Minciunile politicienilor închid mina Petrila și pun la pământ istoria

298

Mina Petrila se apropie cu pași repezi de închiderea activității, iar conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului recunoaște că niciuna dintre clădirile care formează acum patrimoniul unității nu va scăpa de demolare.

Ultima tonă de cărbune va ieși din subteranul minei Petrila la finele lunii octombrie. Conducerea SNÎMVJ susține că atunci se epuizează rezerva exploatabilă, însă sunt voci în rândul minerilor și a celor care cunosc exploatarea minieră care spun că s-ar mai putea exploata huilă, însă aceasta va fi îngropată. Odată cu încetarea activității, la Petrila se vor demola și clădirile. Toate. Procedura de demolare a început deja de câteva luni, iar de buldozere nu vor scăpa nici măcar clădirile cu însemnătate istorică pentru mineritul din Valea Jiului.

Conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului spune că a făcut o contestație la documentația prin care o asociație a cerut Ministerului Culturii clasificarea ca și monumente istorice a unora dintre clădirile minei Petrila.

”Am primit o adresă cum că o parte dintre clădiri au fost clasificate ca și istorice. Am depus o contestație, am explicat în acea adresă despre ce e vorba, care este situația, și ni s-a răspuns că încă se studiază problema”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Potrivit sursei citate, programul de închidere a minei Petrila se desfășoară după cum a fost aprobat, ceea ce înseamnă că niciuna dintre clădiri nu va fi lăsată în picioare.

După ce a făcut nenumărate declarații potrivit cărora se dorește păstrarea unor clădiri de patrimoniu și a celor care pot avea o utilitate economică, administrația de la Petrila a dat și ea înapoi. Toată suflarea social-democrată de la Petrila a promis, anul trecut, în perioada campaniilor electorale că va milita pentru continuarea activității la mina Petrila și pentru a menține în picioare o parte din clădirile care alcătuiesc activele unității miniere. Acum, administrația, una social-democrată, sau conducerea partidului care are și omul din fruntea primăriei dar și Guvernul au schimbat placa. Nu sunt bani, iar ministerul nu dă clădirile gratuit condiții în care totul va fi pus la pământ la mina Petrila, pentru a se putea însămânța iarbă. Pe locul actualei unități miniere vor paște, în primăvara viitoare, turmele de mioare.

Informațiile GDD arată că Puțul Centru de la mina Petrila are o valoare de inventar de 20 de miliarde de lei vechi.

”Puțul Centru a fost evaluat la 20 de miliarde de lei vechi. Dacă s-ar plăti acești bani, nu ar mai fi demolat”, spun sursele GDD.

Dacă ar plăti acești bani, administrația locală ar putea stopa îngroparea totală a istoriei mineritului din cel mai estic oraș al Văii Jiului. Primarul a spus însă de nenumărate ori că vrea clădirile, dar gratis, pentru că bugetul localității nu dispune de sume pentru cumpărarea lor. În atare condiții, conform planului de închidere al minei Petrila, care se derulează conform graficului după spusele directorului Aurel Anghel, totul va fi dărâmat.

Puțul Centru ar mai avea o șansă să scape de furia buldozerelor și de dinamita echipelor de demolare. Un investior menit să dea banii pentru conservarea istoriei.

Acum a apărut posibilitatea ca echipamentele și utilajele de la mina Petrila care pot fi folosite la minele viabile, să fie transferate în activele CEH. Directorul SNÎMVJ, spune că printre echipamentele care pot fi folosite la minele din cadrul CEH se numără și instalația de la Puțul Centru. Aceasta, alături de alte echipamente și utilaje, va fi transferată dacă se găsește o cale legală în acest sens de către Minister.

Minerii de la Petrila, de la finele lui octombrie,  nu mai au voie să scoată huila la suprafață, ci doar să închidă subteranul. Minerii spun că, din punct de vedere tehnic, se poate încă exploata huilă la Petrila, pentru că există rezerve de cel puțin 200 de mii de tone imediat, însă nu se mai vrea continuarea activității.

Mina Petrila este inclusă pe programul de închidere în baza căruia Uniunea Europeană permite subvenționarea mineritului și trebuie să se închidă la finele acestui an, la 156 de ani de la prima atestare a activității de extracție.

Dorința minerilor de la Petrila și faptul că huila din subteran mai poate fi exploatată până la finele lui 2017 nu cântăresc deloc în momentul în care guvernanții iau decizii din birouri. La 1 noiembrie, de Ziua Morților, la Petrila, minerii pot aprinde candele în memoria zăcământului. Asta pentru că de la acea dată nu va mai fi extrasă nicio lopată de huilă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza