Petre Nica: Nimeni nu mai vrea să preia Complexul Energetic Hunedoara

226

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că la această oră situația de la Complexul Energetic Hunedoara este extrem de gravă, fiind în pericol contractul colectiv de muncă al angajaților, siguranța locurilor de muncă, plata drepturilor salariale dar și funcționarea pe viitor a structurii energetice. Mai mult, liderul de sindicat spune că demisia lui Constantin Jujan a adus complexul în situația de a nu mai avea director, imixtiunile politice care au dus societatea spre faliment făcând ca nimeni să nu mai vrea să își asume conducerea colosului hunedorean.

Demisia directorului general Constantin Jujan, determinată de incoerența decizională de la nivelul Guvernului, a complicat și mai mult situația la nivelul CEH. Conducerea Sindicatului Muntele, structură reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara afirmă că situația a fost generată de imixtiunea politicului în activitatea societății, motiv pentru care nimeni nu vrea să își asume răspunderea de a conduce societatea.

”Complexul Energetic Hunedoara se află într-o stare de insolvență nedeclarată și mai mult decât atât, profesioniștii care cu greu au preluat frâiele societății au fost puși în situația de a-și prezenta demisia întrucât politicul Văii Jiului și Guvernul nu au reușit să sprijine, ci au îngropat mai departe societatea. Exemplu este fostul președinte al CA, Alexandru Blaj, care după o perioadă destul de scurtă de timp și-a prezentat demisia pentru că a considerat că lipsa sprijinului nu va conduce la salvarea complexului, iar ieri (n.r.-marți) am asistat și la demisia directorului general Constantin Jujan, demisie care a fost astăzi (miercuri-n.r.) înregistrată de către domnul ministru Andrei Gerea. Azi, CEH nu are director general. Nu ar fi cea mai mare problemă însă cel mai grav lucru îl reprezintă faptul că nu își mai dorește nimeni să preia frâiele unei societăți lăsată să meargă pe un drum către moarte cu bunăvoința politicienilor și guvernanților”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Potrivit sursei citate, sindicatele și administrația sunt în negocierea contractului colectiv de muncă, act ce ar putea să nu fie prelungit sau înnoit ca urmare a ”schimbărilor” determinate de demisia directorului general.

„Ne aflăm în perioada de negociere a CCM pe care am mari temeri că îl vom putea încheia în actualele condiții economice în care se află CEH. A tăia din drepturile salariaților fără a primi un sprijin guvernamental este un lucru care noi nu îl acceptăm. 1 august 2015 este data la care CCM-ul expiră, iar în situația în care acesta nu va fi prelungit sau nu va fi încheiat un altul, salariații vor rămâne fără drepturile și facilitățile prevăzute doar în CCM nu și în CIM. Situația este extrem de gravă pentru că una este să negociezi un CCM cu persoane care au experiența anilor trecuți și cunosc foarte bine situația tehnică și economică a complexului, și alta este să ai un partener de dialog care în timpul negocierii contractului învață aceste elemente”, a completat Nica.

Liderul de sindicat afirmă că în rândul angajaților Complexului Energetic Hunedoara tenisunea este mare. Aceasta este cauzată de incertitudinea păstrării locurilor de muncă, a primirii drepturilor salariale, dar și de lipsa celor necesare desfășurării activității.

În aceste condiții, cum lucrurile sunt incerte, liderii de sindicat spun că există posibilitatea unor acțiuni ample de protest.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza