi proiectul iniţiat de primarul Ilie Păducel, anunţat şi în şedinţa operativă de săptămâna trecută, despre care noi am relatat la timpul cuvenit, legat de halele din incinta fostei fabrici de mobilă. Prin acest vot exprimat se renunţă practic la proiectul pentru care s-a făcut atât de mult tam-tam la prima şedinţă de consiliu local a anului, cel care viza construirea unei mari hale industriale pe perimetrul fostei mine din Petrila. Experimentatul consilier Temneanu  a arătat avantajele noi locaţii propuse de Păducel: „Există acolo toate utilităţile, care, dacă am construi o hală nouă, ne-ar costa foarte mult ca să le introducem. Mă bucură această idee şi sunt pentru acest proiect, în condiţiile în care mai multe miliarde de lei vechi vor rămâne astfel la bugetul local”.
Viceprimarul Jurca s-a abţinut de la vot, dar şi de la a mai face alte comentarii.
Momente hazlii şi confuze…
Spuneam la început că au existat în şedinţă, pe lângă scandalul consilieri-jurişti-primar, şi faze haioase sau confuze. Una dintre acestea a avut loc la începutul şedinţei, care s-ar fi sfârşit dacă consilierul Temneanu şi mai apoi primarul Păducel n-ar fi avut prezenţă de spirit. După plecarea celor trei consilieri, una dintre juriste a menţionat că şedinţa nu se mai poate ţine că n-ar fi statutară, după cum spune legea. Uimirea celor din sală a fost mare şi după câteva minute cam toţi
s-au ridicat să plece, unii ajungând chiar pe scările primăriei! Asta până ce consilierul local Temneanu a întrebat juriştii dacă nu cumva legea spune cu totul altceva, în sensul că o astfel de şedinţă se poate ţine cu jumătate plus unu din numărul consilierilor prezenţi! „Ba, da!”. „Păi, atunci, de ce aţi spus alt­ceva…? Haideţi să-i chemăm înapoi pe consilieri!”. Şi uite aşa s-a mai repetat o fază haioasă şi plină de confuzie, fapt pentru care nu prea există scuze, când vorbim de jurişti, de lege şi de pregătirea lor profesională de a fi acolo instalaţi pe funcţie… N-avea voie să se întâmple aşa ceva, iar răspunsul trebuia dat prompt şi corect, scuzele ulterioare neavându-şi rostul! Dar asta-i o altă discuţie…
Mofturile politice al PSD
În concluzie, o şedinţă care putea dura maxim 20 de minute, a ţinut aproape trei ceasuri, timp în care nervii tuturor celor de sală au fost întinşi la maxim. Şi asta doar pentru „satisfacerea mofturilor politice ale unora din PSD care stau şi cred că fac jocurile din umbră, de pe margine, neştiind de fapt ce penibili sunt şi că lumea ştie, iar cetăţenii îi vor sancţiona cu siguranţă la alegerile de la vară…”, după cum susţinea în sală chiar unul dintre consilierii liberali prezenţi. Cine să fie acela?

Comenteaza

Comenteaza