Minerii au încetat acțiunea de protest

221

Minerii de la Lonea, Vulcan și Lupeni au încheiat conflictul de muncă declanșat miercuri la schimbul trei de către ortacii de la Lonea, în urma negocierilor purtate de liderii de sindicat cu administrația Complexului Energetic Hunedoara, în prima ședință a Consiliului de Administrație urmând a fi schimbați din funcție directorul general și directorul general adjunct.

Sindicatul reprezentativ Muntele și conducerea CEH au semnat, joi după-amiaza, un protocol prin care administrația se angajează să rezolve revendicările minerilor, condiții în care ortacii de la minele Lonea, Livezeni și Vulcan au încetat protestul.

”Va fi convocat Consiliul de Administrație mâine (vineri – n.r) sau cel târziu luni, în care nu se vor dezbate pe ordinea de zi problemele curente ale CEH, ci cele solicitate de către noi, demiterea conducerii pentru că a dus, cel puțin mineritul, într-o stare cel puțin la limita securității locurilor de muncă. Plecarea din funcțiile de conducere a directorului general (Aurel Niculescu-n.r.), a directorului general adjunct (Nicolaie Drăgoi-n.r.) și a directorului de la mina Lonea (Dacian Zamfir-n.r.) să se întâmple într-un timp extrem de scurt. Mâine sau luni vor fi schimbați capii, pentru că este atributul CA. Garantez că oricine va prelua complexul, sper să fie unul din zona minieră, își va forma o echipă de conducere care va satisface solicitările minerilor”, a declarat, joi, pentru GDD, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Totodată, a fost semnat un necesar care cuprinde materialele și utilajele de care au nevoie minerii pentru a-și desfășura activitatea, pe parcursul acestei luni, în condiții de siguranță.

Potrivit lui Nica, tichetele de masă ale minerilor vor fi distribuite cel mai târziu în cursul zilei de vineri, urmând ca tot vineri dimineață sindicatul reprezentativ și conducerea CEH să negocieze cuantumul primelor pe care le vor primi minerii cu ocazia Crăciunului.

Nica a mai afirmat că deciziile contestabile ale administrației CEH, prin care s-au tăiat anumite drepturi salariaților, vor fi rediscutate.

”Politicul trebuie să-și încheie ingerința în actul de conducere pentru că a dus exploatările miniere în acest dezastru, din cauză că au fost numiți în funcții de conducere oameni cu carnet de partid și nu cu competențe”, a mai spus Nica.

Astfel, minerii de la Lonea, Vulcan și Lupeni, trei dintre unitățile miniere aflate în subordinea Complexului Energetic Hunedoara au încetat, joi după-amiaza, acțiunea de protest.

În aceste condiții, activitatea de exploatare la cele trei unități miniere va fi reluată în totalitate începând cu schimbul al III-lea al zilei de joi.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza