Mai bine asistentă medicală-n Franţa decât în România

315

Nu şi-a susţinut examenul de bacalureat în România, însă a ajuns să fie asistentă medicală într-un cabinet stomatologic din Paris. Alexandra Boitan, o tânără de 26 de ani, a povestit, pentru GDD, despre şansele pe care o ţară ca Franţa, aflată cu mult înaintea noastră, se străduieşte să le ofere celor pe care-i adoptă la sânul ei.

„Eu nu am ajuns să dau bacalaureatul în România. Am ales să plec în Franţa, de dragul independenţei financiare şi, în loc să mă înscriu la şcoală, am început să lucrez. Dar în Franţa este interesant că, dacă ai sub 26 de ani, eşti plătit de stat cu 600 de euro, pentru a te înscrie la şcoală, a învăţa limba franceză şi a-ţi alege o meserie. Este un fel de şcoală profesională, dar foarte convenabilă. Francezii vor să reintegreze puştimea, copiii fără diplome, cei care nu au nici un viitor. Este foarte adevărat că, dacă nu ai carte, nu ai parte”, precizează Alexandra Boitan.

Alexandra a ales să fie asistentă medicală şi e mulţumită că în Franţa salariul este mult mai mare decât cel minim pe economie, câştigat de un debutant, iar diploma îţi permite să te înscrii la Facultatea de Medicină.

„Salariul unei asistente dentare, aici, în Franţa, după ce dai vreo 14 examene şi le validezi, timp de doi ani, este de 1.700 de euro, nu de 700 de lei. Având diploma de asistentă dentară, te poţi înscrie la Facultatea de Medicină. Diploma de aici mi-a echivalat bacalureatul francez. Mulţi avem posibilitatea de a urca pe scara socială. Aici eşti apreciat în funcţie de valoarea ta. Trebuie să ai ambiţie, să perseverezi şi să munceşti”, spune tânăra.

Sunt parizienii rasişti? Alexandra susţine că, deşi Parisul este plin de rromi, ea, personal, nu a fost jignită niciodată, nici de colegi, nici de pacienţi.

Anamaria SANDA

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza