Petrileanca din America

250

CONTRAST ,…

…Le folosim in vorbirea noastra de zii cu zii, poate citim despre ele, dar fiecare dintre noi intampinam contraste, uneori le analizam, ori doar le observam ca ceva natural cum ar fii:
cald vs. rece; alb vs. negru; bun vs. rau; frumos vs. urat; iarna vs. vara; trist vs. bucuros;…si asa mai departe.
Dar sa vedem cum stau lucrurile in relatiile personale interactia oamenilor cand vorbim despre prietenii si chiar intimitati intre doi care dupa aparenta si verdictul altora este de necrezut ca acesti doi individuali ( EA + EL ) sunt prieteni, poate chiar mai mult decat prieteni, pentru ca par sa fie asa de diferiti cum e CERUL de PAMANT.
Si probabil nu am analiza prea mult diferentele, doar daca cineva ni le accentueaza, si ne atrage atentia, atunci doar, ne ridicam sprincenele si ne intrebam : “ Hm…pare sa fie ciudat …” Dar oare sa fie asa ? Ciudat de ce ? – pentru ca nu coincide cu mentalitatile noastre, si atunci “ Etichetam “ ca este rau sau nepotrivit. Si atunci unde trebuie facuta corectarea ? La atitudinea noastra, or la cei pe care-I judecam ? Raspunsul este evident.
Proverbul vechi care il auzeam de la batrani ca : “ Nu se inteleg ca si cainele cu pisica…” nu mai este valabila deloc, nici nu ar mai trebui mentionat, pentru ca vedem prietenii intre specii de animale diferite pe care nici nu le-am imaginat vreodata, ca ar putea convietuii impreuna, si este POSIBIL , si atunci de ce doar rasa umana generalizeaza aceasta mentalitate ca trebuie sa fie anumite “ Criterii “ care trebuie neaparat indeplinite ca sa fii acceptata de societate.
Suntem foarte familiarizati cu aceasta faza si anume:
“ Fetiscana de pe strada noastra…da, da , cea cu rochita lunga sub genunghi, si fara farduri, rusinoasa si tandra…da, da acea, acea…auzi maica, s-a indragostit de cine crezi ? Aoleo ! Maica ! de baiatul lui cutarica…ala…da, da cu plete lungi, plin de tatuaj, cu pantalonii stransi si gauriti, da, da ala ce conduce motocicleta ca un nebun…da, da, ala ce are si cercei in urechi…si cine stie unde mai are cercei…vai de mine draga mea, asa ceva…ne face satul de ras….”
Si cu asta a pornit barfa la fantana satului….
Or, daca este inversa situatia, atunci vom auzi in felul urmator:
“ Baiatul acela modest, cu obrajii rosii, cu parul taiat frumos, cu ochii mari si frumosi…da, da, ce mergea cu ochii in pamant si rusinos..da, da ala , ala…ce crezi maica-maiculita mea…s-a indragostit stii de cine ? aia stii tu, cu parul roscat, cu niste buze cu un ruj strident, da, da…aia cu fusta stramta pe ea, ca zici ca acusi, acusi plezneste …vai de mine…Doamne maica ! ce o fii gasita la ea…”
Si uite asa…nesatisfactia satului este in plina actiune….
De a pune capat la aceste comentarii inutile al celor care fac asemenea prejudecati este lectia ce am invatat la scoala, in clasa a 5-a la chimie, si anume cand am invatat despre “ MAGNET “ da , despre acest metal interesant, si anume cu totii am invatat ca legea magnetismului spune in felul urmator: “ cei doi poli sud-sud, respectiv nord-nord se vor respinge reciproc, proprietatea de respingere al magnetului “ si atunci daca chimia are legile ei de ce nu poate fii acceptata de catre fiecare aceasta simpla idee care nu intodeauna dar uneori se intimpla ca
“ OPPOSITES ATTRACT “
Deci cand in viitor cineva iti va soptii la ureche ultima noutate al satului despre
“ Fetiscana innocenta + Baiatul vagabond “ or “ Baiatul rusinos + Fata pacatoasa “
atunci vei putea spune clar si cuprinzator : “ Da ? Si ce-I cu asta ? Nu mi se pare strigator in cer…”

> Magda T. <

Magda Thamaszi

 

Comenteaza

Comenteaza