Modulul SMURD se mută în clădirea fostului spital de boli cronice

251

Modulul SMURD de la Petrila se mută de la sediul pompierilor voluntari în clădirea fostului spital de boli cronice din localitate. Decizia a fost luată în urma unui proiect de hotărâre aprobat de consilierii locali la finele săptămânii trecute.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de aleșii locali, paramedicii SMURD se vor muta în încăperile în care au funcționat direcțiunea și biroul de personal.

”Prin mutarea modulului SMURD în clădirea fostului spital de boli cronice se urmărește optimizarea serviciilor medicale de care beneficiază cetățenii din orașul Petrila, realizându-se în același timp și o mai bună gestionare a situațiilor de urgență care intervin ținând cont și de colaborarea dintre medici și modului SMURD”, se arată în proiectul de hotărâre.

Administrația locală de la Petrila mai trebuie acum să rezolve și problema garajului pentru autosanitara SMURD. Potrivit unor informații, unul din locuitorii care deține garaj în zonă ar fi dispus să îl cedeze administrației locale. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci adminsitrația va trebui să construiască un garaj nou.

Identificarea unei noi locații pentru modului SMURD a fost necesară după ce administrația locală a fost informată că paramedicii nu pot sta în același spațiu cu pompierii voluntari.

Primarul Ilie Păducel a vrutsă repare – potrivit actelor – ”corpul de gardă SVSU Petrila”, în timp ce în realitate urma să fie construită o cameră de gardă pentru cei de la SMURD. Așa că a întocmit un proiect de hotărâre pe care l-a înaintat spre aprobare consiliului local.

În timpul ședinței de consiliu local de luna trecută, aleșii au cerut explicații, aflând, cu stupoare, că imobilul ce urma să fie reparat contra sumei de aproape 8000 de milioane de lei vechi, nici nu exista.

”Am cerut să știu ce anume se repară, unde. Administratorul public mi-a răspuns că acea clădire de fapt nu există și urmează să fie construită”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, unul dintre consilierii locali de la Petrila.

Cum aleșii locali au continuat cu întrebările, adevărul a ieşit la iveală. Acesta a fost momentul în care consilierii au aflat de ce se dau bani pe reparații și nu pe investiții.

Orice construcție nouă are nevoie de autorizații și avize, iar primăria, cea care cere oamenilor să respecte legile și să-și achite taxele, dorea tocmai să nu mai cheltuie bani cu proiecte, taxe și avize.

”Păi noi cerem să fie respectată legea și tocmai noi să o încălcăm? Să vină DNA-ul sau mai știu eu cine și să răspundem noi pentru că la Petrila bugetul local este folosit după bunul plac al cuiva?”, spunea un alt ales local.

De remarcat că proiectul de hotărâre a fost avizat de legalitate și de secretarul primăriei, Toma Vărgatu. Deși în hârtiile depuse la dosar se vorbește clar de săparea și turnarea unei fundații, Vărgatu, atenție, secretarul primăriei, spunea că el nu știe să citească devize de lucrări. El ia de bun ce spune nota de fundamentare, adică ideea primarului Ilie Păducel.

”Păi… nu știu cum. Întrebați-i pe ăștia de la tehnic. Am semnat pe proiect față de expunerea de motive care era”, spunea Toma Vărgatu, întrebat fiind cum a fost posibil să se facă un proiect de hotărâre pentru reparații când de fapt e vorba de o construcție nouă.

Banii de la capitolul reparații ar fi urmat să fie folosiți pentru ridicarea, în curtea pompierilor, a unei camere de gardă pentru paramedicii SMURD.

Încă de la acel moment, ședința de luna trecută a Consiliului Local Petrila, vicperimarul Vasilică Jurca a susținut că SMURD-ul poate fi mutat la Spitalul de Boli Cronice, iar cele aproape 800 de milioane de lei vechi cât ar fi costat construcția unei camere 4×4 în curtea pompierilor ar fi putut utlizați în alte scopuri.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza