Pentru conducerea Diviziei Miniere totul e normal. Producția de la mina Lonea, blocată în subteran din cauza prăbușirii unor bolțari din siloz

211

 Cărbunele de la mina Lonea rămâne în subteran, după ce o bucată din peretele lateral al silozului s-a dărâmat, înfundând gura de rol pe unde trece huila pentru a ajunge la puțul cu schip.

Mina Lonea are din nou probleme cu silozurile. Dacă în primăvara acestui an au cedat opt din cele 24 de silozuri de la suprafață, a venit rândul silozului din subteran să se dărâme. În cursul nopții de marți spre miercuri, o bucată din peretele lateral al silozului din subteran, în care este înmagazinată huila înainte de a fi transportată spre puțul cu schip și scoasă la suprafață, s-a dărâmat, bolțarii prăbușindu-se și înfundând gura de rol.

Conducerea Diviziei Miniere spune că incidentul nu este unul major, desprinzându-se niște bolțari.

”Zidăria din lateral s-a desprins. Nu este ceva spectaculos. Este vorba de o parte din zidărie de 15-20 metri pătrați. Azi (n.r.-miercuri) la schimbul trei intervenim cu puțarii pentru a consolida, iar sâmbătă vor interveni salvatorii pentru a zidi acel perete”, a declarat, miercuri, pentru GDD, Gabriel Petrescu, directorul Diviziei Miniere.

Minerii de la Lonea spun însă că în urma incidentului activitatea de producție este blocată pentru că huila nu poate fi scoasă ls suprafață, iar silozurile din subteran sunt pline.

”În cădere bolțarii s-au înfipt în gura de rol. Pe acolo trece producția și intră în schip pentru a fi scoasă afară. Dacă s-a înfundat, nu mai scoatem cărbunele”, a spus unul dintre angajații de la mina Lonea.

Potrivit informațiilor GDD, producția aferentă zilei de miercuri, circa 800 de tone, a rămas în subteran din cauza defecțiunii apărute la siloz.

Conducerea Diviziei Miniere susține că huila va fi însilozată în silozul de la puțul cu schip nou, însă minerii spun că acesta are o capacitate de vreo 400 de tone și deja e plin.

Cum lucrările de reparații nu sunt ușoare, muncitorii de la puţ și salvatorii vor fi obligaţi să lucreze precum într-o fântână adâncă de mai bine de zece metri. În aceste condiţii,, cel mai probabil, joi și vineri în subteranul de la Lonea se vor face doar lucrări de întreținere.

Oamenii spun că nu este prima dată când silozul cu pricina face probleme și că, cel puțin, o dată la trei luni părți din acesta se dărâmă.

Construcția este una cu o vechime de peste 40 de ani. În ultima perioadă, pentru că la Lonea se dorește punerea în funcție a noului puț cu schip, aici nu s-au mai făcut lucrări ci doar cârpeli care nu sunt însă unele de durată.

La mijlocul lunii februarie, opt dintre cele 24 de silozuri ale minei Lonea, cele de la suprafață, s-au prăbușit după ce au cedat pilonii de susținere.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza