Petre Nica: ”Mineritul și energia, prețul cu care vom plăti campania electorală”

292

Sfârşit de an, ora bilanţului, Complexul Energetic Hunedoara în derivă. Cine decontează?! Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că la Complexul Energetic Hunedoara ”se caută” vinovații care au adus structura energetică în pragul insolvenței, însă acțiunea este una de fațadă. Potrivit lui Nica, vinovații adevărați cer acum ”autopsia” mortului , disimulând astfel o analiză. Evident că rezultatele vor fi unele îndreptate direct spre o altă direcţie decât se află ei – cei din echipa managerială a CEH

Complexul Energetic Hunedoara este aproape de insolvență, lucru recunoscut și de actualul ministru al Energiei, Andrei Gerea. Numai conducerea CEH și cea a PSD Hunedoara a insistat să nege acest adevăr, în timpul campaniei electorale, şi să mascheze declaratuv situația delicată în care se află cel mai mare angajator hunedorean. Cum directorii numiți politic sunt principalii vinovați pentru situația economică de la complex, administrația și cei aserviți ei încearcă să arunce vina în altă parte.

Un ţap ispăşitor,scos pe piaţă este Contractul Colectiv de Muncă al angajaţilor CEH:

”Contractul Colectiv de Muncă este un act bilateral, o lege a părților și nicidecum o impunere de-o parte sau de alta. Ceea ce încearcă domnii directori care au ștampila și semnătura pe acest CCM, să inducă ideea că drepturile prea multe și consistente ale salariaților au dus la dezastrul economic, este o mârșăvie. Complexul a ajuns în acest dezastru economic din cauza proastei conduceri și a salariilor de 20.000 lei ale directorilor. Înainte de 16 noiembrie niciunul dintre directorii politici ai CEH nu insistau pentru salarizarea în acord, acum o fac cu toții, considerând acest lucru unica salvare a complexului. Zece la sută din 20.000 lei e mai mult decât din 2000 lei, dar lor (directorilor-n.r.) le rămân 18000 lei, iar salariaților de rând doar 1800 lei. La mai bine de doi ani de la înființarea CEH nu există încă o normă de personal, dar – până în 16 noiembrie – acei directori care ne povesteau ce performanțe nemaivăzute au realizat ei, dar numai pentru ei și gașca lor politică, nu și pentru oameni- doresc salarizarea în acord”, spune Petre Nica.

Potrivit sursei citate, directorii numiți politic, cărora minerii le-au cerut demisia pentru că au falimentat complexul, umblă ”cu jalba-n proțap la București, însoțiți de parlamentarii care i-au pus în funcții, pentru a-și păstra posturile”. Omit însă să-l informeze pe ministru că de când sunt la conducere au îngropat complexul în datorii.

”Cei care conduc, uită să răspundă cum de în campania electorală au găsit bani pentru salarii întregi, tichete de masă și chiar prima de vacanță (pentru care umbla, la comanda directorului general, în plină noapte, un Ford prin toată Valea Jiului pentru a afișa asigurările că se plătește prima). Mai uită să spună că aceasta a fost acordată exclusiv cu scop electoral, pentru că primul termen al procesului pe care l-am intentat administrației este abia pe 15.01.2015”, mai spune Nica.

Liderul de sindicat spune că înainte de alegeri s-au făcut angajări și în minerit și în energie, fără vreo fundamentare, fără a respecta legea și într-un scop pur electoral. Mai mult, Nica susține că administrația CEH a subminat activitatea societății.

”În Termocentrala Mintia-Deva, în perioada de dinainte de alegerile prezidențiale, că a trebuit, că nu a trebuit, s-a ars cărbune doar cu scopul de a asigura cât mai mulți bani pentru ca salariații să creadă ca e bine. Au subminat activitatea societății, iar azi minerii sunt nevoiți să lucreze în perioada de sărbători pentru a nu se opri termocentralele. Prioritățile acestor directori politici, și atât, au fost doar acelea de a servi interesele celor ce i-au pus în functii, de a-și crea bunăstare și de a distruge mișcarea sindicală vocală”, mai spune liderul de sindicat.

Nica afirmă că politicienii trebuie să lase specialiștii să-și facă treaba pentru ca mineritul să nu se închidă, organigramele mineritului și energieie întocmindu-se în anumite primării.

”Au apărut și vocile aleșilor locali care s-au trezit să dea vina ba pe unii, ba pe alții. Uită să recunoască cu cât interes au impus în scaune tot felul de șefi lipitori de afișe. Uită să spună că în anumite primării se fac organigramele mineritului și energie. Așa că voi parlamentari, aleși locali, oameni de afaceri și lideri de sindicat vânduți, luați mâna de pe noi și nu lăsați Hunedoara fără locuri de muncă”, încheie Nica.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii în valoare de aproape un miliard de lei. Furnizorii nu își primesc banii cu lunile și dau complexul în judecată, în unele cazuri cerând chiar insolvența acestuia.

Și taxele către stat depășesc sute de milioane de lei restanțe. Către bugetul de stat CEH-ul avea, la finele lunii septembrie, datorii de peste 107 milioane de lei. Datoriile către asigurările sociale erau de peste 103 milioane de lei, în timp ce cele către sănătate ajunseseră la 23 milioane de lei, iar cele la șomaj de peste două milioane de lei.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a cerut depolitizarea CEH-ului, după ce angajații structurii au reclamat activitatea directorilor numiți politic. Nicolescu spunea că sunt soluții de savare a CEH-ului, dar că e nevoie de management profesionist.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza