N-a mai fost găsită / Ştampila de vot dispărută la Petrila

292
de Corneliu BRAN
Până acum, ancheta poliţiei oraşului se pare că n-a dat niciun rezultat. Probabil din această cauză comandantul poliţiei Petrila, Ovidiu Zaharie, se fereşte de două zile să ne mai răspundă la telefon. 
Spuneam că vom reveni cu noi date legate de cazul „ştampila dispărută” de la Secţia de Votare nr. 229 de la Şcoala Gimnazială nr. 5. Credeam că între timp „hoţul” de ştampile a fost prins, amendat şi vom avea ce să vă spunem. Din păcate, hoţul neprins s-a dovedit a fi… cinstit, conform proverbului, din moment ce de vreo două zile comandatul poliţiei din Petrila, comisarul Zaharie nu mai răspunde la telefon. Să fie o coincidenţă cu faptul că ancheta a rămas cu autor necunoscut? Şi că astfel n-are ce să ne spună? Poate da, poate nu. Cert este că din partea poliţiei oraşului n-am mai primit niciun semn, deşi am încercat să luăm legătura şi luni şi marţi.
Ceea ce ştim şi vă putem spune cu siguranţă, am aflat de la secretarul oraşului, juristul Toma Vărgatu, este faptul că seara, la orele 21:00, la deschiderea urnelor, ştampila nu era în urnă, aşa cum se bănuia de către unii, lucru care de altfel se mai întâmplă la secţiile de votare atunci când cei care fac parte din comisie nu sunt atenţi. Cum ştampila nu era, singura presupunere logică e că cineva, nu ştim cine, dar poliţia ar trebui să afle din moment ce cercul de bănuiţi se restrânge pe un interval orar bine delimitat (spus nouă chiar de comisarul şef în declaraţia pentru ZVJ), a pus ştampila în buzunar, voit sau din greşeală şi dus a fost. Dacă ştampila s-a luat cu intenţie, lucrurile sunt destul de grave iar, cine ştie, intenţia se va repeta şi la viitoarele alegeri. Dar dacă ştampila s-a luat din greşeală, probabil că respectivul cetăţean şi dacă o găseşte întâmplător în buzunar, de frică n-o va preda autorităţilor, ci va căuta să scape de ea.
Cum este prima întâmplare de acest gen la Petrila, probabil că fapta i-a luat prin surprindere pe poliţişti, dar cum toate au un început, cine ştie, poate în 2016 vor lipsi şi mai multe ştampile dacă nu se cască bine ochii. Cum puţine au fost cazurile în ţară de ştampile pierdute şi negăsite, Petrila, iată, rămâne cu un semn de întrebare, o mică pată dar care se va şterge greu. La fel, poliţia din localitate va rămâne cu o faptă cu autor necunoscut de toată frumuseţea, ceea ce nu dă prea bine imaginii poliţiei din localitate în faţa cetăţenilor. Care de-acum înainte, la alegeri, se vor uita mai suspicios la comisii şi la poliţiştii care trebuie să fie cu ochii-n patru în ziua votului, ca astfel de fapte – şi altele – să nu se întâmple.

Comenteaza

Comenteaza