Minerii au ajuns bătaia de joc a PSD-ului! Afară cu marionetele grupării Nistor – Nicula! Puneţi un director din Valea Jiului la conducerea CEH, altfel devenii vor pune cruce minelor Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni!

337

Mineri! Nu mai ascultaţi gargara pesedistă! Prin acţiunile sale, acest grup organizat de interese duce de râpă minele din Valea Jiului şi protejează Mintia, care va ajunge să importe cărbuni şi vă va lăsa astfel pe drumuri! Angajările promise se vor face pe acelaşi buget de salarii. Vor fi, este adevărat, mai mulţi angajaţi direct productivi. Dar, atenţie mare!, actualii angajaţi vor avea salarii mai mici, pentru ca şi noii angajaţi să poată fi plătiţi. Cam atât îi duce capul pe pesedişti: promit locuri de muncă, dar nu există şi bani la bugetul CEH pentru a plăti efectiv munca viitorilor angajaţi!

În prag de alegeri…
…europarlamentare, social-democraţii l-au extras pe Costel Andronache de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi au plasat un funcţionăraş, pe nume Aurel Niculescu, un personaj invizibil din punct de vedere politic, tocmai pentru a nu li se reproşa că au dus de râpă acest colos industrial. La ora la care vorbim, CEH se află în insolvenţă de facto, înregistrând importante debite către stat şi furnizori. Incapacitatea de plată este doar o chestiune de zile.Cu toate că atât activitatea se desfăşoară preponderent în Valea Jiului, iar cei mai mulți angajaţi sunt din Valea Jiului (la cele 4 mine, la Stația de Salvare Miniere, la Paroşeni şi la preparaţie), 5 din cei 6 oameni care se află la conducerea CEH sunt din zona Deva. În Vale mai există doar un singur director, adjunctul Drăgoi, care – în fapt – dublează oarecum rolul directorului Diviziei Miniere, Puiu Gabriel Petrescu. În rest, din zona Devei sunt directorul general interimar, al doilea director general adjunct, precum şi directorii Economic, Comercial şi Tehnic-Dezvoltare. De facto, după mutarea polului de putere la Deva (Mintia), şefii mineritului din Vale sunt într-o continuă navetă spre Mintia, după cum şi fiecare hârtiuţă, indiferent de natura acesteia, trebuie să zăbovească săptămâni întregi după semnături pe la Deva.

În loc să se poată…
…ocupa de activitatea efectivă, factorii responsabili bat drumul la Mintia aproape zilnic, de unde se întorc – dacă au noroc – cu actele semnate. Dacă nu, documentele par­curg un circuit care ajunge – ţineţi-vă bine! – până la două luni de zile. Pentru că activitatea efectivă de la Mintia diferă de cea de la unităţile miniere, personajele impuse în fruntea CEH habar nu au că nu poţi aştepta două luni de zile după cuie, şuruburi, ţeavă ori plasă de sârmă.

Sintetizăm,…
…în cele ce urmează, cele mai importante probleme cu care se confruntă sucursalele CEH din Valea Jiului, pentru a conştientiza cât de important este ca în fruntea CEH să se afle un om din Vale, care ştie minerit şi cunoaşte minele din Vale, dar şi cât de important este ca toate procedurile legale, birocratice, să se desfăşoare la Petroşani, la sediul social al Complexului, în clădirea din strada Timişoara. Minele din Valea Jiului nu pot fi conduse de la Deva, precum un chioşc, precum orice SRL cu capital social de 200 de lei, ci este nevoie ca omul care se află în fruntea acestora să ştie ce înseamnă lipsa, la momentul oportun, a unui cui, a unui şurub ori a plasei de sârmă.

De departe,..
….cea mai gravă problemă actuală este lipsa TH-urilor la minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Adică, la toate minele Diviziei Miniere. De aceste TH-uri, precizăm pentru neiniţiaţi, depind direct lucrările de pregătire. Dacă lipseşte profilul armăturii metalice care se pune pe galerii, pentru înaintare, în fruntea CEH se pot afla zece funcţionăraşi precum Niculescu, că producţie nu se poate da. Mineritul are nevoie de materiale acum, astăzi, nu peste două luni, când au chef cei de la Mintia să semneze actele şi să facă procedurile legale.În prag de alegeri, caracatiţa pesedistă ne serveşte gulguta că la unităţile miniere se vor face, treptat („întâmplător” înainte de europarlamentare şi înainte de prezidenţiale) noi angajări. Nimeni nu spune însă că noii angajaţi vor fi cuprinşi pe noul buget de salarii. Logica e simplă: dacă azi sunt 10 angajaţi pe care, în total, îi plăteşti cu 10.000 de lei, de mâine vor fi 12, dar îi vei plăti – în total – tot cu 10.000 de lei. În speranţa că vor mai smulge nişte voturi din Valea Jiului la alegeri, pesediştii ne dau cu o mână. Dar uită să ne spună că, mâine, ne vor lua cu două mâini.

Prin fals, K-urile minerilor…
…sunt umflate undeva între 0,9 şi 1,00 pentru a nu exista tensiuni sociale în perioada de Paşti şi înainte de alegerile europarlamentare. În realitate, pe minele din Vale, K-ul, din cauza problemelor expuse mai sus, nu depăşeşte 0,7. Ce se va întâmpla însă din iunie, când nu vor mai fi bani de salarii pentru că s-au dat, prin umflarea K-urilor, în lunile aprilie şi mai?Pe deveni îi doare fix în cur de mineri pentru că, indiferent dacă şi cât muncesc, ei au K-ul garantat, de 1,00, deci îşi iau salariile întregi lună de lună. Această politică păguboasă, având drept unic scop atragerea de fonduri pentru PSD, îi dezavantajează pe minerii de la front, cei direct productivi, şi care ar merita – în multe cazuri – K-uri de 1,2 sau chiar 1,3 pentru că au produs cu 20% sau chiar 30% mai mult. Cum sunt stimulaţi aceşti oameni – care ţin în spate întreaga economie a Văii Jiului – dacă primesc între 90 şi 100% din salariu, în condiţiile în care ar trebui să primească cu 20% sau poate chiar 30% mai mult în raport cu salariul de bază?

O altă mare şi actuală problemă…
…a Complexului Energetic Hunedoara este numitul Puiu Gabriel Petrescu. Acesta întreţine o situaţie conflictuală cu subordonaţii săi de la unităţile miniere şi se comportă birjăreşte, de parcă Divizia Minieră şi minele ar fi propria-i moşie. A pus gând rău, din câte am aflat, atât celor de la Staţia de Salvare Minieră, cât şi celor de la Prepararea Cărbunelui Valea Jiului. La Coroeşti, de exemplu, sunt cunoscute costurile mari, care se regăsesc în preţul de producţie al huilei care ajunge la Mintia. În loc să se găsească o variantă de reducere a acestor costuri, prin retehnologizarea preparaţiei, planul proaspătului pesedist Puiu Gabriel Petrescu este să scape de preparaţie.

În alt plan,..
….sunt multe prestări de servicii în interesul industriei miniere care ar putea fi făcute de către Staţia de Salvare Minieră. Cu toate acestea, pentru că a devenit pesedist şi cu ajutorul lui George-Artur Găman, directorul general al INCD Insemex, dl. Petrescu apelează din ce în ce mai des la serviciile INCD Insemex. Să deducem că, după prăbuşirea CEH, îşi planifică o retragere glorioasă la Insemex (cum, de altfel, au făcut mai mulţi foşti angajaţi din minerit)?

Revenind la problemele…
…concrete ale unităţilor miniere, aflaţi că mutarea integrală a activităţii la Deva face ca unele referate să revină aprobate în Vale şi după 2 (două) luni de zile. Pe lângă TH-uri, lipsesc şuruburile, cuiele, rulmenţii, ţeava (necesară în subteran pentru aer, apă industrială şi conductele de înnămolire) şi plasa de sârmă. Domnilor Nistor, Nicula şi Niculescu, aflaţi că, fără oricare dintre cele enumerate, lucrările de pregătire ori producţia stau pe loc sau întârzie cu până la două luni de zile!O altă mega-tâmpenie de neimaginat din activitatea CEH este aceea că, deşi unităţile realizează şi direct unele venituri (cum ar fi cele din vânzarea energiei electrice), minelor le este strict interzis să folosească respectivii bani, care ajung să fie folosiţi – la grămadă – din dispoziţia directă şi exclusivă a celor 5 (cinci) directori de la Deva. Din bruma aceea de bani, ca un exemplu, minele şi-ar putea cumpăra măcar sculele de mână, care lipsesc cu desăvârşire. Puneţi-vă în locul oricărui inginer de la orice mină din Valea Jiului. Cum să îi spună el unui lăcătuş să înlocuiască două şuruburi dacă nu are nici măcar unul, dar nici sculele de mână necesare? Din scaunele lor călduţe, grangurii pesedişti Nistor şi Nicula, dar şi directorii deveni ai CEH habar nu au ce dezastru este în minele din Valea Jiului, şi nici ce crize de isterie din partea lui Puiu Gabriel Petrescu sunt obligaţi să suporte cei de la unităţile miniere! Cu ce, Doamne iartă-mă, să lucreze minerii, cu ce să dea producţie? Cu aer? Viziunea d-lui Petrescu, care a lucrat preponderent pe parte de SSM, este să se lucreze doar după norme, din cărţi. Producţia, însă, în condiţiile actuale, nu se dă din cărţi, ci din eforturile inginerilor şi minerilor de a face minuni cu mâinile goale, fără minim de materiale, fără scule şi fără… salarii pe măsură.

La ora la care vorbim…
…cei mai mulţi oameni cu experienţă, care au şi habar ce înseamnă mineritul, de la şurub până la complex mecanizat, dar şi de managementul de acest nivel, angajaţi ai CEH sau oameni din mediul privat, sunt vii şi pot prelua oricând conducerea CEH.

Relaţiile comerciale…
…contractuale dintre Ziarul Văii Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara expiră la finalul acestei luni. Notificăm public pe toţi cei interesaţi că vom suspenda orice relaţie comercială ori de colaborare după data respectivă, atât cu CEH, cât şi cu organizaţiile PSD, până când directorul general şi 3 (trei) dintre ceilalţi directori ai CEH (Economic, Comercial şi Tehnic-Dezvoltare) nu vor fi oameni din Valea Jiului, cu experienţă în minerit, care să cunoască nevoile concrete ale mineritului. Nu putem fi complici cu cei ce vor să pună cruce minelor Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Nu putem fi părtaşi cu cei care vor să închidă Staţia de Salvare Minieră şi Prepararea Cărbunelui Valea Jiului. Nu putem fi părtaşi cu cei care închid mineritul şi favorizează Mintia, entitate care – în acest ritm de nepăsare – va ajunge să cumpere, din nou, cărbune din import. Vom reveni.

de Cătălin DOCEA

Comenteaza

Comenteaza