Petre Nica: ”Dacă până la finele acestei luni nu reușim să suplimentăm veniturile CEH, vom fi nevoiți să oprim activitatea”

279

O comisie mixtă a Complexului Energetic Hunedoara, sindicate-administrație, va continua, luni, discuțiile cu reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energie pentru a găsi soluții legale pentru creșterea veniturilor societății hunedorene. În paralel, cu ajutorul Cartel Alfa și Consiliul Economic și Social European, cei de la Sindicatul Muntele fac demersuri pentru prelungirea până în 2030 a termenului de închidere a minelor de huilă.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara și reprezentanți ai Sindicatului Muntele continuă, luni, discuțiile la ANRE, în vederea găsirii soluțiilor care să conducă la creșterea veniturilor producătorului de energie.

Ministerul, prin vocea și semnătura ministrului Andrei Gerea, s-a angajat printre altele, că structura energetică hunedoreană va beneficia de 200 de megawati plătiți la prețul real de cost.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, spune că, în această fază,  activitatea societății riscă să fie oprită.

”Dacă până la sfârșitul lunii iunie nu reușim să suplimentăm veniturile la nivelul CEH și nu mai putem susține activitatea minieră și energetică, atunci vom fi nevoiți să oprim activitatea cu toate consecințele ce derivă de aici”, a spus, pentru GDD, Petre Nica.

Guvernul a dat, în urmă cu doi ani, o hotărâre menită să ajute, din punct de vedere economic, Complexul Energetic Hunedoara. Aceasta a fost complectată în anul 2014 și a fost prelungită până la data de 31.12.2017, permițând complexului accesul garantat cu 200 de megawatti pe piață. Însă Guvernul a uitat să asigure și mecanismul de finanțare al acestei cantități de energie.

Luna trecută, în urma protestului minerilor din Valea Jiului, ministrul Andrei Gerea a semnat un acord care prevedea, printre altele, vânzarea unei cantități de energie corespunzătoare unei puteri de 200 de megawati aferente puterii electrice minime pentru care cele două termocentrale pot asigura servicii sociale (apa caldă menajeră și termoficare), în Deva și Valea Jiului. Adică, atunci când termocentralele trebuie să asigure aceste servicii, trebuie, prin acest acord, să și primească prețul real cu care produc energia.

În altă ordine de idei, liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, mai spune că prin intermediul Cartel Alfa și prin Consiliul Economic și Social European se fac  demersuri, alături de alte state, pentru prelungirea termenului de închidere a minelor de huilă până în 2030. Nica spune că perioada următoare este una critică pentru CEH.

”Dacă în toți acești ani ne-am învățat că până la urmă ,,se rezolvă într-un fel’’, astăzi lucrurile sunt duse prea departe, posibilitatea opririi activității CEH este una foarte aproape. În negocierea CCM, pe care începem curând să-l negociem sau să-l prelungim, este posibil să se scadă anumite drepturi. Dacă odată cu asigurarea unor venituri vrem să vorbim în continuare de supraviețuirea CEH, eventuale reduceri pot fi luate în calcul. Oamenii din Huendoara au devenit resemnaţi şi aşteptările lor sunt mărunte, totul se rezumă încet-încet la păstrarea locurilor de muncă într-o zonă în care se ia, dar nu se pune nimic în loc. În această situație ne-a adus proasta gestionare a CEH. Vina însă aparține în mare măsura nouă, celor din județ, care ne lăsăm târâți în interesele de partid sau de grup și stăm împărțiți în zeci de sindicate și asteptăm minuni…  Ele NU EXISTĂ”, mai spune Nica.

Președintele Sindicatului Muntele susține că actuala situație în care se află Complexul Energetic Hunedoara este cauzată de cei doi ani și jumătate de conducere politică și de abuzurile repetate din sistem. Liderul de sindicat reclamă încă o dată numirile făcute în fruntea complexului pe criterii politice. O altă cauză este reprezentată de faptul că România a rămas singura țară din Europa care nu și-a constituit producători de energie electrică pe mai multe resurse – mix energetic-  lăsând ”cu rea intenție să se decimeze între ei producătorii cu șanse total inegale”.

”Această abordare reprezintă un act de punere în pericol a siguranței energetice naționale și nici măcar schimbarea politică de la Cotroceni nu a determinat schimbarea gândirii. Cred cu tărie că CSAT mai poate salva CEH. O spun răspicat că nimic altceva nu mai ajută azi când acest producător a fost ucis de piața de energie tipic românească și nu europeană, dar și de politicienii care au condus CEH. Pentru merite deosebite aceștia au fost avansați în funcții sau numiți pe altele confortabile. România va rămâne în viitorii ani fără rezervă de capacitate energetică. Prin omorârea CEH și CEO, aceasta va fi asigurată de importuri de energie din zona UE. Ceilalți vor produce și noi vom cumpăra, așa cum se procedează azi cu cele mai multe produse. România nu mai poate produce chiar nimic?”, mai spune Nica.

Sindicatul Muntele a atras atenția asupra problemelor grave de la CEH de mai bine de un an, însă factorii decizionali au ignorat aceste semnale de alarma!

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza