Petrileanca ILEANA FIRTULESCU

313

GABRIEL LUNGU pe post de ministru al Muncii

 

Gabriel Lungu, cel care a fost numit în urmă cu cinci luni secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a fost desemnat de ministrul Rovana Plumb să-i țină locul pe perioada concediului . Pentru circa o lună, petroșăneanul are îndatoriri de ministru.
——————————–

Jurist cu experiență în administrația publică din teritoriu, respectiv la Prefectura Hunedoara, citymanager la Lupeni, președinte al Consiliului de Administrație a Spitalului Lupeni, secretar în birouri parlamentare, Gabriel Lungu, din Petroșani, a fost numit, la mijlocul lunii februarie 2015, în funcția de secretar de stat în cadrul celui mai mare și greu minister, cel al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Lungu coordonează două direcții, respectiv Direcția de politici salariale, Direcția de asigurări sociale (partea de pensii), plus Inspecția Muncii.

După doar cinci luni de activitate în acestă funcție, ministrul Rovana Plumb l-a desemnat să-i țină locul pe perioada concediului. De precizat că în partea centrală a celui mai greu minister – pentru că se ocupă de toate categoriile sociale, plus protecția copilului – există doar doi consilieri, dintre care unul este Gabriel Lungu. În rest mai sunt secretari pe structuri de specialitate, cu statut de ministru delegat, cum este cel pentru Dialog Social. De asemenea, există și un secretar general și un adjunct.

”Trebuie să fii serios și să-ți faci treaba bine, iar liderul, respectiv ministrul apreciază sau nu munca, dar mai ales rezultatele. Orice ministru care pleacă pentru o perioadă, lasă niște repere celui care rămâne în locul său. Trebuie să pregătim următoarea ședință de guvern, care va avea loc pe data de 19 august, când se va întoarce și ministrul Rovana Plumb din concediu. Avem de pregătit proiecte, lucrări, iar legea salarizării a fost și este cea mai importantă lege pentru a doua parte a acestui an pentru a repara inechitățile care s-au ivit în timp. Până în septembrie trebuie obținute avizele ministerelor, apoi dezbătut proiectul cu sindicatele, după care să poată trece de Parlament pentru a putea fi cuprinsă în bugetul pentru anul 2016, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016. Doamna ministru ar dori să se aplice începând cu 1 decembrie 2015.
Între timp, săptămâna trecută, am avut întâlniri aplicate cu inspectorii șefi și adjuncți ai ITM din țară pentru închiderea unui proiect informatizat de combatere a muncii la negru. Există deja patru județe pilot și proiectul va fi extins în toată țara în septembrie-octombrie. Asta înseamnă ca inspectorii aflați în teren să aibă acces la toate datele din REVISAL, respectiv la Registrul de evidență a salariaților, Registrul Comerțului, ANAF pentru a verifica pe loc dacă un angajat este sau nu angajat la negru și tot ce implică informație în munca Inspectoratelor. Pentru asta, vor fi dotați cu tablete. Tehnic vorbind, se lucrează cu oameni bine pregătiți în domeniu, cu experiență” – a declarat Gabriel Lungu, pe lângă multe alte amănunte care puteau da o viziune de ansamblu asupra activității de la Ministerul Muncii.

Reamintim că testul capabilității petroșăneanului Gabriel Lungu a fost susținut chiar din prima zi de serviciu la acest minister. I s-au pus documentele în brațe și a doua zi a trebuit să se prezinte în plenul Senatului pentru a susține și convinge senatorii – cu argumente tehnice, juridice pe studii de caz – că un proiect de lege trebuie votat răspunzând tirului de întrebări din comisiile de specialitate.

 

Comenteaza

Comenteaza