Petrileanca RAMONA ROSULESCU

265

Constantin Jujan, martorul chemat de procurorii DNA la audieri

Dosarul de corupție scos la iveală de procurorii DNA, în urmă cu câteva săptămâni, când au descins la Complexul Energetic Hunedoara și la alte câteva locații, se mișcă în direcția stopării subminării economice, respectiv a abuzului în funcție.

Fostul director al CEH, Constantin Jujan, a fost citat de procurorii DNA în calitate de martor. La momentul descinderii anchetatorilor, Jujan era demisionar de două zile.

Contactat telefonic, Jujan a confirmat pentu Gazeta de Dimineață că a fost audiat, luni, la DNA.

“Așa e, am fost luni audiat ca martor.  Nu  mi s-a interzis să vorbesc, dar nu voi vorbi. Interesul tuturor este să se afle adevărul și să intre societatea noastră – și românească și comercială – în zona de normalitate. Atât, restul să spună cei abilitați”, a precizat Jujan.

Procurorii DNA au început cercetările înr-un dosar care vizează o serie de importuri efectuate la CEH pe mandatele lui Costel Alic, Daniel Andronache și Aurel Niculescu.

Procedura care demonstra că importul era imperios necesar era una amănunțită și pregătită în cele mai mici detalii. De aceea, complicitatea sistemului era și ea vitală.

Pentru ca importul să fie oportun, minele din Valea Jiului trebuiau să devină nerentabile, incapabile să ofere cantitățile de cărbune necesare celor două termocentrale hunedorene – Mintia și Paroșeni. Și pentru asta investițiile reale nu au existat în zona minieră.

În data de 20 iunie 2013, Gazeta de Dimineață a explicat premeditarea din sistem (vezi http://gazetadedimineata.ro/actualitate/premeditare-oficiala-energeticienii-le-au-cerut-minerilor-in-iulie-2012-sa-creasca-productia-cu-445-000-de-tone-de-carbune/). Schimbul de adrese îl puteți analiza în facsimilele publicate.

Mai mult, documentele prezentate în varianta originală atestă practica și circuitul contractelor de cărbune din termocentrale.

Odată intrați în CEH, procurorii DNA au luat contact cu o serie de achiziții controversate, întreaga activitate fiind una susceptibilă dată fiind situația actuală a celei de-a treia societăți nou formate și falimentate.

Detalii în edițiile următoare.

 

Ramona ROȘULESCU

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza