Ministrul pentru Dialog Social: Minerii disponibilizați vor beneficia de plăți compensatorii

209

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a spus, joi, într-o conferință de presă la Deva, că salariaţii de la CEH și CEO vor beneficia de plăţi compensatorii în situaţia în care va fi nevoie ca o parte dintre aceştia să fie disponibilizaţi colectiv. Sindicaliștii spun că probabil ministrul a încurcat plățile compensatorii cu venitul în completare.

 ”Am elaborat un act normativ, o Ordonanţă prin care am dat posibilitatea ca eventualii disponibilizaţi să poată beneficia de plăţi compensatorii. Am dat această derogare de la Ordonanţă pentru Complexul Hunedoara şi Complexul Oltenia, tocmai pentru a avea „o centură de siguranţă”, dacă o putem numi aşa, în ceea ce înseamnă planul de restructurare” a afirmat Liviu Pop.
Potrivit sursei citate, plăţile compensatorii se vor acorda în conformitate cu prevederile legale, în funcţie de vechimea în muncă a personalului care ar putea fi inclus pe listele de disponibilizări colective.

Afirmațiile demnitarului au băgat în ceață liderii sindicali care nu au găsit pe niciunde o hotărâre de Guvern care să facă referire la plăți compensatorii pentru personalul ce ar urma să fie disponibilizat de la Complexul Energetic Hunedoara sau Complexul Energetic Oltenia.

Plățile compensatorii sunt prevăzute, potrivit liderilor sindicali, în contractul colectiv de muncă.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că probabil ministrul Liviu Pop a încurcat venitul în completare cu plățile compensatorii. Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care disponibilizații de la CEH și CEO beneficiază de venit în completare, cele două structuri energetice nefiind incluse pe lista operatorilor reclasificați a INS-ului.

Președintele Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele, Cristian Iștoc spune şi el că nu a găsit un act al Guvernului care să facă referire la plățile compensatorii, afirmând și el că ultimul act guvernamental care face referire la CEH este cel legat de venitul în completare.

Conducerea CEH a anunțat că anul acesta se vor face disponibilizări, dar nu din minerit, ci de la Termocentralele Mintia și Paroșeni.

 

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza