Minerii anunțați că minele se-nchid până-n 2018. Consilierul ministrului le cere minerilor să pună umărul pentru ca societatea să depășească ”hopul” 5 iulie 2015

241

Huila este oprită din drum. Oficial nu recunoaște nimeni că se dorește închidere activității de extracție, însă limbajul non-verbal şi deciziile asumate sau „întâmplate tacit” dau de gol reprezentanții statului care gândesc una, dar spun alta. Iar asta au simțit-o pe pielea lor, minerii de la Vulcan care au discutat cu consilierul personal al ministrului Energiei, Iulian Offenberg. Concluzia oamenilor: „până în 2018 ne închid”. Minerii spun că li s-a spus clar că peste trei ani mineritul va fi istorie. Oficialul neagă însă informația și spune că le-a transmis minerilor că trebuie să ”pună umărul” alături de conducere pentru ”a trece hopul„.

Lipsa de viziune din acest sector, directorii numiți pe criterii politice în fruntea mineritului și energiei hunedorene, deciziile guvernamentale care au omorât economia și o piață de vânzare a energiei în care întâietate la vindere are energia regenerabilă sunt doar câteva dintre motivele pentru care Complexul Energetic Hunedoara a ajuns în pragul falimentului.

Potrivit informațiilor GDD, Iulian Offenberg, consilierul personal al ministrului Andrei Gerea, pe probleme miniere, a vorbit, săptămâna trecută, la Vulcan, după ce a vizitat subteranul unității miniere, cu o parte dintre minerii din schimbul I.

”Minerii din schimbul I care s-au aflat în curte au fost chemați la o discuție cu domnul acela care a vizitat mina (Iulian Offenberg-n.r.). Li s-a spus clar că în 2018 ne închidem. Adică li s-a transmis că se încearcă prelungirea închiderii până în 2030, însă cel mai sigur e că minele se închid în 2018”, a spus, pentru Gazeta de Dimineață, unul dintre minerii de la Vulcan.

Iulian Offenberg neagă însă că discuția purtată cu minerii ar fi decurs în acest sens susținând că i-a informat pe aceștia că trebuie să ajute conducerea ”să treacă hopul”.

”Nu am spus asta. Am spus că dânșii trebuie să aleagă care este viitorul companiei dânșilor. Să aleagă ce vor să facă astfel încât să stea alături de conducătorii pe care îi au, de liderii sindicali pe care îi au, și să stabilească ce anume ar trebui făcut ca să treacă hopul cu măsuri pe termen scurt, pentru că astea sunt cel mai greu de luat în acest moment”, a spus, pentru Gazeta de Dimineață, Iulian Offenberg.

Întrebat cum să sprijine conducerea pentru ca CEH-ul să treacă ”hopul„ în condițiile în care minerii nu au cu ce lucra, Offenberg a răspuns că prin reducerea costurilor în urma folositii chibzuite a celor necesare desfășurării activității în subteran.

”O companie are capital de stat sau privat, este persoană juridică, dar persoana juridică este de fapt suma persoanelor fizice care o compun. Și toate persoanele fizice trebuie să pună umărul să meargă înainte această companie spre binele lor, că de acolo își câștigă pâinea. Sigur că soulția privind programul de reorganizare, programul de dezvoltare și așa mai departe nu stă în mâna unui miner, este adevărat, dar fiecare la locul lui de muncă poate să își aducă aportul. În abataje am fost foarte suprins plăcut să constat că oamenii se străduiesc atât cât pot să își ușureze și munca în situația dificilă pe care o au. Într-adevăr situația este dificilă, se constată o lipsă de materiale foarte-foarte cronică, într-adevăr tehnologic ei sunt foarte în urmă și asta se datorează unei perioade foarte lungi. Nu se putea să ajungă o companie în această situație decât într-o perioadă lungă de timp. Când am fost în abataj la Vulcan, acolo se auzea un zgomot. Se auzea un robinet de aer comprimat care era deschis și am spus vă rog să închideți acel robinet de aer comprimat pentru că agentul acesta este cel mai scump. Au recunoscut-o și oamenii. Aceasta este o măsură care la locul de muncă se poate lua pentru reducerea costurilor. Fiecare să fie atent cu ce are… Un TR (transportor – n.r.) lăsat să funcționeze aiurea sau o bandă care merge fără cărbune pe ea, produce cheltuială”, a mai spus Offenberg.

În 2015, a fost nevoie ca ministrul Energiei să își angajeze un consilier pe probleme de minerit, pentru ca reprezentanții statului să afle ceea ce Valea Jiului strigă de cel puțin 10 ani. Că în minerit nu s-au făcut investiții astfel că tehnologia folosită la extragerea huilei este depășită și conduce la creșterea costurilor de producție. Minerii au strigat, guvernanții au făcut ureche surdă, condiții în care mineritul s-a închis, anual, din proprie inițiativă. Acum guvernanții nu au altecva de făcut decât să mimeze sprijinul, pentru ca pe din dos să pună lacătul și să trimită totul la fier vechi. Se șterg astfel urmele devalizărilor și Guvernul scapă de ”cea mai mare gaură neagră” din bugetul țării, sector care însă în ciuda problemelor pe care le are asigură României energia necesară indiferent de anotimp și capriciile vremii.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza