Mineritul din Valea Jiului, subiect de discuţie cu FMI. Guvernul României trebuie să se decidă: îşi susţine şefii numiţi politic sau susține continuarea mineritului

220

Continuarea mineritului în Valea Jiului a fost teza de discuţie prezentată în faţa reprezentantului FMI în România Guillermo Tolosa de către președintele Sindicatului Huila.

 Președintele Sindiciatului Huila, Domokos Laszlo, a fost cel care a prezentat oficialului FMI situația mineritului din Valea Jiului, viabil sau neviabil.

”Am susținut mineritul din Valea Jiului. Am încercat să fac o radiografie cât mai exactă a mineritului de dinainte și de după decizia 787 a Uniunii Europene, pentru ca reprezentantul FMI să înțeleagă cât mai bine situația de astăzi. Am prezentat principalele două probleme al SNÎMVJ și anume creanțele de la CEH și neincluderea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului pe lista operatorilor economici reclasificați în sectorul administrației publice ceea ce înseamnă că personalul disponibilizat nu beneficiază de venit în completare (problemă rezolvată între timp, SNÎMVJ fiind trecută pe lista INS-n.r). La cea de-a doua problemă am detaliat, am primit și multe întrebări la care prin răspunsurile mele l-am făcut să înțeleagă că pentru noi s-au schimbat regulile în timpul jocului”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Domokos Laszlo, președintele Sindicatului Huila.

Sursa citată i-a prezentat oficialului FMI, Guillermo Tolosa, că huila este o resursă strategică pentru România, afirmând că varianta insolvenței este ultima pe care FMI-ul și Guvernul României trebuie să o ia în calcul.

”Am susținut că huila este o resursă esențială pentru securitatea energetică a României, energia produsă cu cărbunele din Valea Jiului acoperind undeva la 7 – 8 la sută din consumul la nivel național. I-am explicat reprezentantului FMI că toată activitatea economică din Valea Jiului se desfășoară în jurul mineritului și că fără activitate minieră nu vor suferi numai cei aproximativ 6.300 de salariați din sectorul minier, ci zeci de mii de oameni. L-am rugat ca în discuțiile pe care le vor avea cu Guvernul României în ceea ce privește Complexul Energetic Hunedoara varianta insolvenței să fie luată ultima în calcul”, a mai spus liderul de sindicat.

Potrivit sursei citate, în ciuda situației economice în care se află, Complexul Energetic Hunedoara are încă șanse de salvare și viabilizare.

”Dacă Guvernul României ar accepta o abordare matură și realistă a situației actuale, dacă ar recunoaște că în minele din Valea Jiului nu s-a investit în retehnologizare în ultimii 25 de ani și ar căuta soluții pentru investiții, i-ar putea oferi CEH-ului o șansă de supraviețuire și chiar de dezvoltare. Am constatat din spusele domnului Tolosa că unii specialiști, nu știu care or fi ăia, spun FMI-ului că în situația de față nici retehnologizarea nu va mai putea rentabiliza activitatea în minerit. Am contrazis această idee, explicându-i domnului Tolosa că cine crede că retehnologizarea mineritului și apariția efectelor pozitive este un proces de scurtă durată se înșeală. Guvernul României trebuie să se decidă și să spună clar: vrea sau nu cărbune din Valea Jiului, vrea sau nu ca Valea Jiului să moară”, a completat Domokos Laszlo, președintele Sindicatului Huila și vicepreședinte al Confederației Meridian.

 

Liderul de la Huila a susținut în fața oficialului FMI că, din punctul său de vedere, România  a făcut o mare greșeală când a împărțit mineritul în viabil și neviabil (cel din urmă beneficiind de subvenție în baza unui program de închidere ce se derulează până în 2018, în care sunt inculse minele Petrila, Paroșeni și Uricani)

”Nicio țară din UE nu a împărțit mineritul în viabil și neviabil și până la urmă au mințit UE pentru că mine viabile nu existau la ora aceea, nu există nici acum. Dacă se uită oricine în istoricul oricărei mine, va vedea că evoluția unei mine a fost sinusoidală. A avut și perioade bune de funcționare când a fost aproape de pragul de rentabilitate, dar a avut și perioade în care costurile au fost mult mai mari decât veniturile, Acest lucru este valabil la orice mină, pentru că sunt mine de subteran, în care te lupți cu natura”, a mai spus Domokoș.

Miercurea trecută, conducerea Confederației Meridian s-a întâlnit cu reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, discuțiile vizând printre altele și mineritul de huilă din Valea Jiului. Întâlnirea cu oficialul FMI a avut loc în urma demersurilor făcute de Confederația Națională Sindicală Meridian, la aceasta participând și președintele Ioan Popescu dar și reprezentanți ai sectoarelor Transport Feroviar, Silvicultură și Apele Române.

Conducerea CEH trebuie să prezinte, în această săptămână, celor de la FMI, planul de eficientizare a companiei. Despre acest plan, sindicaliștii spun că nu se bazează pe realități, nu are soluții, și cuprinde doar reduceri de drepturi și personal.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza