Lupte politice de culise. Minerii de la SNÎMVJ acuză conducerea că nu îi lasă să lucreze deşi CEH nu are cărbune

242

Minerii de la Petrila acuză că nu sunt lăsați de către conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului să lucreze sâmbetele. Motivul, sabotaj la activitatea CEH generat de orgolii politice

Mai mulți angajați de la mina Petrila sunt nemulțumiți că nu sunt lăsați să lucreze sâmbăta, deși Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de cărbune. Conducerea SNÎMVJ susține însă că nu se pot lucra toate cele patru sâmbete pentru că CEH-ul nu plătește huila și că încă nu s-a stabilit, pentru aprilie, care vor fi sâmbetele lucrătoare.

Minerii spun că la mijloc sunt orgolii, fiind cunoscut faptul că Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ, avea ceva împotriva lui Constantin Jujan, actualul director al CEH, fost director al minei Petrila, de pe vremea când acesta a solicitat prelungirea activității unității miniere.

”Minerii ar vrea să lucreze. A fost întrebat și directorul de la mină și directorul societății și au spus că nu ne cheamă la lucru pentru că nu le dă CEH-ul bani. Noi știm că cei de la CEH au nevoie de cărbune și că ar dori să lucrăm sâmbăta, însă directorii noștri ne spun că atâta timp cât Jujan (n.r.-Constantin Jujan, directorul CEH) nu dă bani, nu ne poate chema la lucru sâmbăta. Astea ni le bagă pe gât pentru că nu vor să lucrăm. Eu văd lucrurile de factura acesta: SNÎMVJ împotriva Complexului Energetic Hunedoara. Noi stăm că nu vor unii, din cauza unor orgolii”, a declarat, miercuri, pentru GDD, un miner de la Petrila.

Ortacul vorbește de divergențe între conducerea SNÎMVJ și cea a CEH, afirmând că ”orice orgoliu e împotriva mineritului din Valea Jiului”.

”Domnul Jujan a plecat de la mina Petrila la conducerea CEH, nu este membru PSD și a lucrat la un plan de prelungire a activității la mina Petrila, iar directorul Anghel are ca mină de suflet mina Paroșeni. Domnul director Anghel chiar ne spunea că ne închide la 1 noiembrie 2015”, mai spune minerul.

O parte a celor de la mina Petrila susțin că nu este normal ceea ce se întâmplă la acest moment, afirmând ”complexul este tot al nostru în Valea Jiului”.

”Interesul ar trebui să fie comun. Să lucrăm și noi și ei, să supraviețuim și noi și ei, că suntem de aici cu toții”, spune un miner petrilean.

Conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului afirmă însă că nu are bani să îi plătească pe mineri pentru sâmbetele lucrate suplimentar, dacă CEH-ul nu face plăți.

”Nu pot să îi plătesc. Toată lumea a lucrat două sâmbete luna trecută și luna aceasta probabil se va lucra tot două sâmbete, dar încă nu am decis care din ele. Să vedem cu programul de sărbători, cu programul de Paști, de 1 mai. Ei (minerii-n.r.) povestesc. Le-am spus că în prima parte a anului nu putem să depășim numărul de zile lucrătoare mai ales dacă nu am bani de la CEH”, a declarat, miercuri, pentru GDD, Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.

Anghel recunoaște că CEH-ul a solicitat ca minerii să lucreze și sâmbăta, însă spune că vor lucra numai dacă vor fi făcute plățile de către complex.

”Eu cu ei (conducerea CEH) așa ne-am înțeles. Că dacă reușesc să îmi dea mai mulți bani, lucrez câte sâmbete vor ei. S-a pus problema ca maxim două sâmbete să lucrăm pe lună”, a mai spus Anghel.

Asta în timp ce minerii de la Petrila spun că la alte mine, Paroșeni spre exemplu, se lucrează și mai mult de două sâmbete.

 

De remarcat că pe vremea fostei conduceri a CEH, cea PSD, conducerea minelor neviabile, tot PSD și ea, nu a avut aceeași atitudine radicală. Nu de alta, dar a acceptat acumularea datoriilor fără a face prea mari presiuni pe Andronache, Niculescu și Drăgoi.

Odată cu schimbarea conducerii CEH, adică cu numirea lui Constantin Jujan în funcția de director, Aurel Anghel spunea, pentru GDD, că speră să aibă o relație mai bună, afirmând de nenumărate ori ”mi-a promis că plătește și din restanțe”.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza