Petre Nica: Dacă salariații CEH ar fi lucrat pe zero lei, societatea tot ar fi avut pierderi

231

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că și dacă angajații CEH ar fi lucrat benevol, societatea tot ar fi înegistrat pierderi, acesta solicitând primarilor și parlamentarilor, dar și celorlalte categorii socio-profesionale, să se opună divizării activității miniere de cea energetică.

”Pentru salvarea locurilor de muncă din Valea Jiului și din județul Hunedoara vreau să vă cer tuturor să facem opoziție maximă separării activității miniere de cea energetică. Teoriile pe care ni le spun reprezentanții Guvernului cu privire la obligația pe care ne-au impus-o cei de la Comisia Europeană cu privire la separarea activității sunt minciuni gogonate. Guvernul României s-a angajat, în solicitarea acordării ajutorului de stat, că va separa activitatea minieră de cea energetică pentru că a existat suspiciunea din partea Comisiei Europene că acest ajutor va fi folosit în exploatările miniere pe care noi le-am declarat în anul 2011 că ar putea să devină viabile în anumite condiții. Cele patru mine nu  vor putea decât să intre pe program de închidere până cel târziu în decembrie 2018 neavând un alt cadru legal întrucât niciuna din cele patru explaotări miniere nu va rezista mai mult de o lună fără ajutorul de stat”, a spus, joi, liderul de sindicat de la Muntele, Petre Nica.

Nica afirmă că nu minerii și energeticienii sunt vinovați de situația în care a ajuns complexul, calculele de pe hârtie arătând că dacă angajații ar fi lucrat gratis, complexul tot ar fi avut pierderi.

”Nu contractul colectiv de muncă este cel care a îngropat mineritul și nici acel vestit k (coeficientul de calcul al salariului în minerit) care nu a fost aplicat în ultimul an. Bugetul de venituri și cheltuieli al CEH pentru anul 2014 a fost aprobat prin memorandum cu o pierdere de 285 de milioane de lei. Cheltuielile salariale au reprezentat 250 milioane din bugetul aprobat. Un calcul simplu ne spune următorul lucru: dacă fiecare miner și fiecare energetician, preparator sau orice funcție ar avea în CEH, ar fi lucrat cu zero lei pe lună, acest complex tot ar fi produs pierderi, ca să nu mai vorbim de faptul că pierderile au fost de peste 350 de milioane, mai mult decât s-a estimat în buget”, a mai spus Petre Nica.

Liderul Sindicatului Muntele susține că reorganizarea societății trebuie să se facă în funcție de situația productivă a societății, atât din minerit cât și din energie.

„Orice analiză făcută pe alte criterii, este una care nu face decât să ne amâne decesul pentru o lună, două sau trei. În minerit este nevoie de angajări. Am făcut nenumărate demersuri la care am primit nenumărate refuzuri. Când discuți de Mintia, se spune că avem 5 grupuri dar nu funcționăm decât cu unul. Paroșeniul are un singur grup: funcționează sau nu funcționează. În aceste condiții, văzând ce putere instalată mai pot să asigure cele două termocentrale trebuie făcută analiza”, a completat liderul de la Muntele.

Mai mult, sindicalistul spune că pentru cei 200 de megawatii pentru care CEH are acces garantat pe piață, statul trebuie să acorde un preț care să acopere costurile de producție, în caz contrar ordonanța de urgență prin care se aprobă accesul garantat nu reprezintă niciun avantaj pentru complex.

”Dacă noi avem  garantaţi cei 200 de megawatti, dar îi vindem la 50 de lei, la 100 de lei generăm în continuare pierderi. Nu cred că avem un mare avantaj din această garantare”, a mai completat Nica.

Președintele de la Muntele a mai cerut ca strategia energetică a României să fie aprobată prin consens politic, astfel încât schimbarea unui guvern să nu genereze haos în energie. Totodată, în strategia energetică națională ”CEH trebuie să reprezinte producătorul de siguranță energetică a țării”.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza