Petrila / Lungul drum al gazului către „Provizii de iarnă”

377

Adina şi Rodica Andronache, fiică şi mamă, doresc să pornească o afacere la Petrila pe un proiect european aprobat şi deja finanţat pentru deschiderea unei linii de prelucrare şi conservare a fructelor de pădure.

Firma „Provizii de iarnă”, căci aşa se numeşte, va funcţiona într-o clădire unde familia mai are deschisă o afacere, respectiv o spălătorie auto pe care o ştiu toţi petrilenii, la etaj fiind amenajată o bucătărie şi cămări cu tot ce trebuie pentru această afacere cu fructele de pădure.
Linia de fabricaţie a costat 44.000 de euro, bani de la UE. Se speră ca prin acest proiect să fie înfiinţate la început două-trei locuri de muncă, urmând ca pe măsură ce afacerea demarează să se mai înfiinţeze alte două-trei, ţinând cont că materia primă rezultată urmează a fi vândută în ţări din Asia, precum Japonia sau India.
Toate bune şi frumoase, numai că începutul afacerii a fost dat peste cap de o firmă care se ocupă cu prestarea de lucrări specifice lucrărilor de gaz, care are contract cu cei de la E.ON, o firmă hunedoreană. Cel puţin aşa susţin doamnele Andronache, mamă şi fiică, care spun cu supărare şi pe bună dreptate că se ţine practic oprit gazul la ţeava ce a ajuns lângă clădirea spălătoriei de la conducta principală de mai bine de o lună!
Totuşi, în 24 iulie, după orele 13:00, am aflat de la doamna Rodica Andronache că lucrurile „s-au rezolvat parţial” şi că în sfârşit au gaz şi contor (provizoriu)…
Dar reţineţi că povestea nu s-a terminat definitiv, gazul funcţio­nează doar la unul din aragazuri, un aragaz normal, deoarece documentaţia a fost greşit întocmită când s-a făcut contractul, fiind făcută pentru aragazuri casnice normale şi nu pentru aragazuri puternice folosite la o astfel de linie tehnologică!
Mai trebuie subliniat şi faptul că contractul între cele două părţi este încheiat pe 6 martie după cum ni s-a arătat! Edificator cu ce „viteză” se lucrează, nu-i aşa? Dar să vedeţi mai jos ce au avut de spus cele două doamne din Petrila luni, 23 iulie, precum şi firul poveştii, halucinante de-a dreptul, chestiuni care într-o ţară din Apus ar fi adus mari probleme unei astfel de firme, dar în România suntem convinşi că nu va fi deloc aşa, nici măcar nu se vor adresa scuzele de rigoare… ba din contră, probabil tot reclamantele vor fi vinovate că s-au dus să se plângă la presă.
„Cei de la gaz ne ţin în loc de mai bine de o lună şi nu putem porni afacerea, deja suntem întârziaţi. Cei de la Delgaz Grid (fostul E.ON) ne spun că ei doar verifică şi montează contorul, lucrarea de branşare trebuie făcută de o firmă cu care ei au contract, firma Miramon cu sediul în Hunedoara. Am fost şi la sediul din Petroşani de la casa de cultură şi tot aşa ne-au spus, că alte numere de telefon de la ei nu aveam. Apă avem, că s-a rezolvat – şi aici am renunţat la o linie separată tot din cauza timpului greoi de a se face o lucrare, astfel că ne vom putea descurca cu instalaţia actuală de apă -, dar fără gaz nu putem face nimic. Firma Miramon a tras gazul de la conducta principală, avem conducta cum s-ar zice până lângă clădirea spălătoriei, dar degeaba. Mai trebuie să se facă lucrările de branşare, să ne pună contorul de consum şi să ne pună furtunele la aragazuri. Ei bine, tocmai de aici încep problemele noastre… Joia trecută, după mai multe demersuri ale noastre, au venit cei de la E.ON ca să facă inspecţia lucrării la conducta de afară, după cum ne-au spus. Urmau să vină vineri şi cei de la firma Miramon să termine lucrarea şi să ne dea drumul la gaz în sala de producţie de la etajul spălătoriei, ca să putem începe treaba, cel puţin aşa am fost informaţi de cei de la Delgaz joi. Numai că am înţeles că tot joi viceprimarul oraşului nostru le-a zis să nu por­nească gazele, că dacă vin cei cu apa – care au avut o lucrare pe stradă şi trebuia să mai vină să termine lucrarea – după ce porneşte instalaţia de gaz, lucrătorii de la ape vor lucra cu flacără deschisă şi există un pericol real de explozie. Vineri l-am sunat pe domnul Dorin Curtean.
Mi-a spus că vin cei de la firma de gaz în două ore. După ce au trecut cele două ore şi nu s-a întâmplat nimic, i-am trimis un mesaj domnului Dorin Curtean prin care am întrebat dacă mai vin cei cu contorul de gaz sau nu? Mi-a răspuns că vin, dar numai luni. Astăzi e luni şi încă n-a venit nimeni până la ora aceasta! E trecut de 10:00… Mi-a dat vineri domnul Dorin şi un număr de telefon al celui care se ocupă de astfel de lucrări, dar nu ne răspunde nimeni! Am sunat şi eu şi fata, atât vineri, cât şi azi, dar nimic… Întrebăm şi noi câtă treabă are firma aceasta în oraşul Petrila, că de mutat nu s-a mai mutat cam nimeni, blocuri noi nu se construiesc, clădiri de firme la fel? Dacă din 6 martie, de când am încheiat contractul, n-au fost în stare să termine lucrarea până la data de 23 iulie, deci patru luni şi jumătate, vă daţi seama ce greu se mişcă lucrurile! N-avem nimic cu nimeni, nu ne interesează nici politic sau administrativ, să nu se înţeleagă cumva aşa, dar considerăm că e bătaie de joc la adresa cetăţenilor ce fac cei de la firma Miramon şi Delgaz (ei au contract cu această firmă şi n-ar trebui să permită astfel de întârzieri şi de situaţii, de acee spunem şi de ei) dacă lucrurile merg aşa cum au mers în cazul nostru!”, ne-au spus povestea, pe rând, ambele petrilence.
Fireşte că tot luni, după discuţia cu cele două petrilence de la faţa locului, am stat de vorbă şi cu viceprimarul Petrilei, deoarece numele său era pomenit în discuţia cu cele două interlocutoare ale noastre. Din ce a spus acesta, totul pare logic, exista un pericol iminent din punct de vedere tehnic dacă nu s-ar fi lucrat cum trebuie acolo. Viceprimarul ne-a spus că el a vrut să ajute, nu să încurce lucrurile şi că îi pare rău că s-a ajuns la presă cu acest caz. Asta este, după o lună şi ceva era cam şi timpul să se piardă răbdarea, nu credeţi? Fără supărare, ţinând cont că e vorba şi de bani europeni luaţi şi cu care nu-i de glumă după cum se ştie, este normal ca oamenii să apeleze în toate părţile, deci şi la presă (există şi OPC-ul ca să se ştie pe viitor, aviz altor păţiţi).
Dar finalul poveştii e de-a dreptul „mirobolant”. Marţi, dimineaţa, undeva pe la orele 9:00, ne-a sunat din nou doamna Rodica Andronache. Să ne spună că au ajuns din partea firmei Miramon două persoane, dar care i-au spus că nu pot face mare lucru, deoarece unul e şofer, iar celălalt se ocupă doar de mon­tarea furtunelor la aragazuri şi nu de de branşamentul de afară la intrarea în clădire unde mai trebuie ceva modifi­cări. „Păi, atunci, noi ce facem?”, ne-a spus doamna Rodica că i-a întrebat. „Nu ştim, trebuie să vină alţii… calificaţi să facă, noi nu putem şi nici n-avem voie…”, a venit răspunsul.
În fine, după orele 14:00, am sunat-o pe Florica Andronache să ne spună ce s-a mai întâmplat, ca să putem încheia acest articol. Oarecum mai relaxată în glas ca dimineaţă, petrileanca ne-a spus: „Treaba s-a rezolvat în cele din urmă parţial. Cei de la Delgaz până la urmă au venit şi ei şi au făcut ultimele verificări la instalaţie şi modificări la branşa­men­tul de jos de lângă clădire. Au găsit apoi că documentaţia a fost prost întocmită şi că trebuie schimbată, deoarece în ea sunt trecute aragazuri casnice şi nu aragazuri de putere cum le avem noi achizi­ţionate. S-a dat vina până la urmă pe ginerele meu, că aşa le-a spus, susţin ei, deşi ginerele susţine că nici vorbă – e plecat câteva zile din oraş, dar am vorbit la telefon şi mi-a spus că nu e deloc aşa! Astfel, în cele din urmă au pus un contor mic, unul normal, dar vor trebui să vină să pună altul, mai mare din câte am înţeles şi să modifice documentaţia.
Abia atunci va fi gata totul. Până atunci putem folosi doar aragazul normal pe care-l avem nu şi pe celelalte de putere. Deci, încă nu e gata problema! Să sperăm că nu stăm iar o lună! Totuşi sunt fericită că s-au mai făcut ceva paşi înainte”, ne-a spus doamna Rodica Andronache.
Restul concluziilor sperăm să le trageţi dumneavoastră. Noi încheiem zicând doar atât: oare şefii acestei firme hunedorene ştiu ce fac angajaţii şi ce greoi se mişcă lucrurile? Dacă nu ştiu, află, să sperăm, acum.

de Corneliu BRAN

 

 

Comenteaza

Comenteaza