Negocieri între CEH și SNÎMVJ pentru huila din 2015

235

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara și cea a Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului negociază cantitatea de cărbune pe care minele neviabile o vor livra anul viitor structurii energetice hunedorene.

Discuțiile pe marginea cantității de huilă pe care o vor livra în 2015 minele neviabile (Petrila, Paroșeni și Uricani) către Complexul Energetic Hunedoara au început luni, însă nu au fost finalizate, acestea urmând a continua și în cursul zilei de marți.

Potrivit directorului SNÎMVJ, minele neviabile vor scoate, anul viitor, 365.000 de tone de cărbune. Aceasta este cantitatea estimată, care este mai mică decât cea din anul curent cu circa 57.500 tone.

”Încă nu am negociat, suntem în discuții. Probabil ne vom întâlni și mâine (n.r.-marți). Negociem contractul anual care va fi de 365.000 de tone, dar o să menținem clauza în contract în care vom negocia în fiecare lună prețul pe gigacalorie în funcțiie de prețul din țările terțe”, a declarat, luni, pentru GDD, Auren Anghel, directorul SNÎMVJ.

Conducerea SNÎMVJ spune că în 2015 va fi livrată mai puțină huilă către CEH pentru că scade și ajutorul de stat cu 25 la sută, în programul de închidere al unităților miniere fiind cuprinse pentru anul viitor aproape 700 de disponiblizări.

Dacă tot acest personal va părăsi sistemul, conducerea SNÎMVJ susține că nu ar mai avea cu cine să desfășoare activitatea și să realizeze veniturile. Tocmai din acest motiv cei de la SNÎMVJ vor să ceară Comisei Europene acceptul de a reduce numărul celor care trebuie concediați colectiv în cursul anului 2015.

Pentru ca societatea de închideri să poată funcționa corect, astfel încât să se asigure și veniturile necesare, dar și securitatea locurilor de muncă și a angajaților care rămân în sistem, anul viitor ar trebui disponibilizate undeva la doar 350 de persoane.

SNÎMVJ este formată din trei unități miniere, Petrila, Paroșeni și Lonea care sunt considerate neviabile și astfel, sunt beneficiare de subvenție. Închiderea celor trei mine urmează să se facă până în 2018. Până atunci activitatea minieră va fi redusă treptat, la fel urmând să se întâmple și cu personalul de la această societate.

SNÎMVJ primește de la CEH undeva la 50 de lei pe gigacalorie, însă structura energetică hunedoreană nu a achitat toată cantitatea de cărbune pe care au livrat-o minele neviabile, astfel că în vara acestui an restanțele au ajuns la circa 50 milioane de lei.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza