Petrila / Mega-toaletă publică

283
de Corneliu BRAN

Observând că în Petrila nu există nici o toaletă publică, primarul Vasile Jurca a iniţiat în trecut un proiect de hotărâre, aprobat de consilierii locali. 

După ce la începutul anului s-au găsit resurse la bugetul local şi au fost cuprinşi bani în buget pentru proiect şi lucrare şi după ce au fost parcurse toate etapele legale, din aprilie s-a trecut efectiv la edificarea obiectivului. Care va fi amplasat în imediata apropiere a Parcului Copiilor. Lucrătorii primăriei sunt cei care execută lucrările, clădirea fiind ridicată de la zero, ceea ce face ca la partea de cheltuieli să se economisească foarte mulţi bani, plătindu-se doar costurile materialelor, nu şi manopera, suma totală alocată pentru această toaletă publică, de dimensiuni încăpătoare, fiind de 128.000 lei, după cum ne-a informat joi primarul Vasile Jurca.
Când spunem „dimensiuni foarte mari”, ne gândim la faptul că o toaletă publică obişnuită conţine două încăperi, una pentru toaleta femeilor, alta pentru toaleta bărbaţilor şi un mic coridor de trecere spre acestea unde există o chiuvetă.
Toaleta publică de la Petrila va fi una dublă, iar clădirea, care are o lungime a acoperişului din ţiglă de 13 metri liniari şi o lăţime de 7,40 metri, va avea practic patru încăperi, plus alte anexe şi mici coridoare, unde vor exista o toaletă pentru femei, alta pentru bărbaţi, o a treia pentru persoanele cu dizabilităţi, plus o a patra încăpere destinată personalului şi tabloului electric. Toate acestea le-am aflat joi, 25 octombrie, când am fost să vedem la faţa locului cum decurg lucrările. Inginerul Dan Emil, cel care se ocupă de coordonarea activităţii celor 4-5 lucrători, ne-a oferit toate amănuntele: „Am început în luna aprilie şi sperăm ca până vine zăpada să terminăm. Se lucrează acum la interioare, la gard şi la structura de lemn unde dăm cu lac şi baiţ, după care urmează să dăm decorativa şi să placăm cu piatră naturală. Intrările vor fi dinspre parc, vor exista spaţii pentru bărbaţi, femei şi persoane cu dizabilităţi, plus un spaţiu tehnic, pentru personal şi unde va fi tabloul electric şi de distribuţie”.
Tot de la inginerul petrilean am mai aflat că strada Aurel Vlaicu, din spatele acestei toalete publice, va fi şi ea asfaltată la anul, intrând în planurile administraţiei locale. E o stradă care vine până în spatele acestei toalete, trece de ea şi merge oarecum paralel cu Parcul Copiilor şi blocul din apropiere.
„Zona din spate, până la containere, urmează să o asfaltăm acum, dacă ne mai permite vremea, la fel şi tot perimetrul din jurul toaletei publice, astfel încât şi zona exterioară să arate bine. Sunt lucrări cuprinse în proiect. La anul, acele containere din spate vor fi aşezate pe o platformă de beton, împrejmuită, aşa e în planul primăriei din câte ştiu, iar toată strada Aurel Vlaicu va fi asfaltată. Va fi o zonă foarte plăcută aici”, ne-a spus Dan Emil.

 

 

 

Comenteaza

Comenteaza