Marele consultant internațional pentru planul de restructurare al CEH este ISPE, un institut român

247

Consultantul străin pentru planul de restructurare al CEH este unul român aflat în coordonarea băieților deștepți. La licitația organizată de Complexul Energetic Hunedoara pentru întocmirea planului de restructurare a societății s-a prezentat o singură firmă, deși ministrul Energiei susținea că este nevoie de un consultant internațional cu experiență în întocmirea unor astfel de planuri. Iar numele ”arondate„ singurului ofertant interesat de restructurarea complexului sunt unele din sfera afacerilor din energie.

Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) este singura societate care s-a prezentat la licitația CEH. Complexul Energetic Hunedoara a pus la bătaie pentru întocmirea planului de restructurare suma de 100 de mii de euro, în condițiile în care nu își permite nici măcar o ”limonadă”, tocmai în ideea de a atrage o firmă de renume, care să îi indice calea spre eficientizare.

Surpriză însă, sau poate nu, singura ofertă depusă este cea a de la ISPE, care are o valoare de doar 68 mii euro, în condițiile în care, în spațiul UE, astfel de planuri se fac pe sume mai mari decât suta de mii de euro disponibilă la CEH.

”Cei de la ISPE nu au capacitatea necesară de a întocmi un plan de restructurare. Sunt specializați pe altceva. Nu sunt cei care trebuie”, spun voci din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

La acest moment, CEH și ISPE sunt în clarificări. Procedura nu poate fi anulată și reluată întrucât există un ofertant, care până la acest moment îndeplinește condițiile solicitate.

”Se face analiza ofertei și vedem”, a spus ministrul Energiei, Andrei Gerea, pentru GDD, întrebat fiind dacă ministerul – statul fiind unicul acționar la CEH- va continua sau nu cu ISPE.

De partea cealaltă, la CEH, oamenii spun că procedura de licitație poate fi reluată numai dacă se respinge oferta. Oricum ar fi, structura energetică hunedoreană este din nou pe minus. De ce? Pentru că în termen de 6 luni trebuie să prezinte planul de restructurare, condiția pentru accesarea împrumutului acordat de stat sub titulatura ”ajutor de salvare„, dar și pentru că, după cum arată realitatea, planul de restructurare va fi întocmit de o societate specializată în ” în inginerie, consultanţă tehnică şi financiară”.

ISPE a fost condus o perioadă de Alexandru Solschi. La momentul iulie 2015, Solschi nu mai este director, însă e în continuare angajat al institutului și are și propria firmă care se ocupă, potrivit unor surse, de proicte în sfera închiderii mineritului.

Solschi este și un apropiat al polonezilor de la Kopex, cei care ar fi vrut, prin orice mijloace, să ”retehnologizeze„ minele din Valea Jiului. Licitația a fost anulată din cauza neconcordanțelor și nu a fost reluată nici la acest moment. Și, pe firmament, apare și numele fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu. Acesta deține Romelectro, principalul acționar de la ISPE, și cunoaște Valea Jiului încă din 2002. Atunci, în 6 iunie 2002, ministerul a supravegheat semnarea unui acord de împrumut cu ABN AMRO Bank şi CNH Petroşani pentru reabilitarea exploatărilor miniere Vulcan şi Paroşeni, precum şi a Uzinei de Preparare a Cărbunelui de la Coroieşti. Din partea ministerului a mai participat la întâlnire  şi secretarul de stat Gavril Baican, iar din partea CNH – directorul general Ioan Stamin Purcaru şi Verginica Popescu – director economic. Tot la aceeaşi masă a stat şi Janusz Primula, directorul firmei KOPEX. În data de 6 iunie 2014, Complexul Energetic Hunedoara – succesorul lui CNH pe piaţa energetică –, care dorea să retehnologizeze minele, a primit o adresă fix de la Janusz Primula. Tema, acordarea unui împrumut din partea statului polonez pentru o investiţie asigurată de structura KOPEX-FAMUR. Primula nu este singur nici acum după 12 ani. Alături de el se află şi Ioan Stamin Purcaru de data aceasta din calitatea sa de preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEH. Nici Gavril Baican nu e prea departe, acesta aflându-se încă în activitate la nivelul ministerial. Retehnologizarea unităţilor miniere de care era interesată partea poloneză se ridica la suma de 349.017.487 lei plus TVA. CEH nu a realizat înainte de a stabili „necesarul echipamentului pe care dorea să îl cumpere” un studiu de fezabilitate. Ulterior, cu o mână întinsă de cercetători din România, printre care se află şi cunoscutul Alexandru Solschi fost director la ICPM Petroşani, s-a încercat impunerea unui studiu plătit de CEH, culmea, „agreat” de partea poloneză, în speţă de Janusz Primula. Într-un final, licitația nu s-a ținut, procedura fiind anulată, reprezentanții CEH având un caiet de sarcini ce se plia perfect pe utilajele deținute de polonezii de la Kopex.

Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) SA a fost înființat în anul 1991 și se ocupă de „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”. Potrivit datelor, firma are ca asociat persoană juridică Romelectro SA (firmă arpopită de Dan Ioan Popescu) şi ca acţionari persoane fizice pe Ioan Dan Gheorghiu și Listă Acționari în număr de 582. Persoanele împuternicite ale societății sunt Ioan Dan Gheorghiu (administrator), Dumitru Gardan (împuternicit sucursala Timișoara), Virgiliu Rădulescu (administrator), Viorel Gafita (administrator) și Ion Eduard Chiţescu (director).

Dan Ioan Gheorghiu, unul dintre acționarii de la ISPE, a fost numit în 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei, iar pe parcursul anilor acesta a devenit, potrivit comisarul.ro, vecin de apartament cu primul ministru.
De cand a ajuns Victor Ponta premier, iar Dan Ioan Gheorghiu consilierul acestuia, ISPE a încheiat zeci de contracte bănoase cu societățile energetice de stat, în special cu SC Complexul Energetic Oltenia și Transelectrica. Pe lânga ISPE, a avut de câștigat și Romelectro SA, firma controlată de Viorel Gafita.

Romelectro a fost una dintre firmele care s-a luptat pentru contractul de realizare a intsalației de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza