Păstrăvii din Jieț au murit asfixiați din cauza mâlului

227

Primăria Petrila sau constructorul care lucrează la ridicarea unui pod pe Jieț ar putea răspunde pentru moartea peștilor din râu, după ce inspectorii sanitar-veterinari au constatat că aceștia au murit în urma asfixierii, branhiile lor fiind pline cu mâl, cel mai probabil din cauza lucrărilor care au afectat albia râului.

Zeci de păstrăvi au murit săptămâna trecută în apele Râului Jieț, iar cauza decesului s-a aflat abia la o săptămână distanță.

”Deocamdată singurul examen pe care l-am finalizat este cel anatomo-patologic. Avem expertiza, iar rezultatul arată foarte mult mâl și pământ pe branhiile peștilor. Ei presupun că moartea s-a produs prin asfixie. Pentru celelalte examene care durează mai mult, cum e cel bacteriologic, o să avem rezultatele săptămâna viitoare„ a declarat Leontin Laslău, reprezentant al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara.

Reprezentanții Direcției Silvice spun că vor cere Primăriei Petrila să spună cine a executat săptămâna trecută lucrări pe cursul apei și mai apoi vor cere Gărzii de Mediu să cerceteze și să ia măsurile care se impun.

Directorul ApaServ, Costel Avram, spunea, miercurea trecută, că administrația locală de la Petrila lucrează pe Jieț la construcția unui pod și e posibil ca betonul folosit să fi conținut anumite substanțe nocive. Varianta este îmbrățișată și de cei de la Direcția Silvică Hunedoara care spuneau că e ciudat că „totul s-a întâmplat doar în aval de anumite lucrări”.

Peștii morți au fost găsiţi numai în cursul dimineții de miercuri de către reprezentanți ai Ocolului Silvic Petroșani care au anunțat ApaServ, Apele Române, inspectorii sanitar veterinari și pe cei de la Garda de Mediu.

Conducerea operatorului de apă a decis oprirea stației de tratare de la Jieț, situată la câteva zeci de metri în amonte de podul la care lucrează administrația locală. Măsura a fost una preventivă, pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire a populației, întrucât nu se știa din ce cauză păstrăvii din Jieț au murit. Stația a fost repusă în funcțiune numai după ce analizele au confirmat că apa râului nu a suferit modificări importante și poate fi utilizată pentru alimentarea populației.

Peștii morți au fost găsiţi pe o suprafață destul de mare, din zona stației de tratare și până în Dobrești.

Paguba produsă fondului piscicol nu poate fi estimată, iar reprezentanții Direcţiei Silvice Hunedoara spun că rezultatele poluării apelor Jiețului vor avea urmări și în perioada următoare.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza