Parlamentarii au intrat în Complexul Energetic Hunedoara. „Doresc să puneţi tot atâta suflet în salvarea CEH cât aţi pus şi în campania electorală pentru a obţine cât mai multe voturi”

331

Sindicatul Muntele a mobilizat la masa dialogului parlamentarii hunedoreni, ai puterii și opoziției, pentru a-i convinge că interesul economico-social al judeţului trebuie să reprezinte o prioritate pentru mandatul lor. Situația economică a Complexului Energetic Hunedoara este una extrem de dificilă şi mai mult, în aprilie, se reîntorc în România delegațiile Fondului Monetar Internațional, ale Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

Parlamentarii hunedoreni au promis, vineri, la Petroșani, că vor face front comun pentru a apăra interesele Complexului Energetic Hunedoara, astfel încât structura energetică să nu fie lichidată cum cere Fondul Monetar Internațional.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că cel mai important câștig al dezbaterii de vineri îl reprezintă faptul că toți parlamentarii au înţeles că doar sprijinul acordat printr-o politică guvernamentală reală poate genera continuarea activităţii CEH.

”Parlamentarii județului Hunedoara, reprezentanți ai puterii, şi-au asumat problema CEH în vederea adoptării de soluții pentru salvarea acestuia. În egală măsură, parlamentarii județului, reprezentanti ai opoziției, s-au angajat să susțină soluțiile pe care le-am conturat în timpul dezbaterii. Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, a promis ca săptămâna viitoare să stabilească și să și organizeze o întâlnire a parlamentarilor hunedoreni cu premierul României, Victor Ponta. În prima parte a lunii mai, parlamentarii au spus că vor organiza şi o întâlnire a factorilor guvernamentali cu reprezentanți ai Sindicatului Muntele și administrația CEH”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Sursa citată apreciază totodată că este foarte important că toți cei prezenți admit că mediul economic din Hunedoara va fi puternic dezechilibrat prin eliminarea CEH.

„ Am rediscutat şi faptul că implicarea politică în CEH trebuie să se rezume doar la sprijin nu și la decizie administrativă. Integritatea celor care conduc CEH şi responsabilitatea organizației noastre sindicale prin demersuri legale sunt alte două obiective importante pentru salvarea structurii energetice”, a declarat, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Cristian Iștoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele, susține că salvarea Complexului Energetic Hunedoara stă în mâinile parlamentarilor hunedoreni, iar dacă salvarea companiei eșuează, atunci politicienii care au girat numirile politice de la complex trebuie să își depună mandatele.

„Sindicatului Muntele a considerat că este absolut necesar să facă front comun cu administratia CEH şi factorii politici responsabili din judeţul Hunedoara pentru a găsi rapid soluţiile legale care pot salva societatea de la faliment. Aşa cum Sindicatul Muntele a înţeles că doar unitatea energeticienilor şi a minerilor poate construi un sindicat puternic, aşa trebuie şi clasa politică, indiferent de culoare, să facă front comun pentru salvarea complexului, dar şi a judeţului Hunedoara de la sărăcia spre care se îndreaptă cu paşi repezi. Un coleg mai tânăr, lider al Sindicatului Muntele, a adresat o rugăminte pe cât de simplă pe atât de plină de bun simţ: „Doresc să puneţi tot atâta suflet în salvarea CEH cât aţi pus şi în campania electorală pentru a obţine cât mai multe voturi”. Noi nu rugăm pe nimeni să îşi facă treaba, noi le cerem politicienilor să facă demersurile necesare pentru salvarea CEH. În caz contrar, îi rugăm pe cei responsabili de numirile politice la cârma CEH, să depună mandatele de parlamentari”, a precizat Iștoc.

La putere sau în opoziție, parlamentarii hunedoreni spun că vor colabora pentru a susține Complexul Energetic Hunedoara în fața Guvernului.

”Am vorbit despre căpușe, lispă viziune, lispă strategie. Sunt dispusă să fac pasul înapoi și să nu facem din asta un discurs politic, pentru a rezolva punctele domnului președinte (Petre Nica-n.r.). Moțiunea am depus-o nu pentru a face harță și să ne aflăm în treabă, ci pentru că problema este foarte foarte acută, e nevralgică, doare. Nu avem cum să stăm și să ne uităm. Promisiunile sunt bune, declarațiile de intenție ale Guvernului sunt bune. Este foarte bine că s-au opus intenției de lichidare a FMI. De aici încolo, după declarațiile de bună intenție vrem fapte de politică economică. Există mize, și asta este una dintre ele, în care nu ar trebui să conteze pentru niciunul dintre noi, pentru niciunul dintre colegii mei care fac parte din arcul guvernamental, disciplina de partid. Peste oamenii aceștia, peste miniștri, în anumite situații se intră acolo și se bate cu pumnul în masă. Asta este ce trebuie făcut și trebuie să o facem toți”, a declarat, vineri, la Petroșani, deputatul Carmen Hărău (PNL).

Sursa citată a mai precizat că a existat colaborare între PSD și PNL și pe marginea grupei de muncă a siderurgiștilor, afirmând că „domnul Nistor este un parlamentar vechi, președinte de partid, politician cu ștate vechi, nu ca mine doi ani vechime, să ne ia dânsul de mână și să ne ducă la propriul prim-ministru mi s-ar părea mai normal”.

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, a spus că a susținut și va susține că siguranța energetică națională nu poate fi susținută fără producția de energie electrică pe cărbune.

”Să ne intre la toți în cap și la miniștri și la primul-ministru și la toți. S-a înțeles treaba asta și de data aceasta chiar ne putem da mâna, că nu avem nimic de împărțit, pentru că trebuie să ne dăm mâna pentru a salva acest complex”, a spus Laurențiu Nistor, deputat PSD.

Liderul social democraților s-a angajat ca în cursul acestei săptămâni să ceară premierului Victor Ponta să se întâlnească cu parlamentarii hunedoreni.

”Ne-am dat mâna. Marți când vom merge la moțiune, miercuri când avem plen, vom hotărî cum vom merge la Guvern sau să îl chemăm pe premier în Parlament toți parlamentarii de Hunedoara, să discutăm problema Complexului Energetic Hunedoara. Suntem conștienți de faptul că dacă și CEH va dispărea de pe harta județului Hunedoara, ne putem duce la cules de fructe de pădure. Cele 7000 de locuri de muncă și încă câteva mii pe orizontală reprezintă mult pentru județul Hunedoara și nu putem să le pierdem. O să discut cu colegii și după moțiunea de cenzură discut cu premierul și-i spun că parlamentarii județului Hunedoara doresc o întâlnire tete-a-tete”, a completat Nistor.

Bogdan Țîmpău, deputat PNL, susține și el că parlamentarii hunedoreni pot colabora în ceea ce privește soarta Complexului Energetic Hunedoara.

”Dispariția producătorilor de energie din județul Hunedoara trebuie să fie acel lucru pe care nu îl acceptăm. Sunt lucruri care se negociază, care doctrinar le putem dezbate, dar sunt lucruri pe care nu le acceptăm și sunt convins că și domnul Nistor, și doamna Hărău, toți parlamentarii județului Hunedoara, vom vorbi pe acest subiect exact cu aceeași limbă. Nu cred că unul dintre noi va accepta, indiferent cine va fi la guvernare, să se pună cruce peste producerea de energie în acest județ”, a declarat Bogdan Țîmpău.

Petre Nica, Președintele Sindicatului Muntele, a afirmat că în urma discuțiilor s-au conturat câteva posibile soluții prin care Guvernul României ar puta să sprijine, din punct de vedere economic, creșterea veniturilor CEH mai ales că ”ori de câte ori sistemul energetic național are nevoie de energie electrică sună la CEH sau la CEO”.

”Luni transmitem tuturor celor prezenți concluziile desprinse, iar până la sfârșitul lunii aprilie așteptăm răspuns, dar acțiunile sindicale nu se vor opri aici. Munca minerilor este tot mai grea și mai periculoasă. Munca energeticienilor este răsplatită cu bătaie de joc, fiindcă sunt obligați să-și vândă megawatul cu doi lei, dar să plătească energia regenerabilă cu zece, drept pentru care vom cere salariaților, printr-un referendum, dacă nu e demn să încetăm voluntar lucrul până ce România ne recunoaște importanța”, a mai spus Nica.

Reprezentanții Sindicatului Muntele au cerut sprijin parlamentarilor hunedoreni pentru a susține în fața Guvernului soluții care să salveze Complexul Energetic Hunedoara, energia pe bază de cărbune fiind cea care asigură siguranța sistemului energetic național.

Alte detalii despre întâlnirea de la CEH, în ediția de marți a GDD.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza