Petrila / Pacea a coborât în consiliul local

1162
de Corneliu BRAN
Şedinţa ordinară din aprilie a Consiliului Local Petrila a pus, vinerea trecută, pe masa de lucru a consilierilor 15 proiecte de hotărâre. 
14 proiecte adoptate şi unul retras de iniţiatorii liberali
Dintre acestea, 14 au fost adoptate, iar un proiect a fost retras de către iniţiatori, vorbim aici de grupul de consilieri liberali şi de proiectul ce viza amenajarea de platforme betonate la punctele de colectare a deşeurilor menajere din oraş. Aşa cum ZVJ a scris într-o ediţie anterioară, primarul Vasile Jurca a cerut amânarea acestui proiect până la rectificarea bugetară din vară. Moment în care se va cunoaşte şi operatorul dar şi planul acestuia, care ar putea fi diferit de ceea ce există azi în materie de colectare de deşeuri menajere. Cum liderul consilierilor liberali, fostul primar Ilie Păducel, a dat de înţeles în sală că argumentele primarului actual sunt credibile, iar legea obligă la anumiţi paşi în condiţiile în care investiţia n-a fost prevăzută în bugetul local al acestui an, urmând ca la rectificarea bugetară din vară să fie prevăzută, proiectul a fost retras, toţi cei şase consilieri locali liberali fiind de acord cu acest lucru.
Un proiect controversat
Dintre celelalte proiecte adoptate, unul mai aparte ne-a reţinut atenţia. Aceasta şi pentru că după şedinţă mai mulţi cetăţeni din Cartierul 8 Martie, din zona casei de cultură l-au abordat pe primar cerându-i să nu mute târgul săptămânal de la Brujan în faţa casei de cultură. Oamenii susţin că relocarea târgului ar deranja locatarii din zonă şi ar cauza aspectului urbei şi casei de cultură – cea mai importantă instituţie de cultură din oraş. De altfel, chiar înainte de asta, la şedinţă, primarul Jurca susţinea „să vedem care va fi reacţia oamenilor”, nefiind tocmai sigur că propunerea de mutare a târgului săptămânal de la Brujan în zona casei de cultură va fi acceptată de cetăţeni. Şi se pare că n-a fost. Ceea ce s-a întâmplat vineri a fost doar o mică reacţie civică. S-ar putea ca pe viitor reacţia cetăţenilor să fie mai acerbă. Cert este că la acest proiect grupul de şase consilieri liberali s-a abţinut, proiectul trecând însă prin votul majorităţii consilierilor social-democraţi.
Bani pentru un workshop 
Un alt proiect adoptat interesant şi probabil de interes mai general, cel puţin ca idee, este cel legat de cofinanţarea unui workshop organizat la Petrila în perioada 11-14 mai 2017, pe tema „Recuperarea memoriei în ceea ce priveşte comunismul”. Acest eveniment va fi organizat de către Societatea Culturală „Condiţia Română”, al cărei preşedinte este Ion Barbu, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
La workshop vor participa peste 30 de invitaţi din toată ţara, cunoscuţi reprezentanţi ai unor case memoriale, muzee cunoscute şi ai unor asociaţii de profil.
Primăria va aloca acestui eveniment suma de 1.500 lei.

Comenteaza

Comenteaza