Peste o jumătate de miliard de lei (vechi) – pentru două lucrări care se puteau face vara, nu fuşterite în prag de iarnă

265
de Corneliu BRAN
Două proiecte de hotărâre de la şedinţa ordinară de Consiliu Local Petrila de săptămâna trecută ne-au rămas a vi le spune, importante pentru petrileni deoarece vizează două investiţii consistente de la bugetul local.
Decolmatarea Pârâului Dacilor
Primul proiect, devenit hotărâre prin votarea lui în unanimitate de către consilierii locali, vizează „curăţirea şi decolmatarea Pârâului Dacilor”. Suma necesară acestor lucrări nu e mică deloc, undeva mai bine de 30.000 lei cu TVA cu tot (31.541.071 lei mai exact) şi va fi asigurată de la capitolul bugetar „Prevenire şi combatere inundaţii şi îngheţuri”.
Cei din administraţia locală şi mai cu seamă iniţiatorul proiectului, primarul Vasile Jurca, au susţinut necesitatea acestui proiect deoarece „în momentul de faţă pârâul respectiv prezintă risc de inundaţii din cauza colmatării”. Toate bune şi frumoase, dar vorba unui consilier liberal din sală: toată vara ce aţi făcut? E bine că primarul s-a gândit la această decolmatare, numai că astfel de lucrări NU se fac în buza iernii. Ele se fac frumos şi îngrijit de primăvara şi până  la mijlocul toamnei, în niciun caz când temperaturile de afară, dimineaţa sau noaptea sunt sub zero grade Celsius! Dar mai bine mai târziu decât niciodată şi să sperăm că la primăvară administraţia va face din timp astfel de proiecte, pentru că mai sunt cursuri de apă pe la Petrila colmatate – a se vedea partea inferioară a Canalului Ludului şi altele.
Fiindcă unele sunt prezentate haios, ori avem senzaţia că sunt şi operaţiuni care se repetă, conform steagurilor lui Pristanda, cităm pentru dumneavoastră operaţiunile prevăzute în lista cu „cantităţi de lucrări pe categorii de lucrări”: „decolmatarea canalelor de depuneri şi vegetale cu buldoexcavatorul”, „încărcarea pământului, molozului, vegetaţiei cu buldoexcavatorul”, „transportul pământului, molozului şi vegetaţiei cu roaba pe pneuri” (parcă şi-l vedem pe muncitorul cu roaba pe pământul îngheţat!); „săpătură manuală de pământ în spaţii limitate având sub 1 m sau peste 1 m lăţime, executată fără sprijin, cu taluz vertical, la fundaţii canale, subsoluri, drenuri, trepte de înfrăţire etc. în pământ coeziv mijlociu sau foarte coeziv”; „încărcare manuală a pământului molozului şi vegetaţiei – max. 80%”; „transportul rutier al pământului sau molozului cu autobasculanta – distanţa 10 km”; „montare capac şi ramă pentru cămine”; „cămin vizitare placă”; „săpătură manuală de pământ în spaţii limitate peste 1 m lăţime executate cu taluz înclinat fără sprijiniri, până la 6, adâncime teren mijlociu mecanică 2,01-6 m”; „umplutură de pământ executată în straturi orizontale de 20-30 cm grosime, udată şi bătută bine, în cantităţi mai mici de 20 mc la un punct de lucru, inclusiv împrăştierea pământului în straturi cu maiul de mână”.
Refacerea gardului cimitirului
În fine, tot în prag de iarnă, conducerea primăriei a ajuns la concluzia că gardul cimitirului din Petrila „se află într-o stare avansată de degradare”, considerând după cum au expus că este „oportună realizarea unor reparaţii la acesta pentru a fi readus la starea iniţială”. În acest scop s-a alocat suma de 22.668,64 lei cu TVA, banii fiind alocaţi de la capitolul bugetar „Alte servicii în domeniile locuinţelor, serviciilor şi dezvoltării comunale”.
Acum două lucruri ar fi de spus aici. 1. Dacă acest proiect ar fi venit în vară sau la începutul toamnei am fi zis cu toţii că e logică această lucrare şi că oamenii, precum bunii gospodari şi bunii creştini pregătesc cimitirul pentru Luminaţie. Fiind deja aproape iarnă, iar 1 noiembrie a trecut demult când lucrarea va fi gata, credem că, la fel ca şi în cazul decolmatării de mai sus, lucrarea a fost făcută pe final de an doar ca să fie. Să vedem ce calitate vor avea lucrările ţinând cont de ploile care vor urma, de îngheţ şi poate chiar zăpadă. 2. Dacă mai ţineţi minte, în mandatul trecut fostul primar al oraşului era taxat cu vârf şi îndesat la una din şedinţe că strică foarte mulţi bani pe gardul de la cimitir şi se susţinea de grupul de social-democraţi, cu actualul primar în frunte (pe atunci viceprimar) că acea lucrare nu era prioritară. Acum în prag de iarnă este?

Comenteaza

Comenteaza