Petrila / Pe str. Parângului nemulţumirile curg până la primărie

140

Despre strada Parângului din Petrila s-a tot scris și se va mai scrie. Marți, 26 iunie, colega Alina Pipan a scris un material legat de asfaltarea străzii. În aceeași zi, am mers la solicitarea unor cetățeni, nemulțumiți de faptul că lucrările s-au oprit. 

Varianta oficială: constructorul s-a retras
În contextul în care primarul localității nu era în primărie și nici n-a putut fi contactat, am stat de vorbă cu viceprimarul Dorin Curtean. Viceprimarul ne-a dat un răspuns destul de clar de ce nu se mai lucrează la strada Parângului și străduțele adiacente acesteia: constructorul, firma TED, s-a retras. Motivul retragerii, cel puțin varianta oficială susținută de viceprimarul Petrilei, ar fi problema lipsei lucrătorilor calificați, în condițiile în care firma ar avea și alte lucrări. „Deocamdată s-au sistat lucrările la drumul din Parângului, pentru că firma TED nu mai dorește să continue lucrările. Am scos din nou lucrarea la licitație. Am reziliat contractul cu TED și acum am scos la licitație din nou lucrarea. Mi se pare că vineri va avea loc… Cu reactualizarea făcută, ar fi vorba de o lucrare de vreo 4 miliarde… așa cred, că nu știu exact suma… dar undeva pe-acolo. Noi vrem să terminăm anul acesta lucrarea acolo, dar să vedem. Practic, mult nu ar mai fi, decât asfaltul mai trebuie turnat că restul lucrărilor s-au mai făcut. Să sperăm că va fi un câștigător la licitație și vom termina lucrarea. Banii îi avem… Problema e că nu prea mai vin antreprenori la licitație… Dar să vedem vineri”, a declarat Curtean.

Gropile de la intrarea pe Parângului – tot pline de apă ca anul trecut
Plecând pe strada Parângului, să onorăm sesizările localnicilor care așteptau un răspuns din partea ziarului nostru, am sesizat faptul că la intrarea pe stradă din apropierea sediului Clubului Copiilor existau aceleași gropi ca anul trecut când am mai fost. Gropi imense, pline de apă… vorba aceea, doar peștii mai lipseau din ele. „Oare ce lucrări s-or fi făcut, dacă aici, la intrarea în cartier, lucrurile stau în acest mod?”, ne-am întrebat.

Cetățeni nemulțumiți… Adevărul – la mijloc
Mergând mai departe, am dat și de câteva lucrări efectuate, gen nivelări și astupări de gropi și așa mai departe. Am văzut chiar și zonele unde anul trecut existau magazii sau garaje, ori simple boxe pentru acareturi, acum terenul fiind liber, toate acele clădiri și anexe fiind demolate. Într-un fel chestiunea e bine, trebuia făcut ordine și în acest cartier de colonie, dar, pe de altă parte, mulți cetățeni consideră că a fost un abuz din partea primăriei, că n-au făcut nici drumul până acum, iar ei, toată iarna, n-au avut unde să-și țină mașinile sau sacii de cartofi și morcovi ori butoaiele cu varză murată… sau chiar păsările de casă și porcii. Mai mult, respectivii cetățeni se plâng că au fost puși și să plătească taxe și impozite dacă mai vor să aibă acel teren, lucru care „nu s-a mai întâmplat niciodată”. I-am spus unuia dintre ei că într-un fel așa e corect și s-a cam supărat pe mine spunându-mi că țin cu bandiții. Asta e, noi nu ținem cu „bandiții”, dar dacă toată lumea plătește pe terenuri, închiriate sau concesionate, de ce să nu fie atunci o regulă pentru toată lumea? De fapt ce regulă, că vorbim de respectarea legii.

Nemulțumirile oamenilor din cartier
Dar să ne reîntoarcem la subiect. Vă prezentăm două scurte discuții, cu doi locatari a două case de pe strada Parângului, cu specificația că cei ce ne-au chemat să vedem cum stă treaba pe-acolo n-au mai venit la întâlnire! Și asta denotă oarece „seriozitate” și asumare a faptelor și vorbelor, nimic de zis. Fără să vrem să luăm apărarea „bandiților”, de aici rezultă că cei ce ne-au chemat trag cu pocnitori sau gloanțe oarbe, și nu cu cartușe… Altă dată nu vom mai răspunde „prezent” apelului, asta e clar.
„Bună ziua! Domnule Niță de la numărul 15, tot așa v-am lăsat cu drumul anul trecut… Nimic nou, deocamdată!”. „Da, tot așa-i drumul… Drumul e cum îl vedeți. Erau garaje aici, le-au demolat… că fac drumul… dar nimic!”. „Acum nu au constructor, că cel dinainte a renunțat. Fac o nouă licitație vineri. Primăria speră ca anul acesta să termine lucrarea”. „Noi nu mai credem până nu vedem… că de vorbe e plin carul”.
O vecină a domnului, de la casa cu numărul 16/10, doamna Buhingher a intervenit: „Nu mai trece nimeni pe la noi, domnule!”.
„Uite trece presa, Ziarul Văii Jiului… că am fost chemați, dar respectivii nu-s pe aici”.
„Bine ați făcut! Restul presei doar îl taxează pe primar, nu dă ce spun și petrilenii amărășteni… Rușine! Că numai gropi, șanțuri, pietre și bolovani au lăsat pe-aici… Or demolat și ce aveam și noi și ne foloseam, ca să facă ce? Nimic într-un an! Da, nu numai că au demolat, dar i-au pus pe oameni să facă, după aia să plătească proiectant, să plătească impozit… și de toate! Doar cotețele or fost făcute demult, tot cu acordul primăriei. Dar…”, ne-a spus femeia, tot mai revoltată.
„Deci, doamnă, sunteți foarte nemulțumită de situație?!”, am constatat noi.
„Da, sigur că suntem! Vin numai la alegeri și după voturi. Ne-au obligat să demolăm și acum nu-i nimic. Așa găsiți și la anul pe vremea asta, veți vedea”. „Să sperăm că nu…”. „Bine, mai vorbim noi, o să vedeți! Poate că aveți ceva dreptate, că e înainte de alegeri și vor trage tare să se vadă și să fie votați. Dar anul viitor, că vara asta e dusă. Asta ar fi probabil șansa noastră, alegerile…”, a continuat petrileanca, pe un ton aspru, dar adevărat.

Comenteaza

Comenteaza