Pentru a scăpa de schimbare. Directorii CEH au scos minerii în stradă ca scut pentru funcţiile lor

289
  • Conducerea CEH s-a jucat cu nervii minerilor, timp de aproape 24 de ore, perioadă în care directorii complexului nu au putut decât să ridice din umeri, să spună ”nu știu” și să paseze responsabilitatea de la unul la altul.
  • Joi dimineață era anunţată ca sigură demisia lui Aurel Niculescu (directorul general al CEH) – care era la Deva, însă totul nu a fost decât o altă încercare de păcălire a minerilor. Nu de alta, dar nimeni dintre oficiali nu avea habar de o astfel de intenție a generalului. Doar nu-și dă singur cu piciorul în fund renunțând la un salariu lunar de circa 20.000 lei.
  • Generalul CEH, care mai mult stă la Deva decât la sediul complexului, a venit în Vale în dimineața zilei de joi. Nu a avut curajul de a înfrunta privirea minerilor, așa că a intrat în complex pe ușa din dos. Tot pe acolo a și plecat, după ce s-a văzut, în birou bineînțeles, cu vreo cinci mineri de la Lonea.
  • Minerii au luat cu asalt clădirea CEH, oprindu-se cu greu, pe holul instituției, în timp ce la etaj conducerea și sindicaliștii discutau revendicările oamenilor.
  • La final, după aproape 24 de ore și după ce li s-a spus că în prima ședință de CA vor fi schimbați capii complexului, minerii au plecat din curtea societății, conflictul fiind dezamorsat.

 

Lipsurile de la locul de muncă, condițiile de pericol în care lucrează pentru că angajatorul nu le asigură cele necesare pentru o exploatare în siguranță a huilei, i-a determinat pe minerii de la Lonea (schimbul III și schimbul IV) să își petreacă noaptea de miercuri spre joi la Complexul Energetic Hunedoara și nu în subteranul unității miniere. În cursul serii de marți, nici directorul general adjunct – Nicolae Drăgoi, nici directorul Diviziei Miniere – Gabriel Petrescu, nu le-au putut oferi decât ridicări din umeri și răspunsuri de genul ”nu știu”, ”nu e competența mea” sau ”vine mâine directorul general„

 

Generalul de la CEH folosește ”ieșirea de urgență”

Joi dimineață, minerilor de la CEH li s-au alăturat ortacii din schimbul I de la Lonea, Vulcan și Lupeni, astfel că în curtea celui mai mare angajator din județ s-au strâns, din nou, sute de mineri. Ziua nu a început mai bine, nu de alta, dar minerii au fost în curtea CEH înaintea generalului.

La un moment dat, liderul de la Vulcan, Ioan Ciobotaru, a spus că a vorbit cu generalul care-i spusese că și-a scris demisia și așteaptă ca ”domnul ministru să ajungă la cabinet” să o poată trimite. Balonul de săpun a pușcat însă rapid.

Pentru că nu a mers „sfârâiala”, iar minerii nu s-au lăsat duși așa ușor din curtea CEH, Niculescu l-a trimis pe adjunctul Nicolae Drăgoi să le spună că se va întâlni cu o delegație a lor ”azi sau mâine”. Minerii au fost fermi, așa că Niculescu nu a avut încotro și a trebuit să se deplaseze la Petroșani. A ajuns la CEH, însă a intrat în clădire pe ușa din dos, pentru a-i evita pe protestari.

 

Negocieri tensionate

Liderii de sindicat ai minerilor au întocmit o listă de revendicări, cu 11 puncte, pe care le-au discutat cu directorii. Numai că, discuțiile dintre sindicaliști și conducerea complexului au părut interminabile pentru cei care așteptau de ore întregi, în curtea CEH, un răspuns din partea administrației.

Aproximativ 100 din cei peste 400 de mineri care au protestat cerând demisia conducerii, au forţat intrarea în sediul administrativ şi au pătruns cu forţa în imobil, strigând ”Hoţii” şi ”Ieşi afară, javră ordinară”. Protestatarii i-au împins pe paznicii de la uşa Complexului Energetic Hunedoara şi au intrat peste aceştia.

Ei s-au oprit la parterul clădirii, neputând urca în lipsa cartelelor de acces, şi scandează: “Demisia”, “Nu cedăm”, “Unitate” şi “Ieşiţi afară, javre ordinare”, fiind calmați cu greu de câțiva lideri de sindicat.

Au ieșit din sediul CEH numai după ce conducerea Sindicatului Muntele a coborât pentru a le explica stadiul negocierilor.

Minerii au fost nemulţumiţi de durata negocierilor care au loc la etajul întâi al clădirii, între administraţie şi sindicate, şi de faptul că directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a ajuns la Petroşani abia în jurul prânzului, deşi ceruseră prezenţa acestuia de miercuri seară.

 

Prima ședință de CA ar trebui să aducă schimbarea lui Niculescu și Drăgoi

Sindicatul reprezentativ Muntele și conducerea CEH au semnat, joi după-amiaza, un protocol prin care administrația se angajează să rezolve revendicările minerilor, condiții în care ortacii de la minele Lonea, Livezeni și Vulcan au încetat protestul.

”Va fi convocat Consiliul de Administrație mâine (vineri – n.r) sau cel târziu luni, în care nu se vor dezbate pe ordinea de zi problemele curente ale CEH, ci cele solicitate de către noi, demiterea conducerii pentru că a dus, mineritul, într-o stare cel puțin la limita securității locurilor de muncă. Plecarea din funcțiile de conducere a directorului general (Aurel Niculescu-n.r.), a directorului general adjunct (Nicolaie Drăgoi-n.r.) și a directorului de la mina Lonea (Dacian Zamfir-n.r.) o să se întâmple într-un timp extrem de scurt. Mâine sau luni vor fi schimbați capii, pentru că este atributul CA. Garantez că oricine va prelua complexul, sper să fie unul din zona minieră, își va forma o echipă de conducere care va satisface solicitările minerilor”, a declarat, joi, pentru GDD, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Totodată, a fost semnat un necesar care cuprinde materialele și utilajele de care au nevoie minerii pentru a-și desfășura activitatea, pe parcursul acestei luni, în condiții de siguranță.

Potrivit lui Nica, tichetele de masă ale minerilor vor fi distribuite cel mai târziu în cursul zilei de vineri, urmând ca tot vineri dimineață sindicatul reprezentativ și conducerea CEH să negocieze cuantumul primelor pe care le vor primi minerii cu ocazia Crăciunului.

Nica a mai afirmat că deciziile contestabile ale administrației CEH, prin care s-au tăiat anumite drepturi salariaților, vor fi rediscutate.

”Politicul trebuie să-și încheie ingerința în actul de conducere pentru că a dus exploatările miniere în acest dezastru, din cauză că au fost numiți în funcții de conducere oameni cu carnet de partid și nu cu competențe”, a mai spus Nica.

Astfel, minerii de la Lonea, Vulcan și Lupeni, trei dintre unitățile miniere aflate în subordinea Complexului Energetic Hunedoara au încetat, joi după-amiaza, acțiunea de protest.

În aceste condiții, activitatea de exploatare la cele trei unități miniere va fi reluată în totalitate începând cu schimbul al III-lea al zilei de joi.

Energeticienii, pe picior de a veni în Vale

Vicepreședintele Sindicatului Muntele, Cristian Iștoc, a declarat, joi, pentru GDD, că energeticienii, membri în acest sindicat, sunt solidari cu minerii.

” Suntem solidari cu minerii din Vale ( Valea Jiului – n.r.) și dacă cei din conducere nu-și vor da demisia pentru a lăsa specialiștii să găsească soluții pentrul ocurile noastre de muncă, vom veni și noi în Valea Jiului. Avem un ministru tehnocrat ( Răzvan Nicolescu – n.r.) care trebuie să lucreze cu specialiști, nu cu politicieni, altfel niciun efort ministerial nu va da roade. Orice decizie guvernamentală este făcută praf de cei de la CEH, ” a declarat Cristian Iștoc, vicepreședintele Sindicatului Muntele.

 

Cei peste 400 de mineri din schimbul întâi de la minele Lonea, Lupeni şi Vulcan care ar fi trebuit să intre în subteran protestează de joi dimineaţă în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, cerând demisia conducerea societăţii, pe care o acuză de incompetenţă.

Minerii au făcut un foc în curtea CEH, iar de câte ori a ajuns la sediu câte un reprezentant al administraţiei, aceştia au huiduit şi strigat “Hoţii”, “Demisia”, Nu ne enervaţi, că o să regretaţi”, “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”, “Hoţii, hoţii” şi au cântat “Deschide uşa, creştine”.

Protestele minerilor au început miercuri seară, la schimbul al treilea, la Lonea, unde ortacii au decis să nu mai intre în subteran, nemulţumiţi de lipsa echipamentelor de lucru, de “minciunile” şi “incompentenţa” şefilor, pe care îi acuză că le pun în pericol locurile de muncă.

CEH cuprinde patru unităţi miniere, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, dar şi termocentralele Paroşeni şi Mintia, numărul angajaţilor, mineri şi energeticieni, ajungând la aproximativ 6.700.

Directorul general al complexului este Aurel Niculescu, iar din conducere mai fac parte directorul general adjunct, Nicolae Drăgoi, şi Gabriel Petrescu, director al Diviziei Miniere. Directorul economic al CEH, Maria Ciobanu, şi-a anunţat demisia din funcţie în urmă cu câteva zile, Niculescu susţinând însă că aceasta a revenit asupra deciziei. Aurel Niculescu a fost numit în funcţia de director general al CEH de ministrul Economiei, Constantin Niță, cel care l-a numit şi pe Nicolae Drăgoi în funcţia de director general al Societăţii Naţionale a Huilei, înainte ca acesta să fuzioneze cu CEH.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza