Pentru că statul român nu s-a apărat. Complexul Energetic Hunedoara a returnat ajutorul de stat considerat ilegal de Comisia Europeană

222

Complexul Energetic Hunedoara a returnat, miercuri, statului român 40 de milioane de lei. Banii reprezintă ajutorul de stat considerat ilegal de Comisia Europeană. De acesta ar fi beneficiat în perioada 2009-2011 termocentralele Mintia și Paroșeni în baza contractelor bilaterale încheiate cu Hidroelectrica. Achitarea acestui ajutor de stat permite complexului hunedorean să acceseze împrumutul de salvare aprobat de Guvern, ce are o valoare de 37,7 milioane de euro. Vor fi puse însă sechestre pe activele de la Mintia, dar și pe active ale unităților miniere.

CEH a achitat, miercuri, integral, statului român cele 40 de milioane de lei de care ar fi beneficiat termocentralele, ilegal, sub forma unui ajutor de stat, în perioada 2009-2011. Banii vin dintr-un împrumut acordat tot de stat, pe care complexul hunedorean trebuie să îl returneze în termen de 90 de zile.

Odată cu rambursarea ajutorului de stat, Complexul Energetic Hunedoara poate accesa ajutorul de salvare acordat tot de statul român, dar pe o perioadă de 6 luni. Ordonanța de Urgență prin care au fost aprobate cele 37,7 milioane de lei ce trebuie folosite doar în sectorul energetic nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, însă informațiile GDD arată că acest lucru se va întâmpla zilele următoare.

Cele 167 milioane de lei vor veni în tranșe, prima urmâna a avea o valoare de 98 milioane de lei. Cu acești bani complexul va achiziționa restul de certificate de carbon necesare pentru a îndeplini condițiile impuse de Uniunea Europeană, pentru acestea trebuind să plătească 40 milioane de lei.

Restul sumei va fi folosită pentru cheltuielile curente din energie, pentru repararea necesară anual la grupurile de la Mintia și Paroșeni, precum și pentru finalizarea instalației de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni.

Pentru a acorda banii CEH, statul va pune sechestru pe activele companiei. Asta după ce a fost ridicată administrarea specială. Statul va pune sechestru asigurator pe activele viabile de la Mintia, dar și pe active din minerit.

Ajutorul de salvare a fost aprobat de Guvern la finele lunii mai, în perioada în care minerii din Valea Jiului protestau din cauza situației incere a complexului hunedorean. Ajutorul de salvare poate fi folosit numai pe sectroul energetic, astfel că în ordonanța de urgență aprobată de Guvern se vorbește despre separarea activității miniere de cea energetică.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza