Petrileanca ILEANCA FIRTULESCU

260

Profesor și ziarist din Valea Jiului, în cărți pentru șefia PSD la nivel național

Zilele trecute purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a anunțat că va apărea un candidat surpriză. Care surpriză? Surse din PSD susțin că la Congresul din noiembrie pentru alegerea președintelui PSD, cele mai mari șanse le are Vasile Dâncu. Fostul ministru și europarlamentar cu statut de observator a fost profesor la Liceul de Informatică Petroșani și ziarist la cotidianul Zori Noi&Matinal, și a învățat păcatele lumești aici, între Jiuri, dar a avut și un rol important în consolidarea statutului ziaristului prin cultură, scrierile devenind o forță. A rămas prieten bun cu Mircea Bujorescu și Dorel Nemțu, dar și cu mulți alții, drept pentru care poposește mereu în Valea Jiului.
–––––––––––––––––-

Cine își mai amintește de Vasile Dâncu, profesorul de filozofie de la Liceul de Informatică Petroșani, și ziaristul de la cotidianul ”Zori Noi”, ulterior ”Matinal”, o face apreciativ și cu multă simpatie pentru omul Dâncu.
“O perioadă de la terminarea facultăţii, am fost profesor de filosofie şi ştiinţe sociale în Valea Jiului. După un timp, am făcut demersuri pentru un transfer foarte complicat de la Ministerul Învăţământului la Ministerul Culturii… În cele din urmă, am devenit ziarist profesionist în redacţia cotidianului ”Zori Noi”, la pagina de cultură” – spune într-un interviu fostul ministru Informaţiilor Publice, Vasile Dâncu.
Ce nu spune Dâncu este faptul că în Valea Jiului a gustat din păcatele lumești ale imberbilor nonconformiști de la cotidianul ”Zori Noi”, alături de Mircea Bujorescu, Dorel Neamțu și mulți alții care s-au împrăștiat în cele patru zări. Anii trăiți printre mineri au fost precum armata, stagiul militar de pe vremuri, care transforma un flăcău cu caș la gură într-un bărbat…

În proaspăta democrație, anii de după 1990, personalitatea lui Vasile Dâncu a ridicat mult stacheta calității ziariștilor dintre Jiuri deschizând apetitul pentru studiu și contact permanent cu ”noile” realități, pentru cultură temeinică consolidându-se astfel statutul jurnalistului a cărui scriere devenea forță.
”Ținem legătura și de la profesorul Radu Sorin, care se întâlnește mai des cu el, am aflat că primii de care întreabă sunt Mircea Bujorescu și Dorel Neamțu, apoi de ceilalți și de situația din Vale. Recunoaște și acum că a rămas atașat de Valea Jiului și oamenii ei și vine cu drag aici simțindu-se ca acasă” – a declarat jr. Dorel Neamțu, fost ziarist la cotidianul Zori Noi&Matinal și Gazeta Sporturilor. Acesta a precizat că prieteniile legate cu oameni din Vale sunt neîntinate politic, care au acea candoare de mulți uitată.

Din Valea Jiului, Vasile Dâncu a plecat profesor universitar la Cluj, apoi a devenit membru PSD, recunoscând conformația sa de stânga.
A devenit primul ideolog responsabil cu strategia unuia dintre cele mai mari partide din România. În 2000, aflat pe poziţia de director-fondator al Istitutului Metromedia Transilvania, acceptă propunerea primului-ministru Adrian Nastase şi devine Ministrul Informaţiilor Publice, din decembrie 2000 până în aprilie 2003, când, în urma restructurării guvernamentale, Ministerul Informaţiilor Publice se transformă în Agenţia Pentru Strategii Guvernamentale, la conducerea căreia rămâne până în 2004. În timp, a ocupat funcţiile politice de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Cluj a PSD şi de secretar executiv al PSD în marketing politic.
Treptat, Dâncu devine o valoroasă “piesă” din galeria social-democraţilor. În zona Transilvaniei, Dâncu este cel mai mediatizat politician din opoziţie, în acea perioadă, şi asta se datorează stagiului de europarlamentar cu statut de observator, iniţiativei de “rebranding” în PSD şi apariţia “Grupului de la Cluj”, dar mai ales activităţii lui în domeniul sociologiei, învăţământului şi publicisticii, care l-a ajutat mult pe latura politică, și nu invers.

Zilele trecute purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a anunțat că va apărea un candidat surpriză. Surse din PSD susțin că la Congresul din noiembrie pentru alegerea președintelui PSD, cele mai mare șanse le are Vasile Dâncu. Deși baronii locali îl susțin pe Liviu Dragnea a cărei instalare interimară în fruntea PSD le-a dat o gură de oxigen seniorilor și baronilor din partid, se pare că totuși se va reuși instalarea lui Dâncu la conducere.
Observatorii politici susțin că acest lucru poate fi posibil luând ca exemplu ”lovitura” din PSD la nivelul anului 2005, când Mircea Geoană a fost ales președinte lăsând greii partidului cu buzele umflate: Iliescu, Năstase, Mitrea, Dan Ioan Popescu. Un alt exemplu de răsturnare de situație a fost în anul 2010, când Victor Ponta a fost ales președinte, când toată lumea politică îl dădea ca sigur pe Mircea Geoană, care a rămas pe dinafară.

În politică este posibil orice, deci și profesorul de filozofie de la Petroșani poate fi președintele PSD la nivel național. Rămâne de văzut.

cronicavj.ro

Comenteaza

Comenteaza