Minerii și energeticienii de la CEH nu vor primi, deocamdată, adaosul de concediu

253

Minerii si energeticienii au ratat si ultima posibilitate de a primi adaosul pentru concediul de odihnă. Judecatorii de la Tribunalul Hunedoara au decis, joi, suspendarea procesului intentat de Sindicatul Muntele conducerii CEH. Organizația sindicală cerea fie acordarea adosului pentru concediu de  odihnă conform Contractului Colectiv de Muncă (în bani), fie acordarea de vouchere conform Legii94/2014, fie acordarea de despăgubiri în cuantumul adaosului de concediu pentru cei care nu și-au primit acest drept. Întrucât pe rolul instanței hunedorene se află o acțiune intentată de Sindicatul Liber Electrocentrale Paroșeni condus de Mihai Lorincz, acțiune prin care acesta solicită anularea CCM, cererea Sindicatului Muntele a fost suspendată până la o decizie definitivă asupra cererii de anulare.

 

“Liderul de la Termocentrala Paroseni a reusit să aducă un grav prejudiciu atât energeticienilor cât si minerilor prin solicitarea nefondată, imatură. În timp ce învederează instantei că energeticienii au pierdut o serie de drepturi avute în contractul anterior, cere instantei să solicite o expertiză contabilă pe motiv că drepturile si facilitătile energeticienilor șsi minerilor din noul CCM nu pot fi suportate de bugetul de venituri șsi cheltuieli aprobat pentru 2014″, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Nica susține totodată că va contesta decizia de suspendare a acțiunii, aceasta fiind de altfel singura cale legală la îndemâna Sindicatului Muntele pentru apărarea acestui drept.

Darius Câmpean, vicepreședinte al Sindicatului Muntele, cataloghează acțiunea liderului de la Termocentrala Paroșeni, drept ”imatură”.

”Eu consider acțiunea individului Lorincz Mihai una iresponsabilă și iată că un drept a cărui acordare ar fi putut fi soluționată rapid este suspendat de astfel de acțiuni iresponsabile ale unor lideri la fel de iresponsabili. Ceea ce este trist este că lângă el se află și sindicatele din minerit afiliate la Federația Energetica”, a declarat, joi, pentru GDD, Darius Câmpean.

Și energeticienii din cadrul Sindicatului Muntele consideră că acțiunea sindicaliștilor afiliați la Federația Energetica este una care contravine intereselor angajaților.

Vreau să le cer scuze atât energeticienilor cât şi minerilor pentru ruşinea pe care aceşti aşa ziși lideri din energie ne-au făcut-o. Energeticienii, cei care muncesc zi şi noapte, nu sunt aşa, dar ca şi în politică şi sindicatele au uscăturile lor. Cu toate că de-a lungul anilor liderii SLIEDM au acceptat tacit tăierea mai multor drepturi, nu mi-aş fi imaginat niciodată că două sindicate pot cere în instanţă tăierea tuturor drepturilor salariale, chiar celor pe care îi reprezintă. Am citit personal dosarul, doar pentru a mă asigura că nu vedem un film prost. Am fost stupefiat să aflu că ne acuză că am obţinut mai multe drepturi decât permitea bugetul complexului, iar acum cer anularea CCM pe motiv că are prea multe drepturi. Este strigător la cer ce se întâmplă. Conducerea celor două sindicate trebuie să răspundă în faţa energeticienilor şi minerilor pentru acest demers. Eu le recomand să retragă urgent acţiunea din instanţă, până nu produce efecte. Pe urmă se pot retrage şi dumnealor din mişcarea sindicală pentru că nu au înţeles care este diferenţa dintre un lider şi o slugă”, susține Cristian Iștoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele.

Mihai Lorincz, președintele sindicatului de la Termocentrala Paroșeni -cel care vrea anularea CCM-ului de la CEH printre altele pentru că a fost negociat doar de Sindicatul Muntele (structură reprezentativă-n.r.) – susține că acțiunea în instanță a fost depusă înainte ca Sindicatul Muntele să dea în judecată Complexul Energetic Hunedoara pentru neacordarea primelor de vacanță. Afirmația acestuia este contrazisă însă de datele de pe Tribunalul Hunedoara. Dosarul Sindicatului Muntele a fost înregistrat pe 8 septembrie 2014, iar cel al Sindicatului Liber Sucursala Electrocentrale Paroșeni – la care a aderat și Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Deva – a fost înregistrat pe rolul instanței pe data de 13 octombrie 2014.

Lorincz afirmă că nu s-a opus acordării primei de vacanță și susține, neînțelegând faptul că anularea CCM-ului are legătură directă cu acordarea primei de vacanță, că este vina Sindicatului Muntele, care nu trebuia să dea în judecată Complexul Energetic Hunedoara.

”Noi nu avem nicio problemă pentru primele de concediu. Este cu totul altceva. Eu nu înțeleg de ce Sindicatul Muntele a dat în judecată CEH-ul când ei nu sunt de vină pentru apariția unei legi. Nu are nicio legătură procesul nostru cu procesul pentru prime. Nu ne interesează pe noi ce se întâmplă cu alt proces”, a spus, joi, pentru GDD, Mihai Lorincz.

Pus în fața faptului împlinit, adică fiindu-i adusă la cunoștință prevederea din Noul Cod de Procedură Civilă, care spune că o cauză (procesul Sindicatului Muntele-n.r.) poate fi suspendată atunci când dezlegarea ei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi (cererea lui Lorincz de anulare a CCM-n.r.), Lorincz a schimbat abordarea.

”Am înțeles, sunt termeni juridici. Nu am avut niciodată intenția ca printr-un demers al nostru sau un proces al nostru să atingem drepturile angajaților. Nu mă simt vinovat. Sunt două procese separate. Noi milităm pentru acordarea primelor de vacanță sub orice altă formă dacă nu se poate sub forma actuală”, a mai spus Lorincz.

Cu toate că spune că susține prima de concediu, Lorincz recunoaste că procesul prin care cere anularea CCM-ului poate ”să dureze mult șsi bine”.

În această perioadă, în care sindicaliștii din energie se luptă să anuleze CCM-ul de la nivelul CEH, angajații complexului nu vor primi un drept legal.

Anul trecut, fosta conducere a CEH, una social-democrată, a găsit metoda de a acorda adaosul de concediu, dar asta numai în campania electorală. După alegeri a uitat de drepturile angajatilor.

Pe la mijlocul lunii octombrie 2014, ministrul Muncii, Rovana Plumb, care venise în Valea Jiului, a spus că primele de concediu ale angajaților CEH vor fi plătite pe data de 28 octombrie.

Pe 29 octombrie, într-o întâlnire politică, condusă de deputatul Cristian Resmeriță, Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ, spunea senin că el a renunțat la banii pentru plata avansului angajaților de la neviabile, pe care trebuia să îi vireze CEH-ul, pentru ca celălalt PSD-ist cocoțat în fruntea unei companii de stat, Aurel Niculescu, să poată plăti primele de concediu ale minerilor de la Complex.

Între noi, societatea de închideri șsi Complex, este o colaborare foarte bună. Noi, Societatea de Închideri, am renuntat la salariile, la avansul de luna aceasta (noiembrie –n.r.), pentru ca la Complex să se poată acorda această primă de concediu. Am avut alte elemente (neinteligibil) am avut ajutor de stat … există o colaborare foarte bună legată de… (NEINTELIGIBIL) … încercăm de fiecare dată să plătim la fel, în aceeași zi să nu existe… (neinteligibil) între societatea de închideri șsi partea minieră de la Complexul Energetic Hunedoara”, spunea, în 29 octombrie (perioada campaniei electorale), directorul SNÎMVJ Aurel Anghel, în cadrul unei întâlniri în care deputatul Cristian Resmerită i-a aliniat pe şefii din minerit pentru a-i mobiliza în campania lui Victor Ponta.

Adică pentru a asigura pacea socială în județ, astfel încât minerii de la CEH să nu strige împotriva guvernării PSD, după ce conducerea numită politic la nivelul complexului a refuzat, timp de mai multe luni să plătească primele de concediu ale angajaților, Anghel a fost dispus să renunțe la suma pe care trebuia să o primească de la omologul Niculescu pentru a achita avansurile celor de la minele neviabile. Nu mult, ci vreo 1,6 milioane de lei.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza