Petrila- municipiul cu cele mai multe proiecte depuse la ADR Vest în Valea Jiului. În rest, situația e descurajatoare

248
de Alina PIPAN

ADR Vest a realizat un raport cu situația proiectelor publice depuse pentru atragerea finanțărilor europene. Conduce detașat municipiul Deva care are deja depuse 27 de proiecte. Pe următoarele locuri se situează Hunedoara și Petrila, cu 19, respectiv 18 proiecte depuse. Singura localitate din Valea Jiului care nu a depus un proiect pentru a atrage bani europeni este Aninoasa.

Vulcanul are doar două proiecte depuse pentru atragerea fondurilor europene. Alte orașe, mai mici, cum ar fi Călanul, au proiecte mai multe depuse. Călanul a reușit să depună 5 proiecte, la fel și Hațegul. Și Simeria a luat în cursă Vulcanul, depunând 3 proiecte pentru a atrage finanțarea europeană, la fel Bradul și Geoagiul.

Doar 5 proiecte a depus Petroșaniul, devansat de Uricani, cu 8 proiecte depuse, și de Lupeni, cu 6 proiecte depuse la ADR Vest. Orăștie dă clasă acestor primării, după ce a depus deja 14 proiecte.

În județul Hunedoara când vine vorba de atragerea fondurilor europene situația este tristă, ca să nu spunem dramatică. În afară de municipii și orașe, care au depus proiecte, mai multe sau mai puține, satele nu depun proiecte, ori din lipsa de interes, ori din lipsă de fonduri pentru co-finanțare. Dar cofinanțarea poate fi acoperită prin contractarea unui credit bancar. Singurele comune mai îndrăznețe sun Băcia, Ribița și Sălașul de Sus cu câte un proiect.

Este deranjant și nesănătos ca dezvoltarea unei localități să stea la mâna banilor de la guvern, care vin cu țârâita la unii, și cu găleata la alții, după culoarea politică. Tocmai de aceea ar fi în beneficiul tuturor ca administrațiile locale să se ajute de banii europeni.

Conform raportului cu situația proiectelor publice cu implementare în județul Hunedoara, publicat de ADR Vest, Deva este urmată în topul orașelor cu proiecte pe fonduri europene din județul Hunedoara, de UAT-urile: Hunedoara (19 proiecte), Petrila (18 proiecte), Orăștie (14 proiecte), Uricani (8 proiecte), Lupeni (6 proiecte), Petroșani (5 proiecte), Hațeg (5 proiecte),  Călan (5 proiecte), Simeria (3 proiecte), Brad (3 proiecte), Geoagiu (3 proiecte), Vulcan (2 proiecte), Băcia (1 proiect), Ribița (1 proiect), Sălașu de Sus (1 proiect).

Comenteaza

Comenteaza