Miron Cozma, despre redeschiderea dosarului mineriadei din 1990: “Eu sper din tot sufletul să fie pedepsiţi Ion Iliescu şi Petre Roman”

226

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, a declarat, pentru Gazeta de Dimineaţă, că decizia Parchetului General de a redeschide dosarul mineriadei din 13-15 iunie va duce la arestarea celor pe care el îi consideră adevăraţii vinovaţi: fostul preşedinte al României, Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman.

Miron Cozma susţine că mineriada din 1990 a fost o înscenare pusă în cârca minerilor, întrucât “Ion Iliescu şi Petre Roman au vrut să-şi justifice crimele din 13-15 iunie”.

“Ion Iliescu şi Petre Roman au avut ideea de a scoate minerii din competiţie şi pe mine, Miron Cozma, pentru că nu făceam parte din gaşca comuniştilor. Atunci au manipulat întreaga populaţie a României în ideea de a atrage oprobriul public împotriva minerilor. Au vrut să inducă ideea că minerii au participat la acţiunile criminale din perioada 13-15 iunie, dar sunt probe la dosar care arată foarte clar că minerii din Valea Jiului au ajuns la Bucureşti în data de 14 iunie”, susţine Miron Cozma.

Mai mult, fostul lider al minerilor precizează că este sigur că, de această data, vinovăţia celor doi foşti lideri ai ţării va ieşi la suprafaţă.

“Prin redeschiderea dosarului mineriadei a dat Dumnezeu în sfârşit ca, criminalul Ion Iliescu să nu moară nepedepsit. Eu sper din tot sufletul să fie pedepsiţi Ion Iliescu şi Petre Roman. Visul meu a fost să ajung şi eu odată preşedinte şi să-l arestez pe Iliescu. Acesta a fost visul meu, să răspundă pentru crimele lui”, mai spune Miron Cozma.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat, joi, că s-a decis redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, urmând ca propunerea să fie înaintă instanţei de judecată, potrivit noului Cod Penal.

În timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 de la Bucureşti, au murit şase oameni, 746 au fost răniţi, iar peste 1.000 de persoane au fost reţinute ilegal de mineri.

Anamaria SANDA

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza