Pășunile au adus Primăria Petrila în fața instanței

276

Asociația Crescătorilor de Animale Agro-Petrila a dat în judecată Primăria și Consiliul Local Petrila, reprezentanții administrației locale susținând că la mijloc sunt mai multe pășuni de pe raza orașului. Alături de administrația locală, în proces mai sunt pârâți Nicolae Cic, Viorel Cic și Ilie Bălănesc.

Judecătoria Petroșani va pronunța, astăzi-joi, soluția în procesul în care Asociația Crescătorilor de Animale Agro Ferm Petrila se judecă cu Primăria Petrila și Consiliul Local Petrila.

La mijloc, după cum spun reprezentanții administrației locale, ar fi pășunile de pe raza localității în urmă cu mai mulți ani.

”Acele pășuni au fost licitate. Pentru a putea participa la licitație s-au pus la calcul și animalele altor persoane, care în fapt nu își pasc animalele pe acele pășuni. Noi am aflat acest lucru și am reziliat respectivele contracte de închiriere”, au spus, pentru Gazeta de Dimineață, reprezentanți ai Primăriei Petrila.

Sursele citate susțin că au și luat declarații de la respectivii proprietari de animale care au recunoscut că nu își pasc  turmele pe pășunile licitate.

În urmă cu un an, mai mulți angajați ai Primăriei Petrila, în frunte cu primarul ilie Păducel, au fost chemați la declarații de polițiști, în dosarul în care se fac verificări la modul în care au fost atribuite pășunile din localitate în urma licitațiilor organizate de administrația locală.

Edilul confirma că a fost la declarații, însă spune că nu are calitatea de suspect, fiind chemat de polițiști pentru a ”clarifica situația”.

”Am fost și eu și colegii mei la poliție. Ne ducem de fiecare dată. Modul cum s-a atribuit pășunile din orașul Petrila în 2014. S-a făcut licitația legal, nu am făcut decât să respectăm legea. Că alții au bulversat și au ridicat prețurile la 2000 de lei pe hectar și pe urmă i-au lăsat pe concetățenii lor în soare, aia e altceva. Nu suntem cercetați. În urma unor declarații depuse de cetățeni am fost chemați pentru a ne spune punctul de vedere, să clarificăm situația”, spunea, la acel moment, pentru Gazeta de Dimineață, primarul Ilie Păducel.

Potrivit polițiștilor petrileni, în acest dosar, deschis în 2014, se fac cercetări pentru abuz în serviciu.

Pășunile de la Petrila sunt importante. A dovedit-o licitația din 2014 când s-a ajuns chiar și la o chirie de 3.000 de lei pe hectar.

Primarul Păducel spunea că a fost reclamat de fostul administrator public, Dorin Curtean, pentru că ar fi favorizat o anumită persoană să poată închiria pășunea din raza administrativă a Petrilei.

Anul trecut, petrilenii au disputat ca niște adevărați gladiatori hectarele de pășune scoase la licitație de administrația locală, prețurile ajungând la sume exorbitante. Crescătorii de animale care-și duceau din moș- strămoși animalele pe pășuni au intrat, atunci, în conflict cu noii crescători. În aceste condiții, la Petrila se poate spune că pășunea a devenit un bun de valoare, mai ales că statul oferă subvenții importante pentru cei care au terenurile în administrare. Sumele licitate au ajuns, anul trecut, chiar și la 3000 de lei pe un hectar.

Pășunea Dobraia, cu o suprafață de 254 de hectare, a fost concesionată pentru suma de 1.860 de lei pe hectar. Licitația a fost câștigată de Ioan Dănilă – apropiat al primarului Ilie Păducel. Dănilă a licitat cu 10 lei mai mult pe hectar față de angajatul centrului local APIA, Dorin Curtean, persoană care se înscrisese la toate licitațiile. Pentru pășunea din Frunți, care are 117 hectare, Dorin Curtean a licitat până la 1.950 de lei, însă un alt petrilean a oferit  2.100 de lei, adjudecându-și astfel pășunea.

Terenul de 49 de hectare din  Plai a fost licitat la o cotă mai mică decât cel din Frunți, 205 lei pe hectar. Parcela a fost câștigată de Agroferm, o asociație din care, potrivit reprezentanților primăriei, ar face parte și inginerul Dorin Curtean, angajatul centrului APIA din localitate.

Pentru pășunea Buha, licitația a arătat o discrepanță între sumele oferite de participanți. Un petrilean a oferit suma de 155 de lei pe hectar, Agroferm (asociația la care ar fi implicat și Dorin Curtean-n.r.) a oferit 160 de lei, iar Dorin Curtean a crescut prețul până la  2.200 de lei pe hectar, devenind astfel ”posesorul” Buhei.

Curtean a continuat să fie un ofertant de temut pentru doritorii de pășuni. Așa se face că  pentru cele 44 de hectare din Cotul Ursului, Curtean s-a luptat cu Constantin Jianu. În acest caz, prețul a ajuns până la 2.500 de lei pe hectar, ofertantul fiind Curtean. Jianu a plusat, adjudecându-și pășunea după ce a oferit cu 10 lei în plus ope hectar.  Disputa dintre cei doi nu s-a oprit nici la pășunea Piciorul Caprei, în suprafață de 21 de hectare, pentru care Curtean a dat 3000 de lei pe hectar, fiind însă din nou devansat de  Jianu care a ridicat prețul la 3.100 de lei pe hectar.

Curtean spunea la acel moment că a participat la licitație ca persoană fizică susținând  că nu este implicat în Agroferm.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza