Petrileanca ILEANA FIRTULESCU

239

La adio tu, Hari Vochițoiu!

Se află litere și farduri
Și niște munți sunt între noi
Dosare-nchise, triste garduri
Și nici n-o să mai vină apoi.
În pragul iernii absolute
Sărută-mi tâmpla albă, hai
Și-apoi scufundă-te și du-te
În orizontul altui grai. – ”La adio tu”, Adrian Păunescu

———————————————————————————–

”Vehicolul minciunii” spre Parlamentul României a fost distrus. Este vorba de aberațiile votului uninominal, care permitea unui candidat al cărui partid acumulase abia 15% din numărul votanților, să devină senator sau deputat lăsând pe dinafară candidați care se apropiau de 50%. Aberațiile votului așa-zis uninominal a fost, în asemenea condiții, unul care nu reprezenta cetățeanul, ci oferea pomană unui partid sau altul, partide care nu au fost în stare să câștige încrederea alegătorilor. Așa au ajuns în Parlament politicieni de conjunctură, care au plasat România pe un loc rușinos la categoria ”standarde etice ale politicienilor”, respectiv locul 109 din 144 de țări monitorizate de World Economic Forum – WEF.

În Valea Jiului au existat două asemenea cazuri din fragilul PPDD. Unul a fost deputatul Monica Iacob Ridzi, dar care a confirmat de-a lungul timpului fiind aleasă cu majorități semnificative în Parlamentul European în anul 2007, după care a renunțat pentru a candida ca deputat al României, în anul 2008, probă de foc pe care a trecut-o fără probleme.

Al doilea, de notorietate în teritoriu, este senatorul Haralambie Vochițoiu, al cărui partid de la momentul alegerilor – PP-DD – a obținut, la scrutinul din 2012, puțin peste 15%. Mai precis, candi¬daţii PP-DD pentru ce¬le trei colegii ”de Senat” au adunat 26.466 de voturi – 15,56 la sută. Sub pretextul reprezentativității în Parlament, Haralambie Vochițoiu, a primit pe tavă pomana electorală văzându-se senator al… resturilor electorale, peste noapte.
Până la momentul 2012, Vochițoiu nu a confirmat mai mult de consilier local, iar zbaterile sale pitorești, scandaloase pe alocuri, cu accente obscente în limbaj și atitudine folosite în cele două campanii electorale pentru fotoliul de primar al Petroșaniului, nu l-au plasat ca favorit în opțiunile cetățenilor.
A fost catalogat ca veșnic perdant, având în vedere că a fost înfrânt fără probleme și cursa pentru șefia Consiliului Județean. Ba mai mult, a fost dat afară din partid, PSD, colegii săi invocând modul dictatorial de a conduce organizația de la Petroșani… S-a agățat de PP-DD, care s-a autodizolvat și a trecut în barca UNPR.

Se spune că de copiii mici și oamenii beți Dumnezeu are grijă, sau altfel spus ”viața îți oferă, ca apoi să aibă ce să-ți ia dacă nu faci dovada că meriți”… Cam așa i-a băgat viața mălai bun în traistă lui Haralambie Vochițoiu. Datorită ”dinamicii” sale, a populismului exagerat, a hărniciei de fațadă precum forma fără fond, Vochițoiu a dat din coate și a ajuns vicelider al grupului parlamentar PSD-UNPR și membru în tot felul de comisii și comiții. Problema care rămâne este că Vochițoiu chiar crede că este fără cusur, un ”geniu neînțeles” de cetățeni, dar mai ales de unii ziariști care îl tot critică.

Ce se va face actualul ”senator al resturilor” în situația noii legi electorale, când va trebui să participe la un ”concurs” adevărat având în vedere că până la pomana din 2012 și dacă concura singur ieșea pe locul doi, cum a redat presa chiar părerile colegilor săi de partid?

O dată cu intrarea în vigoare a legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, se revine practic la sistemul electoral de dinainte de 2008, sistem în care partidele își desemnează oameni pe liste, iar ”calitatea listei” le poate ridica sau coborî în preferințele electoratului.
Noua lege spune că un deputat trebuie să reprezinte 73.000 de locuitori, iar un senator – 168.000 de locuitori.
În asemenea condiții, pentru a deveni din nou senator, Haralambie Vochițoiu ar avea nevoie de aproape toate voturile din județ, având în vedere că în 2012, în județul Hunedoara, s-au prezentat la urne 175.701 persoane, adică 43,06 la sută dintre alegători. Șansa vieții lui s-a consumat în acest mandat cu 26.466 de voturi, câte a adunat întreg partidul pe cele trei colegii și care i-au fost oferite la redistribuire.

Dar Harry Poter sau Harry Belafonte, cum era și încă mai este poreclit Haralambie Vochițoiu, poate găsi o soluție pentru supraviețuire și după acestă ”pleașcă” de senator găsind o soluție ca micul vrăjitor Poter crescut la Hogwarts, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii, sau o Banana Boat (barca banană) a lui Belafonte. Oricum, sunt destui care-i cântă ”La adio tu” parafrazându-l pe Adrian Păunescu, și aceștia sunt în special foști angajați de-ai săi, dar și colegi de partid și locuitori ai Văii Jiului.

Dezvaluiri La adio tu, Hari Vochitoiu! 23 iulie 2015 cronicavj 0 Comentarii ”Vehicolul minciunii” spre Parlamentul României a fost distrus. Este vorba de aberatiile votului uninominal, care permitea unui candidat al cãrui partid…
cronicavj.ro
 Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza