Management defectuos. Termocentralele hunedorene, în pragul limitei de avarie

213

Termocentralele hunedorene Mintia și Paroșeni sunt pe minim cu stocul de cărbune, condiții în care minerii ar putea fi chemați la lucru mai repede, asta în ciuda faptului că cei din conducerea CEH au semnat un contract prin care poate importa până la 150.000 tone de huilă. Se ia în considerare, la Mintia, compensarea lipsei cărbunelui cu gazul, pentru ca termocentrala să nu fie oprită. Stocurile sunt aproape de cota de avarie, în condițiile în care minerii au lucrat, după ce a cerut fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, și sâmbetele.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara dă circa 14 milioane de euro pe cărbune, în baza unui contract prin care aduce huilă din Africa de Sud prin intermediul unei firme elvețiene, însă cu o zi înainte de vacanța minerilor mai are pe stoc doar 15.000 de tone de cărbune la Mintia, iar minele din Valea Jiului, șapte la număr, livrează într-o zi undeva la 4000 de tone de huilă.

Minerii din Valea Jiului ar putea fi aduși la muncă mai repede decât a fost planificat, minivacanța de la final de an putând fi dată peste cap de lipsa de cărbune din termocentrale.

Directorul Termocentralei Mintia, cel mai mare consumator de huilă, Alexa Nicula, susține că huila de pe stoc îi ajunge, în condiții normale, pentru vreo opt zile. Dar, asta, potrivit informațiilor GDD, numai în condițiile în care termocentrala funcționează cu jumătate de grup, cum funcționează și la acest moment ceea ce permite arderea, zilnic, în jur a 1800 de tone de cărbune.

”Ne străduim să ne ajungă cărbunele. Avem în jur de 15.000 tone. Vom funcționa în așa fel încât să nu oprim centrala, să nu afectăm încălzirea orașului și să ne ajungă cărbunele”, a declarat Alexa Nicula.

Directorul de la Termocentrala Mintia recunoaște că stocul de huilă e foarte mic și spune că în perioada aceasta nu vine niciun vagon cu huilă de import.

”Stocul de acum ne asigură funcționarea pentru vreo 8 zile, dar avem niște posibilități să funcționăm, să mai suplimentăm puțin aportul de gaz, ne vom descurca. Sper să nu fie probleme, ne vom organiza să nu fie”, a mai spus directorul de la Mintia.

Potrivit acestuia, cu tot cu huila care ajunge la Paroșeni, minele din Vale livrează undeva la 4000 de tone zilnic.

Nici la Paroșeni stocul de cărbune nu e mult mai mare. Luna trecută, în timp ce la Mintia erau 15.000 de tone de cărbune, la Paroșeni erau doar 7.000 de tone. Acum la Paroşeni sunt mai puţin de 3.000 de tone.

Problemele legate de stocul de huilă sunt cu atât mai ciudate cu cât administrația CEH a încheiat un contract prin care aduce huilă din import pentru a ”trece de perioada de vârf”. E ciudat că, deși se știa că în decembrie minerii vor avea mai multe zile libere, conducerea CEH nu s-a asigurat că, dacă tot dă banii pe cărbune din Africa de Sud, va și avea ce arde în minivacanța oferită de stat bugetarilor.

Aurel Niculescu susținea că acel contract prevede achiziționarea a 40.000 de tone cărbune convențional ”ceea ce înseamnă aproximativ 50.000 tone cărbune de Valea Jiului”, asta deși în anunțul de intenție scrie negru pe alb ”Cantitatea de produse care trebuie furnizată: 150.000 tone combustibil convenţional; Opţiunea de achiziţionare a unor cantităţi suplimentare: ± 50.000 tone”.

Cele 40.000 de tone de care vorbește directorul CEH, trebuie să fie livrate până în luna februarie a anului viitor.

Reprezentanţii Sindicatului Muntele au semnalat de mai multe ori managementul defectuos, premeditat, de la CEH care nu contribuie la asigurarea stocurilor de cărbune.

Minerii din Valea Jiului au fost chiar trimişi în concedii de odihnă – forţat – în loc să li se permită să exploateze cărbunele. Atunci, depozitele fiind pline cu cărbune din import. Ulterior, cei din conducerea CEH, pentru a asigura venituri pe timpul campaniei electorale, au ars cărbune fără noimă şi au vândut energia la un preţ extrem de scăzut, decizie ce contravine interesului economic al societăţii energetice.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza