Lupta împotriva tuberculozei a devenit tot mai grea

238

Tuberculoza, boală infecțioasă și contagioasă în același timp, pare tot mai greu de tratat. Tuberculoza este o boală produsă de bacilul tuberculozei sau bacilul Koch. Boala poate afecta plămânii, dar și alte organe, rinichii, creierul, oasele și articulațiile.

Tratamentul acestei boli este gratuit și cu ajutorul lui vindecarea poate fi completă. Există însă și excepții care semnalează o adevărată problemă, cea în care boala este rezistentă la tratament.

Astfel în anul 2013, în județul Hunedoara s-au înregistat 280 de cazuri noi de tuberculoză și 42 au fost readmise.

„S-a desemnat o zi pentru această boală, în luna martie, zi cu rolul de a-i face pe oameni să conştientizeze că tuberculoza ramâne o boală care nu este sub control în cea mai mare parte a lumii. În ciuda faptului că, de decenii, sunt disponibile tratamente eficiente, tuberculoza este responsabilă încă de moartea a milioane de oameni în fiecare an”, a afirmat Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.

„Cu cât tuberculoza este depistată mai repede, cu atât tratamentul este mai eficient, iar boala nu ajunge să fie transmisă mai departe. Cea mai bună metodă de prevenire este tratarea corectă a persoanelor bolnave. Nu se va iniţia un autotratament, medicul va dispune trimiterea dumneavoastră pentru examinări la un pneumoftiziolog. Numai specialistul poate prescrie un tratament adecvat. Nu trebuie să vă înspaimânte diagnosticul „tuberculoza”. Un tratament precoce este şansa oamenilor de a se vindeca”, a mai adăugat Cecilia Birău.

Tuberculoza nu se transmite prin mâncare, prin folosirea aceloraşi vase sau tacâmuri, prin sărut sau relaţii sexualeci prin intermediul aerului. Boala se manifestă prin tuse persistentă, pierdere în greutate, oboseală, febră, transpirații, hemoptizie (expectorație cu sânge) și junghi toracic.

Iulia BĂLUȘĂ

 

Comenteaza

Comenteaza