Mina Lonea. Instalația de inertizare, utilizată după ce a crescut nivelul monoxidului de carbon

332

Probleme în subteran la mina Lonea, după ce în cursul săptămânii trecute s-au înregistrat creșteri ale nivelului de monoxid de carbon la unul din abataje. Inspectorii de muncă spun că după folosirea instalației de inertizare nivelul monoxidului a început să scadă.

Reprezentanții ITM au verificat, săptămâna trecută, mina Lonea după ce în subteran au fost înregistrate creșteri ale nivelului monoxidului de carbon, care însă nu a depășit limita maximă admisă.

”Aveau un abataj în care apăruseră gaze. La abatajul 23 au apărut concentrații de monoxid de carbon, dar fără semne efective de foc, fum și sub valoarea limită admisă de 20 ppm. Au adus de la Lupeni instalația de inertizare, preventiv, pentru ca acest fenomen să nu evolueze și să se ajungă la închiderea abatajului. Concentrațiile de monoxid au fost în scădere permanentă, ieri (luni-n.r.) erau la 10-12 ppm, în condițiile în care săptămâna trecută monoxidul de carbon ajungea la 18 ppm”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, Ileana Bodea, șef SSM în cadrul ITM Petroșani.

Controlul inspectorilor de muncă a mai vizat și securitatea în muncă din subteran, descoperindu-se mai multe deficiențe.

”Nu au fost deficiențe care să impună sistarea de activitate. Am găsit însă deficiențe. Unele au fost remediate în timpul controlului. Am găsit deficiențe și legat de folosirea instalației de inertizare. I-am pus să recalculeze debitul de aer, monitorizrea atmosferei subterane, instruirea oamenilor, evaluarea riscurilor, fiindcă atunci când folosești o instalație de inertizare apare un risc în plus. Au mai fost găsite deficiențe lagate de spații înguste, zone în care ei, odată cu anteriorul control au început să facă rearmări, planări, dar nu au fost finalizate și au apărut alte lucrări cu secțiuni reduse. Din fericire cu stâlpii de susținere au stat mai bine, nu s-a pus problema sistării activității la abataje, dar deficiențe au fost suficiente”, a mai spus Bodea.

Potrivit șefei SSM, mina Lonea nu a fost amendată pentru abaterile constatate.

La controlul anterior, reprezentanții ITM au găsit la abatajele clasice  probleme cu stâlpii, densitatea de susținere și distanța dintre coloanele de susținere. Totodată existau și zone foarte presionate,  în special căile de acces pe abataje.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza