REALITATEA PETRILEANA / Lucrările de demolare de la mina Petrila au fost sistate

256

Activitatea de ecologizare a suprafeței de la mina Petrila a fost sistată, după ce Comisia Centrală de la Ministerul Culturii a decis includerea în patrimoniul istoric a mai multor clădiri ce aparțin unității miniere.

”A venit aviz de la Ministerul Culturii că clasează 6-7 obiective drept monumente istorice. În aceste condiții, pe un anumit perimetru de 100-150 de metri, nu ai voie să faci alte lucrări și nici să te atingi de clădiri. E destul de complicat. Ne afectează, pierdem banii pe anul acesta, dacă nu se clarifică cât mai repede situația, banii care erau destinați demolării și ecologizării. La 1 ianuarie trebuia să predăm amplasamentul la constructor pentru un an de zile pentru a executa lucrările de suprafață”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Vale Jiului.

Sursa citată precizează că lucrările de ecologizare a suprafeței de la Petrila vor fi sistate pentru cel puțin două săptămâni, perioadă în care speră să se lămurească situația clădirilor declarate istorice.

Potrivit surselor GDD, după clasificarea clădirilor ca și monumente istorice, polițiștii au intrat și ei pe fir și au cerut o serie de documente pentru a se asigura că clădirile de patrimoniu nu vor fi distruse.

Legea spune clar că monumentele istorice nu pot fi distruse dar și că pe un perimetru de cel puțin 100 de metri din jurul acestora nu pot fi efectuate lucrări fără a exista un aviz de la Cultură.

Săptămâna trecută, directorul SNÎMVJ susținea că lucrările de închidere a minei Petrila sunt în grafic, atât cele de suprafață cât și cele de subteran. Acum, activitatea de închidere de la suprafață a fost oprită, iar buldozerele trase pe dreapta.

Contractul de ecologizare a minei Petrila a fost câștigat de Castrum Corporation. Valoarea contractului pentru mina Petrila, care prevede ”reabilitare și recultivare suprafețe” este de circa 20,5 milioane de lei. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”. Durata acestui contract este de 26 de luni, adică până la 31 decembrie 2016, lucrările urmând a fi executate etapizat, pe ani.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza