Miron Cozma despre redeschiderea dosarului mineriadei din 1990 ”Ion Iliescu merită condamnare pe viață”

299

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, luni, decizia procurorilor Parchetului arondat de redeschidere a urmăririi penale în cazul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, susține că fostul președinte al României merită închisoare pe viață pentru evenimentele din 90.

Ancheta vizează circumstanțele în care au fost rănite mai multe persoane în urma evenimentelor din București.Decizia vine ca urmare a unei sentinţe a CEDO. În dosarul mineriadei din 1990 sunt 34 de invinuiţi, printre care Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac. Ei sunt acuzaţi de infracţiuni contra păcii şi omenirii şi omor, însă în urmă cu 6 ani s-a dispus netrimiterea lor în judecată.

”Constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.3/C3/2015 din 5 februarie 2015 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care s-a dispus infirmarea parţială a rezoluţiei nr.175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penala şi criminalistică cu privire la soluţiile de netrimitere în judecată dispuse privind infracţiunile contra păcii şi omenirii şi infracţiunile de omor prevăzute de Codul penal din 1968 şi redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum şi infirmarea rezoluţiilor nr.7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 şi nr.7301/3419/II/2/2009 din 3 septembrie 2009 ale procurorului şef al secţiei de urmărire penală şi criminalistă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Definitivă” se arată în pronunțarea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, susține că redeschiderea dosarului mineriadei din 1990 reprezintă un succes, atât al său cât și al minerilor, afirmând că este unul dintre cele trei persoane care au făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

”Este un succes al meu și al mineritului din România pentru că eu sunt unul dintre cei trei care au declanșat acest dosar, respectiv 2007 – Doru Mărieș, 2008-Marin Stoica, victimă la Televiziunea Română și 2010-Miron Cozma, doar pentru oprobiul public pe care Miron Cozma și minerii și l-au atras de-a lungul vremii pentru că, chipurile, toate marile nenorociri din țara asta, și în iunie 1990 le-au făcut minerii. Faptul că până acum Ion Iliescu nu a fost anchetat este și un succes al meu pentru că eu, chiar dacă nu am fost condamnat pentru iunie 1990 am dosarul 6444/2010 la Curtea Europeană de la Strasbourg, în care am cerut doar un euro și ca adevărul să iasă la lumină, iar vinovații să plătească pentru crimele pe care le-au făcut. Aici mă refer la tovarășul Ion Iliescu, tovarășul Petre Roman de care văd că nu mai spune nimeni nimic”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

Cozma a mai afirmat că pentru crimele comise Ion Iliescu merită să fie condamnat la închisoare pe viață.

”Dacă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este ca Ion Iliescu și ceilalți să fie incriminați pentru crime împotriva umanității, merită condamnare pe viață. Asta este ceea ce ar trebui să li se întâmple, condamnare pe viață la pușcărie. Sunt crime”, a mai spus Cozma.

Cozma spune că a fost condamnat la închisoare pentru subminarea puterii de stat în urma evenimentelor din 1991 și 1999, însă nu i s-a adus vreo acuzație în ceea ce privește mineriada din 1991.

În evenimentele din 13-15 iunie 1990 au murit 100 de oameni, iar 1.300 au fost răniţi. Minerii din Valea Jiului au ajuns în București doar în dimineața zilei de 14 iunie. Pe 15 iunie, la orele prânzului minerii au fost urcați în autobuze și transportați la Romexpo. Aici Ion Iliescu, la acea vreme președinte al României, le-a mulțumit minerilor pentru acțiunea lor vitejească prin care au salvat democrația din România. Imediat după aceasta au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord de unde au plecat spre Valea Jiului.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza