Petrila. / Parcul pe care Regele Mihai I l-a vizitat în 1935 i-ar putea purta numele

397
de Alina PIPAN

Primarul Vasile Jurca vrea ca denumirea Parcului Tineretului să fie schimbată în Parcul Regele Mihai I. Ideea pleacă de la faptul că, în perioada interbelică, Marele Voievod Mihai a vizitat orașul Petrila, detaliile acestei vizite fiind dezvăluite de scriitorul Mihai Boboc în cartea ”Liberalii lui Miocu”, acesta readucând opiniei publice informații din presa vremii, care peste timp fuseseră ignorate.


În anul 1934, Marele Voievod Mihai a ajuns la Petrila, unde a vizitat Spălătoria de cărbuni Petrila, ”perla coroanei tehnice a industriei carbonifere a Văii Jiului”. La 15 iunie 1935, acesta, însoțit de colegii și prietenii săi sosește din nou la Petrila unde vizitază Mina Deak, Spălătoria de Cărbuni, Popicăria și Parcul Nicolae Teodorescu (Parcul Tineretului de acum).
”Încă de la orele 9 dimineața, copii de la școală, îmbrăcați în costume naționale, în frunte cu învățătorii, au făcut front la intrarea în parc.

Parcul, un loc de recreație minunat, frumos pavoazat cu drapele naționale, chioșcurile îmbrăcate în școarțe naționale, dintre care unul special împodobit pentru Măria Sa, ca și florile din ronduri și fânul de curând cosit, erau de asemenea nerăbdătoare de a primi cât mai curând pe împăratul Mic, de a-l vedea, de a se simți lângă el”.

Comenteaza

Comenteaza