
de Ziarul Vaii Jiului
30 ianuarie
În această zi sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de aur. Prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres de Teologie din anul 1936, Sfinţii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutelor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume.
Popular, sărbătorii i se spune Triful streteniei, nume legat de cei trei sfinţi şi de stretenia care urmează peste câteva zile.
Dacă în această zi este ger, atunci vara va fi călduroasă. Dacă în această zi curg streşinile, primăvara va fi friguroasă. Se consideră că din această zi vremea începe să se schimbe uşor, „dă spre primăvară”.
În această zi se fac praznice pentru morţi neîmpărtăşiţi, se aprind lumânări. Cine va lucra în această zi va avea parte de strâmbarea gurii.
1 februarie – Sf.Mc. Trifon, Viermănul de iarnă. Sfântul Trifon este patronul tuturor necuvântătoarelor care ies la căldură din crăpăturile pământului. Acest sfânt are grijă să ţină departe lăcustele de grădini, care în stăpânire omizile şi gândacii. Ţinând cont de toate acestea, ziua Viermănului este nelucrătoare pentru a fi ferite culturile de stricăciunile viermilor, lăcustelor, gândacilor, omizilor etc.
Aşezarea acestei sărbători în plină iarnă, cu bătaie mai lungă pentru primăvară, vară şi toamnă, face parte din înţelepciunea ţăranului „de a-şi face sanie vara şi car, iarna”.
2 februarie – Întâmpinarea Domnului. Este sărbătoarea anuală în care Sfânta Fecioară Maria s-a suit la templul din Ierusalim, la 40 de zile după naşterea Domnului, pentru curăţirea ei, când Dumnezeiescul Prunc a fost întâmpinat şi ţinut în braţe de bătrânul şi dreptul Simeon (Luca 2, 22).
În popor, acestei sărbători i se spune Stretenia, după numele vechi slavon. Dacă în această zi va cânta bufniţa, va fi o primăvară timpurie.
Dacă de stretenie este timp frumos, până soarele este sus şi ursul ieşit din bârlog îşi vede umbra, atunci iarna se mai prelungeşte cu încă şase săptămâni. Dacă, în schimb, vremea este noroasă şi ursul nu-şi vede umbra, frigul va slăbi, iar primăvara e aproape.
În credinţa populară, în satele de momârlani se consideră că în această zi se „bagă zăpadă sub coada vacilor” pentru a nu strechia vara. Cine va lucra în această zi nu va avea niciodată spor în casă.
Dr. Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ
